Scarlett Johansson klaagt Disney aan vanwege directe streaming Black Widow

Disney De nieuwe Marvel-film Black Widow is sinds de première in de bioscoop ook te zien op streamingsdienst Disney+. Daardoor valt de bioscoopopbrengst tegen, aldus hoofdrolspeler Scarlett Johansson.
Actrice Scarlett Johansson in haar hoofdrol als Natasha Romanoff ofwel Black Widow.
Actrice Scarlett Johansson in haar hoofdrol als Natasha Romanoff ofwel Black Widow. Foto Hollandse Hoogte/Splash News

Scarlett Johansson klaagt Disney aan omdat Marvel-film Black Widow, waar zij de hoofdrol in speelt, tegelijkertijd met het verschijnen in de bioscopen ook te streamen is via Disney+. Daardoor zou Johansson inkomsten zijn misgelopen, aangezien haar salaris deels gebaseerd is op hoe goed de film het doet in de bioscopen. Johansson stelde in de donderdag ingediende rechtszaak dat haar een „bioscooprelease” beloofd was en dat de film pas na negentig tot honderdtwintig dagen op Disney+ zou worden aangeboden.

Disney reageerde vrijdag dat het bedrijf „volledig had voldaan” aan het contract. Het vindt de rechtszaak teleurstellend omdat Johansson volgens Disney de gevolgen van de coronapandemie, waardoor bioscopen lange tijd gesloten zijn geweest en in sommige delen van de wereld nog steeds zijn, niet in acht neemt. Dat is volgens het bedrijf een belangrijke reden voor het directe streamen van de Marvel-film op Disney+. In de rechtszaak stelt Johansson echter dat het mediabedrijf door Black Widow direct op Disney+ uit te brengen meer abonnees voor de dienst wilde vergaren. Het zou Disney volgens haar vooral om de aandelenkoers gaan.

Disney vindt dat Johansson juist extra inkomsten kan vergaren door de release op Disney+, „bovenop de 20 miljoen die zij al ontvangen heeft”, staat in een verklaring, als eerste gedeeld via The Wall Street Journal. Deze onthulling van de vergoeding voor een acteur is ongebruikelijk.

Het komt steeds vaker voor dat grote bioscoopfilms direct te zien zijn bij streamingsdiensten, eerder dit jaar verscheen bijvoorbeeld Cruella op dezelfde manier op Disney+. De rechtszaak van Johansson wordt daardoor met interesse bekeken in Hollywood. De film is via Disney+ alleen te zien met Premier Access, waardoor hij niet toegankelijk is voor alle abonnees.

Streamingoorlog

De zaak zet verhoudingen in de zogeheten streamingoorlog verder op scherp. Mocht Johannson gelijk krijgen, dan kan dat een klap zijn voor streamingbedrijven als ze hun films niet meer direct op hun diensten mogen uitbrengen zonder extra compensatie voor acteurs en andere medewerkers. Partijen als Netflix, Amazon, WarnerMedia en Apple vechten net als Disney om een plekje in de groeiende markt van online videodiensten. Eigen films en series zijn bij het binnenhalen - en behouden - van abonnees van groot belang. Netflix staat momenteel aan kop met wereldwijd 209 miljoen abonnees. Disney+, veel later begonnen, zit op 110 miljoen.

Netflix zorgde niet alleen voor een revolutie in de tv-wereld door volledige seizoenen van series in één keer te lanceren, ook de filmstrategie heeft Hollywood op zijn kop gezet. Vrijwel alle Netflixfilms gaan online in première. Sinds de coronapandemie gebruiken ook andere spelers steeds vaker variaties op dit model, niet alleen Disney. WarnerMedia koos er bijvoorbeeld voor om al zijn nieuwe films in de VS dit jaar tegelijk in de bioscoop én via de eigen streamingdienst HBO Max aan te bieden. Dit leverde het bedrijf veel kritiek op van filmmakers als Christopher Nolan (Inception, Tenet). Directeur Jason Kilar bood later zijn excuses aan. In 2022 zullen films van Warner eerst in de bioscoop verschijnen en pas later op streaming.

Voor alle streamingdiensten is het zaak om acteurs, producenten en schrijvers aan zich te binden en tevreden te houden. Pr speelt daarbij ook een belangrijke rol: iedereen wil aan de buitenwereld laten zien dat zij de beste plek zijn voor makers. Ben je niet blij met Disney? Kom dan naar ons. Daarbij wil zelfs de grote ‘disrupter’ Netflix flexibel zijn. Films van gelauwerde regisseurs als Martin Scorsese (The Irishman) en Noah Baumbach (Marriage Story, met een hoofdrol voor Scarlett Johansson) waren ook in de bioscoop te zien.

Scott Stuber, de filmbaas van Netflix, vertelde in een interview met vakblad Variety dat hij dit soort deals wil blijven sluiten. Hij is zelfs in gesprek met Nolan, een regisseur die zweert bij de bioscoop en in het verleden zeer kritisch was over Netflix. Wellicht kan Stuber binnenkort ook een telefoontje van Johansson verwachten.