Ruimtestation ISS even op drift na verkeerde manoeuvre module

Ruimtevaart Een aantal uur nadat een Russische module bij ruimtestation ISS was aangekoppeld, herstartte een van de jetmotoren. Hierdoor schoot ISS kort uit de omloopbaan.
De Nauka die is aangekoppeld aan het ruimtestation ISS.
De Nauka die is aangekoppeld aan het ruimtestation ISS. Foto Oleg Novitskiy/Roscosmos/via Reuters

Het internationale ruimtestation ISS is in de nacht van donderdag op vrijdag kort uit de omloopbaan geschoten, nadat een pas aangekoppelde Russische module onbedoeld de stuwraketten aanzette. De zeven bemanningsleden aan boord van het ruimtestation - twee Russen, drie Amerikanen, een Japanner en een Franse astronaut namens het Europese ESA - zouden door de korte drift van het ruimtestation niet in levensgevaar hebben verkeerd. Dat meldt persbureau Reuters.

Ongeveer drie uur nadat de Russische module Nauka was aangekoppeld, herstartte een van de stuwraketten op onverklaarbare wijze. Hierdoor werd het ruimtestation uit de omloopbaan van ongeveer 400 kilometer boven de aarde gedrukt. Een ‘ruimtevaart-noodsituatie’ werd uitgeroepen, waarna vanuit Houston in het Amerikaanse Texas een actie in gang is gezet om de ISS weer terug in de baan te krijgen. Hiervoor werden de jetmotoren van een andere aangekoppelde module gebruikt. De werknemers van NASA noemden de manoeuvre een vorm van „touwtrekken”.

Astronauten evacueren

Als het noodzakelijk was geweest om de astronauten te evacueren, dan had dat gekund met een ruimtecapsule van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. Die capsule zit als een soort reddingsboot aan het ruimtestation vast. Het is nog onbekend waardoor de motoren van de Nauka - wat „wetenschap” betekent in het Russisch - weer werden ingeschakeld. De Russische module is bedoeld als onderzoekslab en opslagunit, waardoor Rusland meer mogelijkheden krijgt tot ruimteonderzoek aan de ISS.

Aan boord van de Nauka is ook een robotarm die grotendeels door Nederlandse wetenschappers is ontwikkeld. Deze ruim elf meter lange arm genaamd ERA moet materialen en zelfs astronauten verplaatsen bij werk rondom het ruimtestation. Aanvankelijk zou ERA al in 2007 naar het ruimtestation gebracht worden, maar door afgelaste projecten en technische problemen ging dat toen niet door.

Twitter avatar NASA NASA ICYMI: Earlier today, the Russian Nauka module inadvertently fired its thrusters while docked to the @Space_Station. Mission Control teams corrected the action and all systems are operating normally. The crew was never in any danger. Stay tuned for a media telecon later today: https://t.co/bjuDmdiZu5