Laatste nieuws coronacrisis

Lichte stijging ziekenhuisbezetting: 683 coronapatiënten opgenomen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC de ontwikkelingen in binnen- en buitenland bij rondom het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus:

 • Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben hun coronavaccins in de jongste contracten met de Europese Unie duurder gemaakt, zo meldde de Financial Times. Pfizer heeft de prijzen met een kwart verhoogd, Moderna met een tiende.
 • In de ziekenhuizen lagen zondagmiddag 683 coronapatiënten. Dat waren er zestien meer dan een dag eerder. Daarnaast kreeg het RIVM tussen zaterdag- en zondagmiddag 2.350 meldingen van positieve coronatest en twee meldingen van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus.
 • In verschillende steden werd afgelopen weekend gedemonstreerd tegen landelijke coronapassen, waarmee inwoners met een vaccinatie- of testbewijs meer vrijheden krijgen. In Parijs gingen zo’n vijftienduizend mensen de straat op, in heel Frankrijk zo’n tweehonderdduizend. Ook in Duitsland werd gedemonstreerd; de politie pakte zeker vijfhonderd demonstranten op.
 • De Rotterdamse haven begint met een vaccinatieproef voor zeelieden. De komende twee maanden zullen 10.000 doses beschikbaar worden gesteld voor zeelieden die via schepen in de haven komen, aldus branchevereniging KVNR. Het programma moet toegankelijk zijn voor opvarenden van buitenlandse rederijen.

Lees hier het nieuwe blog van maandag 2 augustus

Lichte stijging ziekenhuisbezetting: 683 coronapatiënten opgenomen

In de ziekenhuizen liggen zondagmiddag 683 coronapatiënten. Dat zijn er zestien meer dan een dag eerder, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. In totaal werden het afgelopen etmaal 81 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van het coronavirus, van wie 19 op de intensive care. Een dag eerder werden nog 98 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. 13 van hen kwamen op de IC terecht.

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 2.350 meldingen van positieve coronatests ontvangen. Dat zijn ruim zeshonderd meldingen minder dan een dag eerder, zo blijkt uit cijfers van het instituut.

Verder kreeg het RIVM twee meldingen van sterfgevallen als gevolg van het virus. Dat hoeft niet te betekenen dat deze personen in de afgelopen 24 uur zijn overleden; meldingen van sterfgevallen kunnen met vertraging binnenkomen bij het instituut.

‘Pfizer en Moderna verhogen prijzen vaccins voor EU’

De farmaceuten Pfizer en Moderna hebben hun vaccins duurder gemaakt in de laatste contracten met de Europese Unie. Dat schrijft de Britse krant Financial Times, die de contracten gedeeltelijk heeft ingezien. Pfizer zou de prijzen met meer dan een kwart hebben verhoogd, Moderna met ruim een tiende.

De prijs van een dosis van Pfizer is gestegen van 15 euro naar 19,50 euro. Een prik van Moderna zou eerder rond de 19 euro hebben gekost en wordt nu voor afgerond 21,50 euro verkocht. De nieuwe prijzen zouden over een toaal van 2,1 miljard prikken gaan die tot 2023 worden geleverd. De EU sloot contracten voor die hoeveelheid aan vaccins in mei en juni.

De prijzen van de coronavaccins vallen onder een geheimhoudingsclausule die de farmaceuten met de Europese Unie hebben ondertekend en zijn dus ook niet openbaar gemaakt. Wel lekten ze al eerder uit, bijvoorbeeld toen een Belgische staatssecretaris per ongeluk een afbeelding met prijzen op Twitter deelde. De Bulgaarse premier Bojko Borrisov praatte een aantal maanden terug zijn mond voorbij en sprak ook al van een prijs van 19,50 euro voor een Pfizerdosis.

Pfizer-vaccins. Foto AFP

Huisuitzettingsverbod Verenigde Staten verloopt, Duitsland scherpt reisrestricties aan

Een greep uit de ontwikkelingen rond het coronavirus in het buitenland:

 • In de Verenigde Staten verloopt vandaag het verbod op huisuitzettingen, dat in september werd ingevoerd om Amerikanen te beschermen tegen de financiële gevolgen van de coronacrisis. Het Witte Huis lijkt voorstander van een verlenging van het uitzettingsverbod, maar kwam te dicht op de deadline in actie om op tijd consensus te bereiken over een verlenging. Voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft beloofd zich er snel weer over te buigen. Het verlopen van het verbod betekent dat miljoenen inwoners deze maand dakloos dreigen te worden, aldus Amerikaanse media. De coronacrisis leidde in de VS tot een groot aantal ontslagen, waardoor miljoenen Amerikanen nu kampen met een huurachterstand.
 • In het Verenigd Koninkrijk worden acties op touw gezet om jongeren over te halen zich te laten vaccineren. Zo is premier Boris Johnson bezig met het bewerkstellingen van kortingen op taxiritjes en maaltijdbezorgers voor consumenten die zich hebben laten vaccineren. De regering zou in gesprek zijn met onder meer Uber en Deliveroo. Dat melden Britse media, waaronder The Guardian.

  De Britse regering staat onder druk om de vaccinatiegraad onder jongeren omhoog te krijgen, nu versoepelingen zijn doorgevoerd in het land die volgens critici onverantwoord zijn. Ook zou de vaccinatiegraad omhoog moeten met oog op de heropening van scholen, universiteiten en kantoren na de zomer. Volgens de jongste cijfers heeft 60 procent van de Britse jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud zeker één coronaprik gehad.

 • Vanaf vandaag moeten alle reizigers boven de 12 jaar oud die Duitsland willen binnenkomen, een vaccinatie- of immuniteitsbewijs laten zien. De maatregel gold al voor mensen die per vliegtuig naar het land kwamen, maar is nu uitgebreid naar alle reizigers. Mensen uit Nederland moeten zich al langer aan de restricties houden omdat Nederland door Duitsland wordt beschouwd als hoogrisicogebied. De aanscherpingen hebben voornamelijk gevolgen voor Duitsers die terugkeren naar hun eigen land. Overtreders riskeren een boete tot 25.000 euro.

Een vaccinatielocatie speciaal voor jongeren en studenten in Londen. Foto Henry Nicholls/Reuters

El Salvador rapporteert eerste Delta-besmetting, reisbeperkingen rond Ho Chi Minh verlengd

Een greep uit de ontwikkelingen in het buitenland:

 • In Vietnam worden de zeer beperkende maatregelen die in het zuiden van het land van kracht zijn, vanaf maandag verlengd. Nog zeker twee weken lang kan de bevolking in Ho Chi Minh en achttien andere steden niet zomaar gaan en staan waar ze wil. Zo kunnen zij moeilijk de steden uit, dit om een „veiligheidsbuffer” te creëren en te voorkomen dat de coronauitbraak daar niet verder kan verspreiden. In Ho Chi Minh wordt momenteel 64 procent van de besmettingsgevallen geconstateerd. Zaterdag werden in het hele land 8.624 nieuwe positieve tests gemeld, volgens persbureau Reuters.
 • De gezondheidsautoriteiten van de Amerikaanse staat Florida maakten zaterdag melding van 21.683 nieuwe Covid-gevallen. Volgens de lokale afdeling van de CDC is dat het hoogste dagelijkse aantal in de staat sinds het begin van de pandemie daar. De gouverneur Ron DeSantis heeft vooralsnog niet toegegeven aan de roep om het opnieuw instellen van een mondkapjesplicht.
 • De Deltavariant van het coronavirus is ook in El Salvador aangetroffen. Dat heeft de minister van Volksgezondheid, Francisco Alabi, zaterdag bekendgemaakt volgens persbureau Reuters.

Opnieuw grote protesten tegen Franse gezondheidspas

Voor het derde weekend op rij gingen deze zaterdag honderdduizenden Fransen de straat op in Parijs en andere steden. In de hoofdstad waren maar liefst vier demonstraties georganiseerd door tegenstanders van het coronabeleid; samen ongeveer zo’n 14.000 mensen, citeert persbureau AFP het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook in andere Franse deden duizenden mensen mee aan demonstraties.

De Franse regering stelt vanaf 9 augustus een vaccinatie- of testbewijs verplicht om toegang te krijgen tot veel gelegenheden. Ook moet vanaf die datum zorgpersoneel zich verplicht laten vaccineren.

Volgens de tegenstanders nemen dergelijke maatregelen burgerlijke vrijheden af. Tegenover persbureau AP vergeleek een demonstrant het beleid met „een vorm van chantage”. In Parijs liep het protest in het noorden van de stad uit op botsingen tussen demonstranten en de oproerpolitie, zo beschrijven journalisten van AP. Er werd traangas ingezet om de mensen uit elkaar te drijven.

Rotterdamse haven begint proef met vaccinatieprogramma voor alle zeelieden

Vanaf maandag kunnen zeevarenden in de haven van Rotterdam terecht voor een vaccinatie. In de komende twee maanden zullen dan 10.000 doses beschikbaar worden gesteld aan het personeel van alle zeeschepen. In de proef wordt samengewerkt met de KVNR, de branchevereniging voor de zeescheepvaart, die een vaccinatieprogramma heeft voor mensen die werkzaam zijn onder Nederlandse vlag of voor een Nederlandse rederij. Via dat programma zijn sinds 15 juni zo’n 6.000 mensen gevaccineerd, volgens de KVNR.

Het nieuwe programma van het Havenbedrijf Rotterdam moet toegankelijk zijn voor zeevarenden van buitenlandse rederijen.

De coronapandemie heeft de internationale scheepvaart flink geraakt. Sommige schepen mochten niet aanleggen bij bepaalde havens, of de bemanning moest bij wijze van isolatie aan boord blijven.

Meer nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook op IC’s

De Nederlandse ziekenhuizen hebben in het afgelopen etmaal 98 coronapatiënten opgenomen, blijkt zaterdagmiddag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat aantal ligt hoger dan vrijdag, toen er 88 mensen bij kwamen. Wel is er één patiënt minder op de intensive care opgenomen: dertien in plaats van veertien.

Momenteel worden in totaal 667 mensen behandeld in de ziekenhuizen wegens Covid-19. Van hen liggen er 486 op de verpleegafdelingen, elf meer dan op vrijdag. Ook het totaalaantal coronapatiënten op de IC’s is gestegen, naar 181 (vijf meer dan een dag eerder).

In het Erasmus MC krijgen patiënten met problematische afweer een nieuw medicijn

Mensen met stoornissen in hun afweer - door een ziekte, of door afweerremmende medicijnen - vormen de kwetsbaarste groep in de coronapandemie. Zij werden in Nederland met prioriteit volledig gevaccineerd tegen Covid-19, maar kunnen vanwege de onderliggende gezondheidsproblemen geen bescherming opbouwen tegen het virus en houden het risico dat zij ernstig ziek zouden worden door een coronabesmetting.

In Nederland gaat het om een half tot één miljoen patiënten. Er wordt gezocht naar een manier om deze patiënten beter te kunnen beschermen. Onlangs werd door de EMA een ‘noodmedicijn’ goedgekeurd: zogeheten monoklonale antistoffen. Het Erasmus MC was vier weken geleden het eerste ziekenhuis in Nederland dat de therapie bestelde en toediende.

Lees ook: Noodmedicijn voor mensen met zwakke afweer tegen corona ondanks vaccinaties

RIVM: 2.983 positieve tests, ruim 400 minder dan gisteren

Van vrijdag- op zaterdagochtend zijn bij het RIVM 2.983 nieuwe positieve coronatests gemeld, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut. Dat zijn er 463 minder dan een dag geleden.

In dezelfde periode ontving het RIVM zes meldingen van sterfgevallen. Dat betekent niet per definitie dat in het afgelopen etmaal zes patiënten zijn overleden aan Covid-19; informatie over sterfgevallen kan met enkele dagen vertraging worden doorgegeven.

‘Duitsland wil dit najaar stoppen met gratis coronatesten voor ongevaccineerden’

De Duitse regering wil de gratis coronatesten afschaffen zodra iedereen in Duitsland de kans heeft gehad om zich volledig te laten vaccineren. Dat meldt de Duitse krant Bild zaterdag op basis van bronnen binnen de regering. Dat betekent dat inwoners moeten betalen voor een coronatest als zij niet gevaccineerd zijn en wel naar een evenement of een horecagelegenheid willen.

Volgens Bild is de regeringscoalitie CDU/CSU en SPD het intern al eens geworden over deze maatregel. Zo zou minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) hebben gezegd dat er geen reden meer is dat de overheid betaalt voor testen voor persoonlijk vertier van mensen die geen prik willen. Het zou miljarden schelen in de schatkist: van april tot en met eind juli kostten de gratis coronatesten in Duitsland de overheid zo’n 3,4 miljard euro.

Wel zouden de partijen ervoor pleiten om mensen die niet gevaccineerd kunnen worden, gratis te blijven testen op corona.

Een mobiele testlocatie in de wijk Kreuzberg in Berlijn. Foto Stefanie Loos/AFP

Bangladesh maakt grote kledingfabrieken uitzondering op lockdown

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

 • Duizenden mensen zijn in Bangladesh op de been, onderweg naar de hoofdstad Dhaka. De overheid heeft bekendgemaakt dat kledingfabrieken en andere grote fabrieken op zondag, ondanks de lockdown, weer opengaan om de economie te stimuleren. Het gaat voornamelijk om fabrieken die goederen leveren aan Europa en Noord-Amerika. Mensen nemen de veerboten die nog vertrekken in een poging werk te bemachtigen in de hoofdstad, schrijven lokale media in Bangladesh op zaterdag. Door de lockdown die weer geldt sinds 23 juli hebben veel van de inwoners geen inkomen, terwijl er ook geen sociaal vangnet is. De nieuwe coronamaatregelen werden ingevoerd omdat Bangladesh te maken heeft met sterk oplopende besmettingen sinds eind juni. In de laatste dagen kwamen er steeds 16.000 nieuwe gevallen bij.
 • In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur gingen op zaterdag honderden jongeren de straat op om het aftreden te eisen van premier Muhyiddin Yassin vanwege zijn in hun ogen gebrekkige coronabeleid. Dat meldt persbureau AP. Op 13 juli lag het aantal besmettingen op een dag in het land voor het eerst hoger dan 10.000. Sindsdien is die grens elke dag overschreden – ondanks een lockdown die inging op 1 juni. Waar de demonstranten vooral boos over zijn is het machtsmisbruik van de premier. In januari heeft hij de noodtoestand uitgeroepen, waardoor hij bij wet niet meer verplicht is verantwoording af te leggen aan zijn parlement.
 • De president van Frans-Polynesië heeft op vrijdag een nieuwe lockdown van een maand aangekondigd, nadat de besmettingsgraad op de eilanden volgens de regering steeg van 6 op de 100.000 inwoners, naar 267 op de 100.000 inwoners. Er wonen bijna 280.000 mensen in Frans-Polynesië. Volgens het Franse persbureau AFP mogen openbare bijeenkomsten alleen nog met niet meer dan 20 aanwezige personen plaatsvinden. Bruiloften, concerten en kermissen mogen niet meer doorgaan en de lokaal populaire hanengevechten en bingo’s zijn ook verboden. Ook het reizen tussen de eilanden van het land wordt waarschijnlijk beperkt: er is maar één ziekenhuis in het land, de meeste eilanden hebben slechte zorgvoorzieningen.

Mensen lopen van een veerboot in Sreenagar, Bangladesh om hun fabriekswerkzaamheden ondanks de geldende lockdown te hervatten. Foto Munir Uz zaman/AFP

RIVM gaat vaker rioolwateronderzoek doen ter opsporing coronabesmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat vanaf het najaar meer rioolwatertests uitvoeren om coronabesmettingen te signaleren, dat bevestigt het RIVM na berichtgeving in het AD. Nu doen meer dan driehonderd rioolwaterzuiveringlocaties één of twee keer per week onderzoek, straks ten minste drie keer per week. De opschaling werd al verwacht, het RIVM had er aan het begin van de zomer al afspraken over gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid en de waterschappen. Bij de helft van de besmette mensen zijn virusdeeltjes zichtbaar in de ontlasting. Het maakt niet uit of iemand klachten heeft of niet.

Nu meer mensen gevaccineerd zijn in Nederland merken minder van hen iets van een coronabesmetting, waardoor minder gevallen met tests worden vastgesteld. Het aantal door de GGD afgenomen tests daalt; midden juli waren er bijna 70.000 testen per week, momenteel ligt het aantal testen bij de GGD op ongeveer de helft. Dat maakt rioolwateronderzoek een geschikte methode om toch zicht te houden op de verspreiding van het virus, zei RIVM-onderzoeker Ana Maria de Roda Husman al eerder tegen NRC.

Het RIVM begon halverwege februari 2020 met testen van rioolmonsters van de luchthaven Schiphol, sinds begin september vorig jaar werken alle locaties in Nederland mee. In januari 2021 begon het instituut met het constateren en traceren van nieuwe varianten van het coronavirus aan de hand van rioolwater. Met dit soort onderzoek is het mogelijk om te zien wanneer mutaties Nederland bereikten en hoezeer ze voet aan de grond krijgen - rioolwatermonsters worden opgeslagen.

Lees ook: Als er weinig getest wordt, geeft de hoeveelheid virus in het riool een goed beeld van de verspreiding van corona

Bij een waterzuiveringsinstallatie in Rotterdam worden monsters afgenomen voor onderzoek naar corona. Foto Robin Utrecht/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen bij rond het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 30 juli:

 • Er lagen vrijdag 651 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 176 op een intensive care. Daarnaast werden 3.463 positieve coronatests gemeld en kwamen er zes meldingen van sterfgevallen door de gevolgen van Covid-19 binnen.
 • De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal van dit jaar uit de recessie geraakt. Met een groei van 2 procent in vergelijking met het eerste kwartaal lag de toename hoger dan verwacht. Portugal en Oostenrijk zagen relatief de sterkste groei.
 • De Deltavariant van het coronavirus is minstens zo besmettelijk als de waterpokken en in ieder geval besmettelijker dan ebola en het influenzavirus. Dat schrijft het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding CDC in een intern rapport. Experts zeggen in dat rapport dat men moet gaan erkennen dat „de Deltavariant de oorlog heeft veranderd”.
 • Federale ambtenaren en mensen onder tijdelijk contract bij de Amerikaanse overheid moeten een bewijs van vaccinatie bij zich dragen. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden aangekondigd. Wie zich niet laat vaccineren, moet wekelijks getest worden. Ook wil Biden dat lokale autoriteiten 100 dollar beschikbaar stellen voor mensen die zich laten prikken tegen het coronavirus.

Lees hier het hele blog van vrijdag 30 juli terug