Unesco-directeur: meer Britse monumenten dreigen erfgoedstatus te verliezen

Stonehenge Vorige week werden de havens van Liverpool van de Unesco werelderfgoedlijst verwijderd. Nu komt ook Stonehenge in gevaar, zegt Unesco-directeur Mechtild Rössler.
Een luchtfoto van Stonehenge in Wiltshire, Verenigd Koninkrijk.
Een luchtfoto van Stonehenge in Wiltshire, Verenigd Koninkrijk. Foto Getty

De Britse omgang met erfgoed moet veranderen om te voorkomen dat belangrijke culturele monumenten van de Unesco-erfgoedlijst worden geschrapt. Dat stelt de directeur van Unesco-werelderfgoedcentrum Mechtilt Rössler tegenover de Britse krant The Guardian. Tot nu toe werden drie monumenten van deze werelderfgoedlijst verwijderd, allemaal vanwege moderne gebiedsontwikkelingen. Hierdoor veranderen de monumenten te veel ten opzichte van het moment dat zij op de lijst werden gezet.

Nu dreigt ook Stonehenge van de Unesco-werelderfgoedlijst te verdwijnen, zegt Mechtild Rössler. Voordat de plannen om een snelwegtunnel aan te leggen onder het Stonehenge-monument van start gaan, moet er volgens haar een ‘erfgoedimpactstudie’ komen. Voordat een monument van de werelderfgoedlijst verdwijnt, wordt het eerst als bedreigd aangemerkt - dit zou bij Stonehenge gebeuren als de plannen voor de tunnel daadwerkelijk worden uitgevoerd. Stonehenge is „een van de meest iconische culturele monumenten die op de lijst staan”, stelt Rössler. De tunnel moet drukte voorkomen langs het monument, waar nu slechts een eenbaansweg langs loopt. Automobilisten trappen daar vaak op de rem om even naar de stenen te kijken.

Lees ook: Arthurs nazaat verdedigt Stonehenge

Victoriaanse havens

Vorige week werden de Victoriaanse havens van Liverpool, die sinds 2004 op de Unesco-lijst stonden, geschrapt. In 2012 werden nieuwbouwplannen in het gebied aangekondigd, waardoor de havens als bedreigd werden aangemerkt. Toch gingen de ontwikkelingsplannen door: in de havens werden nieuwe woontorens en kantoorgebouwen gebouwd. Ook werd er in de stad gewerkt aan een nieuw stadion voor voetbalclub Everton. De gebiedsontwikkelingen waren schadelijk voor „de authenticiteit en integriteit” van het gebied, oordeelde de Unesco-commissie.

Rössler zegt tegen The Guardian dat ze niet begrijpt dat de Britten zo roekeloos met hun erfgoed omgaan. „Het Verenigd Koninkrijk heeft een beleid, instituties, plannen voor de meeste historische gebieden. Maar ik moet zeggen dat er soms onverantwoordelijke gebiedsonwikkelingen plaatsvinden.” Volgens haar zou een tunnel onder Stonehenge zorgen voor „permanente, onomkeerbare” schade aan het monument. Transportminister Grant Shapps heeft de aanleg van de tunnel al goedgekeurd. De Britse Hoge Raad buigt zich nu over de zaak om te bepalen of Shapps genoeg rekening heeft gehouden met de schade aan het werelderfgoed.

Lux et Libertas Lees ook dit commentaar van NRC: Erfgoed blijft kwetsbaar, ook al staat het op een wereldlijst