Jongens springen van de brug in het Reitdiep.

Foto Kees van de Veen

Een land vol waterstaarders

Voor fotograaf Kees van de Veen, met zijn standplaats in de noordelijke provincies, is water een onontkoombaar thema. Al helemaal deze zomer, waarin we door corona nog vaak vakantie in eigen land vieren, maar eigenlijk altijd wel in Nederland-waterland.

Water is wonderbaarlijk. Het kan drie gedaantes aannemen die naast elkaar bestaan: in vaste vorm, vloeibaar en als damp. Denk: ijsberg, wolk. Je kunt water twee keer per dag naar boven zien vallen, als de maan de vloed omhoog trekt. Water is die rivier waar je geen twee keer in kunt stappen, zoals de filosoof zegt, omdat de rivier intussen is veranderd, en jijzelf ook. Het water is de onzichtbare wereld van de vissen. Dat maakt vissen, het werkwoord, een van de dommere sporten op aarde. Of een zinderend avontuur tussen de oren. Niet het vangen, maar het proberen te vangen.

Ook niet-vissers zijn waterstaarders. Een plas, een meer, een rivier met aken, een sluiskolk. Het water is het beekje dat uit het niets bulderend de hoofdstraat van het dorp als bedding kiest. Het is de vloedgolf die zich terugtrekt, een zee van wrakstukken achterlatend. Water is en blijft werk. Het begint aan de rand van het land en loopt door tot waar je van de zeekaart valt. Hic sunt dracones, pas op voor de boze beesten, schreven de oude kartografen daar. Je kunt erin duiken, even verdwijnen in een wolk schuim en bellen, tot het je weer omhoog stuwt naar het element waarin we thuis horen. Hoewel niet iedereen dat gelooft. Misschien komen we niet van de savanne, waar we rechtop leerden lopen, maar rechtstreeks uit zee, onze baarmoeder, als ‘aquatische apen’. Waarom bestaan we anders nog steeds voor de helft uit ziltig water? We dragen, zoals iemand eens schreef, de zee van binnen.

Ad en Marietje Kraal lezen een boek op het strandje van het Mirnser Klif met uitzicht op het IJsselmeer. „We doen gewoon alsof we in Bretagne zijn!” Foto Kees van de Veen

Leonore Meulenberg en Pauline de Groot staan de hele dag met hun busje op de pier bij de haven van Lauwersoog. Foto Kees van de Veen

Afkoelen bij de Woeste Leeuwen van Workum Foto Kees van de Veen

Een familie op het drooggevallen strandje bij Delfzijl, met op de achtrgrond de RWE-kolencentrale in de Eemshaven.Foto Kees van de Veen

Geert Auke Boer knipt een keer per jaar de heg aan de kant van de sloot, zijn vrouw Jannie assisteert waar nodig. Foto Kees van de Veen

Chris Groen is druk bezig wadpieren te steken op de drooggevallen kust vlakbij Delfzijl Foto Kees van de Veen

De eigenaar van camping De Vledeers maakt het strandje klaar voor het vakantieseizoen. Foto Kees van de Veen

De broertjes Ferri en Jerremy uit Oldehove demonstreren hun springvaardigheden in het openlucht zwembad in Electra.Foto Kees van de Veen

Zusjes Puck en Coosje vermaken zich met de slootjesroute in natuurgebied Koningslaagte.Foto Kees van de Veen

Indy rust uit in haar zeemeerminnenpak na een duik in de Kardingerplas.Foto Kees van de Veen

Vertier op het water bij het aangelegde Makkum Strand.Foto Kees van de Veen

Suppers - van stand-up paddling - en andere watersport in het friese Sloten.Foto Kees van de Veen