In beeld

Team NL in Tokio: blijdschap en teleurstellingen

Het zijn bijzondere Spelen, deze editie in Tokio. Door het coronavirus werd het evenement een jaar uitgesteld, er is maar mondjesmaat publiek bij sommige disciplines en tot overmaat raakten ook sporters besmet. De Nederlandse equipe had in de eerste week van de Olympische Spelen enkele teleurstellingen te verduren. Enkele verwachtingen sneuvelden. Maar: er waren ook al de nodige overwinningen en medailles.
Annemiek van Vleuten haalde zilver tijdens de wegwedstrijd wielrennen op de Olympische Spelen. Bij de finish dacht Van Vleuten even dat ze goud had behaald, omdat ze niet wist dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer voor haar reed.
Foto Olaf Kraak / ANP
Handboogschutters Gabriela Schloesser en Steve Wijler hadden samen de eerste medaille voor Nederland te pakken. Zij wonnen zilver in de gemengde landenwedstrijd. Zuid-Korea won het goud.
Foto Alessandra Tarantino /AP
Mathieu van der Poel was een van de favorieten voor olympisch goud bij het mountainbiken, maar in de eerste ronde ging het mis. Tijdens de verkenningen voor de wedstrijd lag er een plank tegen de Sakura Drop aan. Die werd voor de wedstrijd weggehaald. Van der Poel zei na de wedstrijd dat hij dit niet wist, waardoor hij viel en kort daarna uit de wedstrijd stapte.
Foto Jonne Roriz / REUTERS
Arno Kamminga (bovenaan in beeld) bij de finale van de 100 meter schoolslag. Hij behaalde uiteindelijk zilver. Na de wedstrijd zei hij dat het zilver voor hem als goud voelde.
Foto Tamas Kovacs / EPA
Rachel Klamer komt als vierde over de finish tijdens de olympische triatlon in het Odaiba Marine Park. Het was haar beste resultaat tot nu toe. Flora Duffy uit Bermuda veroverde de olympische titel. Bij de gemengde estafette een paar dagen later bereikte Klamer met de Nederlandse triatlonploeg weer de vierde plaats.
Foto Olaf Kraak / ANP
Frank de Wit verloor van de Duitser Dominic Ressel in de Nippon Budokan tijdens het judotoernooi. Het was daarom voor hem afgelopen in de achtste finale. Na afloop zei hij dat het moeilijk te bevatten was dat het voor hem nu klaar was op de Spelen. „Dat doet toch wel veel pijn, ja."
Foto Koen van Weel / ANP
Tijdens de 3x3-basketbalwedstrijd verloren de Nederlandse mannen van de Belgen. Ze hadden nog even kans op een plek in de halve finale, maar uiteindelijk werden ze uitgeschakeld in de kwartfinales na een verlies tegen Letland.
Foto Charlie Riedel /AP
Jochem Dobber en Lieke Klaver tijdens de eerste ronde van de 4x400 meter estafette in het olympisch stadion. Het kwartet liep in de series van de nieuwe discipline een recordtijd van 3.10,69 en behaalde daarmee de tweede plaats achter Polen.
Robin van Lonkhuijsen/ANP
Juul Franssen (in het wit) tegen de Italiaanse Maria Centracchio in de wedstrijd om de bronzen medaille. Ze verloor van Italië en noemde dit naderhand ,,een enorm doffe dreun”.
Foto Vincent Thian / AP
De mannen van de Nederlandse roeiploeg die samen de gouden medaille wonnen. Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard, Koen Metsemakers en Tone Wieten behaalden een nieuw wereldrecord met 5.32,03 minuten.
Foto Charlie Triballeau / AFP
De Oranjevrouwen versloegen China in de laatste groepswedstrijd met 8-2. Daarmee stonden de voetballers met hun doelsaldo bovenaan in groep F. Uiteindelijk verloren de vrouwen in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten in de kwartfinales. Na de verlenging stond de score hier nog steeds op 2-2, maar met de strafschoppen die volgden won de Amerikaanse ploeg.
Foto Phil Noble / REUTERS
Het Nederlandse waterpoloteam besprak voor de wedstrijd tegen Spanje de strategie met bondscoach Arno Havenga. De vrouwen wonnen nipt met 14-13. Een paar dagen later behaalden ze een recordzege tegen Zuid-Afrika met een score van 33-1.
Foto Kacper Pempel / REUTERS
Annemiek van Vleuten behaalde uiteindelijk alsnog goud op de tijdrit tijdens de Spelen. Op het Fuji Speedway-circuit finishte ze na 22 kilometer in een tijd van 30 minuten en 13,49 seconden. De Nederlandse Anna van der Breggen veroverde brons op de tijdrit.
Foto Matthew Childs / REUTERS
Tom Dumoulin werd tweede op de tijdrit. Hij eindigde achter Primoz Roglic, een ploeggenoot van Jumbo-Visma.
Foto Koen van Weel / ANP
Sanne van Dijke kust de tatami nadat zij de bronzen judomedaille had gewonnen in de klasse tot 70 kilo. Ze baalde na het verliezen van de halve finale, maar zei uiteindelijk toch heel blij te zijn met haar bronzen plak. Van Dijke is regerend Europees Kampioen en is nummer drie van de wereld.
Foto Olaf Kraak / ANP
Roeiers Marieke Keijser (links) en Ilse Paulis na de finale waarin ze brons bemachtigden. Ze lagen na 1500 meter nog dik aan de leiding, maar stortten het laatste stuk in en werden nog ingehaald door Italië (goud) en Frankrijk (zilver).
Foto Frank Robichon / EPA
Met een scheurtje in zijn knieschijf haalde Niek Kimmann alsnog olympisch goud op het onderdeel cross. De BMX’er viel toen hij een overstekende official omverreed tijdens een training.
Foto Koen van Weel/ANP
Na zijn zilveren medaille op de 100 meter schoolslag behaalde Arno Kamminga een aantal dagen later weer zilver op de 200 meter.
Foto Odd Anderson / AFP
De Nederlandse hockeyvrouwen wonnen met de nodige moeite in de groepsfase van Groot-Brittannië. Vijf jaar geleden overtroffen de Britten Nederland in de shoot-outs, waardoor zij met de gouden medaille naar huis gingen. Dit jaar wonnen de Nederlandse hockeyers met 1-0.
Foto Bernadett Szabo / REUTERS