Delta verspreidt zich door Azië, opnieuw restricties

Coronavirus Door de Deltavariant en de lage vaccinatiegraad loopt in Aziatische landen het aantal besmettingen op, soms „beangstigend” snel.

„Delta is overal.” Met deze woorden verdedigde de voorzitter van de burgemeestersraad van de Filippijnse hoofdstad Manila de lockdownmaatregelen die daar vanaf 6 augustus gelden. Maar Benjamin Abalos had ook over heel Azië kunnen spreken. Op het hele continent gaan landen gebukt onder een nieuwe golf coronabesmettingen die volgens experts wordt aangewakkerd door de Deltavariant van het virus en de lage vaccinatiegraad in deze landen.

Maleisië is het zwaarst getroffen. Momenteel zijn er ruim 180.000 actieve besmettingen in het Zuidoost-Aziatische land en iedere dag komen daar duizenden bij.

In Vietnam, waar minder dan 1 procent van de bevolking volledig gevaccineerd is, loopt het aantal besmettingen ook fors op: vrijdag werden in één etmaal 7.295 besmettingen vastgesteld, meer dan ooit tevoren. Om de uitbraak de kop in te drukken, is vrijdag in de hoofdstad Hanoi een lockdown van minstens twee weken afgekondigd. Alle bijeenkomsten in de stad zijn voorlopig verboden en alle niet-essentiële bedrijven moeten dicht. De autoriteiten hebben daarnaast een beroep gedaan op particuliere ziekenhuizen om meer coronapatiënten te behandelen.

Op de Filippijnen werden vrijdag lockdownmaatregelen afgekondigd, die voornamelijk gericht zijn op het bestrijden van de uitbraak van de Deltavariant in Manila. Tussen 6 en 20 augustus gelden er beperkingen van het hoogste niveau. Zo mogen mensen alleen nog de deur uit voor essentiële boodschappen en geldt er tot zeker 15 augustus een reisverbod voor landen als India, Indonesië en Thailand. Lokale autoriteiten kondigden vrijdag aan de vaccinatiecampagne in het land op te voeren. Momenteel is 7 procent van de totale bevolking volledig gevaccineerd.

Ook elders op het continent neemt met de besmettingen het aantal restricties toe. In Japan gold al een noodtoestand in hoofdstad Tokio, waar momenteel de Olympische Spelen worden gehouden. Op vrijdag werden deze maatregelen verlengd en uitgebreid naar regio’s rondom Tokio en de stad Osaka. Volgens de Japanse autoriteiten gaat het land een nieuwe, „uiterst beangstigende” fase in door de oplopende besmettingsgraad. Op donderdag werd de grens van 10.000 nieuwe besmettingen per dag voor het eerst overschreden.

Repressief beleid

En zelfs in China, dat dankzij zijn repressieve beleid nieuwe golven aanvankelijk wist te voorkomen, is sprake van een uitbraak. In Nanjing, een stad met ruim 9 miljoen inwoners, zijn zeker tweehonderd besmettingen vastgesteld. Het vluchtverkeer is er stilgelegd en alle inwoners van de stad moeten zich laten testen. Staatsmedia noemen de uitbraak „de meest omvangrijke sinds Wuhan” – de stad waar de pandemie haar oorsprong vindt. Gevreesd wordt dat de uitbraak zich verspreidt naar hoofdstad Beijing: daar zijn twee besmettingen vastgesteld.