Laatste nieuws Tokio 2020

Voetbalsters verliezen na strafschoppen van Amerika

In dit blog houdt NRC de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws bij uit Tokio. Op het programma van de Olympische Spelen staan vandaag series bij het zwemmen en atletiek en de voetbalvrouwen komen in actie tegen de Verenigde Staten.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de Olympische Spelen in Tokio van vrijdag 30 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog:

Laatste Nieuws Tokio 2020 Nederlandse triatlonploeg eindigt als vierde

Hockeyers sluiten groepsfase af met nederlaag tegen Duitsers

De Nederlandse hockeyers hebben op de Olympische Spelen hun tweede nederlaag geleden. In de laatste groepswedstrijd was Duitsland met 3-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Max Caldas. Beide landen waren al zeker van een plek in de kwartfinales.

Niklas Wellen nam na 10 minuten met een tip-in het eerste doelpunt voor zijn rekening en Constantin Staib maakte er in de 41e minuut 2-0 van. 7 minuten voor tijd zette Timm Herzbruch de Duitsers met een backhand zelfs op 3-0. Vlak voor tijd deed Jeroen Hertzberger nog iets terug, waardoor de uitslag nog iets draaglijker werd.

Oranje wist weinig kansen te creëren en kreeg in de eerste helft alleen een kans via Hertzberger, die net als de andere aanvallers nauwelijks gevaar kon stichten. Pas in de laatste minuten kreeg Nederland de eerste en enige strafcorner, die geen doelpunt opleverde. Keeper Pirmin Blaak viel weinig te verwijten en hij voorkwam met een aantal goede actie zelfs dat de nederlaag nog groter werd.

Door de nederlaag is Nederland vierde geworden in de groep van zes landen. Daardoor treft Oranje bij de laatste acht de winnaar van de andere poule, Australië. De kwartfinales worden zondag gespeeld.

Voetbalsters verliezen na strafschoppen van Verenigde Staten

De Nederlandse voetbalsters hebben in de kwartfinale verloren van de Verenigde Staten. Omdat na verlenging nog altijd 2-2 op het scorebord stond, waren strafschoppen nodig om het duel te beslissen. Daarin misten Vivianne Miedema en Aniek Nouwen, terwijl de Amerikaanse speelsters geen fout maakten.

Nederland begon goed aan de wedstrijd. Toernooitopscorer Vivianne Miedema opende in de 18de minuut de score, door in het strafschopgebied van de Amerikanen behendig weg te draaien en de bal met een volley in het doel te werken. Nog voor rust stonden de Verenigde Staten echter op voorsprong dankzij treffers van Samantha Mewis en Lynn Williams.

De 2-2 van Miedema, die haar honderdste wedstrijd in Oranje speelde, viel in de 54ste minuut. De 25-jarige spits trok vanaf de linkerkant naar binnen en plaatste met rechts een laag schot in de linkerhoek. Tien minuten voor tijd kreeg Lieke Martens vanaf de strafschopstip de kans om het duel te beslissen, maar haar inzet werd gepakt door doelvrouw Alyssa Naeher.

In de verlenging werd vervolgens door beide ploegen gescoord in buitenspelpositie, waardoor de stand niet meer veranderde. In de strafschoppenserie waren de Verenigde Staten feilloos. Het land neemt het maandag in de halve finale op tegen Canada, Nederland is uitgeschakeld.

Lees ook: Het duel met de VS werd dus toch de laatste wedstrijd van bondscoach Sarina Wiegman

De VS juicht na de 2-1 van Lynn Williams. Nederland trok later de stand nog gelijk, maar verloor na strafschoppen. Foto Silvia Izquierdo/AP Photo

Estafettevrouwen stranden in series 4x100m wisselslag

De Nederlandse zwemsters hebben zich bij de Olympische Spelen op de 4×100 meter wisselslag niet weten te plaatsen voor de finale.

Het team, bestaande uit Kira Toussaint, Tes Schouten, Maaike de Waard en Femke Heemskerk, zwom een tijd van 3,59,89. Dat was 2 seconden te traag voor een finaleplaats.

Ethiopische atleet Barega wint 10.000 meter voor Oegandees duo

De Ethiopiër Selemon Barega heeft goud gepakt op de 10.000 meter, de eerste afstandsfinale die bij het atletiektoernooi op het programma stond. Hij versloeg met een tijd van 27.43,22 verrassend wereldkampioen en wereldrecordhouder Joshua Cheptegei uit Oeganda, die tweede werd. Zijn landgenoot Jacob Kiplimo pakte het brons.

Met zijn zege treedt Barega in de voetsporen van atletieklegende en landgenoot Kenenisa Bekele, die in 2004 en 2008 olympisch goud pakte op de 10.000 meter. De afgelopen twee edities van de Spelen ging de winst naar de Brit Mo Farah.

Op tribune was de Ethiopische delegatie uitzinnig van vreugde, zag verslaggever Dennis Boxhoorn.

Twitter avatar dennisboxhoorn Dennis Boxhoorn Waarom atletiek mijn favoriete sport is https://t.co/mX7LApVua1

Selemon Barega komt juichend over de finish, met de Oegandezen Joshua Cheptegei en Jacob Kiplimo in zijn kielzog. Foto Diego Azubel/EPA

Kromowidjojo en Heemskerk naar halve finale op 50 meter vrij, ook De Boer en Puts door

De Nederlandse zwemsters Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben zich geplaatst voor de halve finale van de 50 meter vrije slag. Kromowidjojo zwom met 24,41 seconden de achtste tijd, Heemskerk bereikte met 24,77 seconden als zestiende en laatste de halve finale.

De Australische Emma McKeon ging als snelste door. Ze zwom met 24,02 seconden een nieuw olympisch record. De halve finale wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) gezwommen. De finale staat een nacht later op het programma.

Bij de mannen bereikten Thom de Boer en Jesse Puts zonder veel problemen de halve finale van de 50 meter vrije slag. De Boer zwom met 21,75 seconden de zesde tijd, net voor Puts, die met 21,84 zevende werd. De Amerikaan Caeleb Dressel, winnaar van de 100 meter vrije slag, ging als snelste door met een tijd van 21,32 seconden.

Ranomi Kromowidjojo duikt in het water voor haar race op de 50 meter vrije slag. Foto Oli Scarff/AFP

‘Slechts’ brons voor Franse judoka Teddy Riner

De Franse judoka Teddy Riner heeft in de klasse boven 100 kilogram niet zijn derde achtereenvolgende olympische titel veroverd. Hij won via de herkansingen wel een bronzen medaille. De dertigjarige Riner verloor eerder in de kwartfinale van de Rus Tamerlan Basjajev.

Riner won goud op de Olympische Spelen in 2012 en 2016 en brons in 2008. Hij heeft ook onder meer tien wereldtitels en vijf Europese titels op zijn erelijst staan. Hij was tot februari 2020 bijna tien jaar ongeslagen, na 154 winstpartijen verloor hij toen in de derde ronde van het toernooi in Parijs.

Het olympisch goud bij de zwaargewichten ging naar de Tsjech Lukas Krpalek, die in de finale won van Goeram Toesjisvili uit Georgië. Er was ook brons voor de Basjajev. De Nederlander Henk Grol werd in de tweede ronde uitgeschakeld.

De medaillewinnaars bij de zwaargewichten judo: Goeram Toesjisvili (zilver), Lukas Krpalek (goud), Teddy Riner en Tamerlan Basjajev (beiden brons). Foto Annegret Hilse/reuters

Atlete Hassan als snelste naar olympische finale 5.000 meter

Atlete Sifan Hassan is haar jacht op olympische roem begonnen met het voldoen aan een simpele opdracht. De wereldkampioene op 1.500 en 10.000 meter plaatste zich op de openingsdag van het atletiektoernooi eenvoudig voor de finale van de 5.000 meter. De 28-jarige Nederlandse atlete won haar serie in 14.47,89.

Hassan verschool zich het grootste deel van de race achterin het veld en schoof pas in de laatste 600 meter op naar voren. Met nog 200 meter te gaan versnelde ze en liep ogenschijnlijk ontspannen naar de winst. De Keniaanse Agnes Jebet Tirop finishte als tweede in 14.48,01. De Ethiopische Senbere Teferi werd derde in 14.48,31.

Diane van Es wist zich niet te plaatsen voor de finale. In de tweede serie kwam ze tot een tijd van 15.47,01 en werd daarmee zestiende. De finale van de 5.000 meter is maandag.

Sifan Hassan komt als eerste over de streep in haar serie op de 5.000 meter. Foto Fazry Ismail/EPA

Djokovic verliest in halve finale en kan ‘Golden Slam’ vergeten

Novak Djokovic is in de halve finale van het tennistoernooi uitgeschakeld door Alexander Zverev. De Duitser was met 1-6, 6-3 en 6-1 te sterk voor de als eerste geplaatste Serviër, die daarmee een ‘Golden Slam’ uit zijn hoofd moet zetten.

Na overwinningen op de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon had Djokovic uitzicht op een ‘Golden Grand Slam’, waarbij een tennisser alle grote toernooien op z’n naam schrijft en olympisch kampioen wordt. Daarvoor moest hij bij de Spelen van Tokio goud pakken en later deze zomer de US Open zien te winnen. De Duitse Steffi Graf blijft nu de enige tennisser (m/v) die een gouden slam wist te behalen. Zij deed dat in 1988.

Zverev, die als vierde geplaatst is, ontmoet in de finale de Rus Karen Khachanov. Djokovic neemt het zaterdag in de strijd om het brons op tegen Pablo Carreño Busta uit Spanje. Ook komt hij vrijdag nog in actie bij het gemengd dubbelspel. Daar speelt hij met Nina Stojanovic de halve finale tegen de Russen Elena Vesnina en Aslan Karatsev.

Novak Djokovic veegt het zweet van zijn voorhoofd tijdens zijn wedstrijd tegen Alexander Zverev. Foto Patrick Semansky/AP Photo

Olympisch kampioen Kimmann: ‘ik dacht: deze droom is voorbij’

Vijf dagen voor zijn gouden race op de BMX kwam Niek Kimmann in botsing met een official. Ondanks een scheurtje in zijn knieschijf zette hij door, met de gedroomde zege als ultieme beloning: „Zelfs mijn coach zegt: ook als je niet op je best bent, kun je nog steeds winnen. Dus ik heb altijd vertrouwen gehouden.”

Lees hier over Kimmanns bijzondere weg naar de olympische titel: Met een dikke knie naar goud op de fietscross

Nederland terug in top 10 medailleklassement

Dankzij de gouden en bronzen medailles voor BMX’ers Niek Kimmann en Laura Smulders is Nederland opgeklommen naar de achtste plek in het medailleklassement. In totaal behaade TeamNL in Tokio tot nu toe vijftien keer het podium. De oogst bestaat uit 3 gouden, 7 zilveren en 5 bronzen plakken.

Zeilsters Bekkering en Duetz nemen leiding in klassement

Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben bij de Olympische Spelen de koppositie veroverd in het klassement van de 49erFX-klasse. Het Nederlandse duo werd twaalfde in de zevende race en had het geluk dat de concurrentie in die heat ook teleurstelde. In de achtste en negende race bleef de Nederlandse boot, ondanks een vijfde en zesde plaats, de meeste concurrenten voor.

In de tussenstand staan Bekkering en Duetz eerste met 41 punten. Het Spaanse duo Tamara Echegoyen Dominguez/Paula Barcelo Martin volgt op 1 punt achterstand. Nummer drie Brazilië, met Martine Grael en Kahena Kunze, staat op 47 punten. De Britse vrouwen Charlotte Dobson en Saskia Tidey, die voor vrijdag nog aan de leiding gingen, beleefden drie slechte races en vielen terug naar de vierde plaats met 48 punten. Zaterdag volgen nog drie races, gevolgd door de medalrace op zondag.

Lobke Berkhout en Afrodite Zegers hebben in de 470-klasse op de derde dag drie plaatsen winst geboekt en hebben de top 10 in zicht. Het duo eindigde in de vijfde race als negende en in de zesde race als zesde. In de tussenstand staan de twee op de elfde plek met 47 punten. Het Poolse duo Agnieszka Skrzypulec/Jolanta Ogar gaat aan de leiding met 10 punten.

De medailles lijken ver weg voor het Nederlandse duo. De achterstand van Berkhout/Zegers op de derde plaats bedraagt 30 punten. Er zijn nog vier races en een medalrace voor de top 10 te varen in deze klasse.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz presteerden vrijdag niet uitzonderlijk, maar klommen wel naar de eerste plek in het klassement. Foto Bernat Armangue/AP Photo

Schoonspringster Jansen kwalificeert zich voor halve finale

Schoonspringster Inge Jansen heeft zich op het olympisch toernooi van Tokio geplaatst voor de halve finale op de 3-meterplank. De Nederlandse voldeed in de kwalificatie van vrijdag aan de eis, een plaats bij de beste 18 na vijf sprongen.

Jansen werd 16e, met een totaalscore van 278,75. De Chinese Shi Tingmao behaalde het beste resultaat, 350,45.

Jansen moet nu zaterdag in de halve finale bij de top 12 eindigen om tot de eindstrijd door te dringen.

Inge Jansen duikt vanaf de 3-meterplank. Foto Marko Djurica/Reuters

Dopingbeschuldigingen na Russische zwemzege

De Amerikaanse zwemmer Ryan Murphy heeft na zijn verloren finale op de 200 meter rugslag gesteld dat de wedstrijd „waarschijnlijk niet zuiver” was verlopen, meldt persbureau Reuters. De race werd gewonnen door Jevgeni Rylov, die uitkomt voor het Russisch Olympisch Comité (ROC). De Russen mogen vanwege dopingzaken uit het verleden tot 2023 niet onder de eigen vlag deelnemen aan de Olympische Spelen.

„Ik heb vijftien gedachten, dertien daarvan zouden mij in problemen brengen”, stelde Murphy, die tijdens de Spelen in Rio de Janeiro nog goud won en nu genoegen moest nemen met zilver. Ook de bronzen medaillewinnaar Luke Greenbank uitte zijn frustratie: „Het is als sporter heel frustrerend om te weten dat er een door de staat gesponsord dopingprogramma bestaat.”

Tijdens de persconferentie na de wedstrijd reageerde Rylov op de aantijgingen. Hij zei „verrast” te zijn om ze te horen en noemde het een „vreemde suggestie”: „Uit de grond van mijn hart: ik ben altijd ‘schoon’. Ik wijd mijn leven aan deze sport.” In Tokio won Rylov ook al goud op de 100 meter rugslag.

Op sociale media haalde het Russische Olympische Comité uit naar Murphy en Greenbank: „Je moet tegen je verlies kunnen, maar niet iedereen is hiertoe in staat. Het is het vertrouwde liedje over Russische doping. Engelstalige propaganda, druipend van verbaal zweet in de hitte van Tokio.”

Applaus voor judoka Savelkouls na uitschakeling

Tessie Savelkouls werd in de eerste ronde van het olympisch judotoernooi in de klasse boven 78 kilogram uitgeschakeld door Han Mijin uit Zuid-Korea, maar na afloop kreeg ze vanaf de tribune applaus van de aanwezigen. Savelkouls liep in februari van 2020 een zware knieblessure op die het einde leek te betekenen van haar topsportcarrière. Vorige maand kreeg Savelkouls te horen dat toch naar de Spelen mocht.

„Ik heb een beetje gemengde gevoelens”, zei de 29-jarige judoka na haar nederlaag. „Aan de ene kant ben ik supertrots dat ik hier sta en dat ik dit gehaald heb, want er waren niet veel mensen die er nog geloof in hadden. Maar aan de andere kant ben je hier ook niet om gewoon mee te doen. Na haar waza-ari gooide zij de boel op slot en ik verzuurde als een malle. Ik stond weer voor het eerst in anderhalf jaar op de wedstrijdmat.”

Savelkouls wist kort na haar uitschakeling nog niet of ze haar loopbaan ook gaat voortzetten. „Ik wilde het hier vanaf laten hangen en kijken of ik hier nog iets te zoeken heb. Ik heb verloren, maar toch een beetje gewonnen, ja.”

Lees ook: Veertien maanden nadat haar been er los bij hing, is Tessie Savelkouls klaar voor de Olympische Spelen

Waterpolosters naar recordzege tegen Zuid-Afrika: 33-1

De Nederlandse waterpolosters hebben met groot verschil Zuid-Afrika verslagen. In hun derde optreden op het olympisch toernooi van Tokio wonnen ze met 33-1, een recordzege in de historie van de Spelen.

De formatie van bondscoach Arno Havenga versloeg eerder ook Spanje (14-13), maar verloor in het eerste groepsduel van Australië (15-12). De kwartfinale kan Oranje niet meer ontgaan. Zondag spelen de waterpolosters in de laatste poulewedstrijd nog tegen Canada.

Ilse Koolhaas van de Nederlandse waterpolosters lost een schot tijdens de wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Foto Mark Humphrey/AP Photo

Zeilster Bouwmeester helemaal terug in strijd om goud na diskwalificatie Rindom

Zeilster Marit Bouwmeester heeft zich met een zege en de zevende plaats in respectievelijk de negende en tiende race helemaal teruggeknokt in het olympisch zeiltoernooi in de Laser Radial-klasse. Mede door een 26ste plaats en een diskwalificatie voor de Deense Anne-Marie Rindom, die ruim aan de leiding ging, heeft de Nederlandse olympisch kampioene van Rio 2016 zelfs nog kans om haar titel te prolongeren.

Bouwmeester leek woensdag alle kansen op een medaille verspeeld te hebben door een valse start in de zevende race, na ook matig te zijn begonnen op de eerste dag van het zeiltoernooi. Haar 45 punten door een diskwalificatie zorgden ervoor dat ze zakte van de derde naar de zevende plaats.

In de negende race won Bouwmeester en zag ze vrijwel al haar concurrenten veel punten pakken. Voor de start van de tiende race maakte de Deense Rindom een manoeuvre dicht bij de boot van Bouwmeester en werd daarvoor gediskwalificeerd, wat haar net als Bouwmeester een dag eerder 45 punten opleverde. In tranen moest ze toezien hoe haar concurrenten de tiende race afwerkten.

In de stand gaat de Deense nog aan de leiding met 64 punten. Bouwmeester staat tweede met 71 punten. De Zweedse Josefin Olsson staat derde met 79 punten. Zondag volgt de medalrace met dubbele punten.

Zeilster Marit Bouwmeester maakt toch weer kans op goud. Foto Carlos Barria/Reuters

Atleet Van Hunenstijn uitgeschakeld in series 100 meter

Marije van Hunenstijn is op het olympisch atletiektoernooi in Tokio al in de series van de 100 meter uitgeschakeld. De 26-jarige sprinter uit Apeldoorn liep in haar heat naar de zesde plaats in 11,27. De eerste drie plaatsten zich rechtstreeks voor de halve finales. Ook haar tijd was niet goed genoeg om zich te kwalificeren voor de volgende ronde.

De sprinter liep wel haar beste tijd van het seizoen, maar bleef verwijderd van haar toptijd uit 2019, toen ze 11,13 liep en zich daarmee plaatste voor de Spelen in Tokio. Van Hunenstijn was de enige Nederlandse atlete die uitkwam op het koningsnummer van de atletiek. Dafne Schippers en Jamile Samuel meldden zich af. Zij richten zich op de 200 meter.

De 100 meter met Marije van Hunestijn (links op de foto). Foto Jewel Samad/AFP

Deceptie voor de mannen-acht in de roeifinale

De teleurstelling bij de roeiers van de mannen-acht was groot na de volledig mislukte finale op de Olympische Spelen in Tokio. De boot werd slechts vijfde. „We kwamen hier om te winnen, we waren zo dominant in de heats en dat gaat in de olympische finale alles wat in de voorbereiding zo goed ging niet goed. We misten alle agressiviteit. Dit is extreem teleurstellend”, zei Robert Lücken, de man op de slagpositie.

Maarten Hurkmans, de nummer 5 in het middenschip, wist ook niet goed waarom de roeiers zo’n matige start hadden en zich in de race niet wisten te herpakken. „Ik kan het niet goed nagaan in mijn hoofd nu. Er was voor de race zoveel vertrouwen, er zat zoveel gemak in, maar we deden kennelijk iets anders dan we hadden moeten doen”, zei hij. Daarna boog hij lang en diep het hoofd. „Dit is zo’n deceptie. De Olympische Spelen zijn eens in de 4 jaar, je traint hier enorm hard voor en dan grijp je er naast. Ik ben er trots op dat hier sta, maar het is gewoon niet niks.”

Lücken zocht vertwijfeld naar een verklaring. „Volgens mij was het niet iets technisch. Het moet spanning zijn geweest voor het grote moment. Gisteren trainden we nog in een ontzettend hoog tempo, zoals we de hele voorbereiding afstanden roeiden op wereldrecordsnelheid. Maar het kwam er in de finale niet uit, de eerste tien halen waren al niet goed. Daar hadden we ons niet door van de wijs moeten laten brengen, maar er sloop iets in de ploeg. Iets tussen de oren.”

De roeiers van de mannen-acht tijdens de finale. Foto Jeon Heon-Kyun/EPA

Goud en brons voor Nederlandse BMX’ers

BMX’er Niek Kimmann heeft op de Olympische Spelen in Tokio de gouden medaille gegrepen. De 25-jarige fietscrosser uit Lutten was in de finale op het Ariake Urban Sports Park verreweg de sterkste. De Brit Kye Whyte pakte zilver, de Colombiaan Carlos Alberto Ramirez Yepes het brons.

Ook BMX’er Merel Smulders heeft bij de Olympische Spelen een medaille veroverd. De 23-jarige reed een sterke finale en eindigde als derde in Tokio. De Britse Bethany Shriever pakte het goud en tweevoudig olympisch kampioene Mariana Pajón uit Colombia moest dit keer genoegen nemen met zilver.

Kimmann kwam maandag tijdens een training nog in botsing met een overstekende official en liep daarbij een scheurtje in de knie op. Toch wist hij de olympische titel binnen te slepen.

BMX’er Niek Kimmann heeft de olympische titel veroverd op de Olympische Spelen in Tokio. Foto Koen van Weel/ANP

Einde oefening voor afzwaaiende judoka Henk Grol

De Olympische Spelen zitten er voor de afzwaaiende judoka Henk Grol in de klasse boven 100 kilogram al na één partij op. De 36-jarige Grol verloor van Bekmurod Oltiboev uit Oezbekistan. Grol is de nummer 9 van de wereld, Oltiboev is de mondiale nummer 21. De partij duurde slechts 25 seconden. De Oezbeek wierp Grol bij de eerste actie direct op zijn rug.

Grol, tweevoudig winnaar van olympisch brons, had zijn loopbaan in Tokio willen bekronen met olympisch goud. Hij werd op de Spelen van 2008 en 2012 derde. Op de Spelen van 2016 greep hij naast eremetaal, waarna hij bekendmaakte dat hij niet meer door zou gaan tot de Spelen van Tokio. Op dat besluit kwam hij terug.

Grol is drievoudig Europees kampioen in de klasse tot 100 kilogram en hij werd in dezelfde klasse drie keer tweede op de WK.

BMX’ers Niek Kimmann en Merel Smulders naar finales

BMX’er Niek Kimmann heeft de hoge verwachtingen van de Nederlandse equipe op de Olympische Spelen in Tokio waar kunnen maken. De 25-jarige fietscrosser uit Lutten bereikte vrijdag de finale, die later in de ochtend wordt verreden. Bij de mannen gingen Twan van Gendt en Joris Harmsen op het Ariake Urban Sports Park roemloos ten onder in de halve finales.

Bij de vrouwen wist alleen Merel Smulders zich te plaatsen voor de finale. Ze finishte in haar heat in de halve finale als derde, mede door een val bij de Amerikaanse Alise Willoughby en de Australische Saya Sakakibara.

Laura Smulders, die brons pakte op de Spelen van Londen 2012, kwam in haar eerste run ten val, waarbij ze ook Judy Baauw meenam. Smulders leek er het ergst aan toe, finishte nog wel, maar reed een kansloze tweede heat. Baauw kon het in de tweede en derde heat ook niet meer rechtzetten. Smulders en Baauw eindigden respectievelijk als achtste en zevende in de halve finale.

Zwemster Femke Heemskerk zesde in finale 100 vrij

Zwemster Femke Heemskerk heeft haar eerste individuele finale op de Olympische Spelen afgesloten op de zesde plaats. De 33-jarige Heemskerk kon zich op de 100 meter vrije slag niet mengen in de strijd om de medailles, maar ging met 52,79 seconden wel sneller dan in de halve finales. De olympische titel op het koninginnennummer ging naar de Australische Emma McKeon in 51,96, een olympisch record.

Heemskerk is trots op haar resultaat. „Als je een medaille wint, is dat vooral voor de buitenwereld zodat je kan laten zien: kijk, dit heb ik. Ik deed het voor mezelf en ik heb alles eruit gehaald wat erin zat. Daar ben ik gewoon ontzettend trots op.”

Heemskerk, de Europees kampioene op de 100 vrij, had zich met 52,93 als zesde geplaatst voor de finale. Dat was haar op twee na beste tijd ooit op de 100 vrij. Heemskerk zwom al vijf olympische finales als onderdeel van een estafetteploeg, met als hoogtepunten het goud (Peking 2008) en zilver (Londen 2012) op de 4×100 vrij.

Femke Heemskerk in actie tijdens de halve finale 100 meter vrij in het Tokyo Aquatics Centre op de Olympische Spelen van Tokio. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Zwemmer Korstanje uitgeschakeld in halve finales 100 meter vlinder

Zwemmer Nyls Korstanje heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 100 meter vlinderslag op de Olympische Spelen. De 22-jarige Gelderlander tikte in de tweede halve finale als zesde aan in 51,80 seconden. Het bleek de twaalfde tijd, niet genoeg om zaterdagochtend de finale te mogen zwemmen.

Korstanje had in de series zijn eigen Nederlands record aangescherpt tot 51,54. Hij keerde in de halve finale na 50 meter als tweede, maar op de tweede baan verloor hij wat snelheid. De Amerikaan Caeleb Dressel zwom in de heat van Korstanje met 49,71 weer een olympisch record. Dressel werd een dag eerder olympisch kampioen op de 100 meter vrij.

Korstanje komt zaterdag met de gemengde estafetteploeg wel in actie in de olympische finale van de 4×100 wissel. De vlinderslagspecialist vormt dan waarschijnlijk een kwartet met Kira Toussaint, Arno Kamminga en Femke Heemskerk.

Beachvolleybalsters Keizer en Meppelink uitgeschakeld

De beachvolleybalsters Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn bij de Olympische Spelen in Tokio uitgeschakeld. Het Nederlandse duo verloor ook de derde groepswedstrijd in drie sets van het Amerikaanse koppel April Ross en Alix Klineman.

Keizer en Meppelink verloren hun eerste twee groepsduels ook al in drie sets, eerst tegen de Spaanse vrouwen Liliana Fernandez Steiner en Elsa Baquerizo McMillan en daarna tegen Chen Xue en Xinxin Wang uit China.

Meppelink deed voor de derde keer mee aan de Olympische Spelen. Sinds 2017 vormt ze een koppel met Keizer, die deelnam aan de Spelen van Londen 2012 en er daarna een paar jaar tussenuit ging. Samen werden ze in 2018 Europees kampioen. Op vorige Spelen kwamen beiden met andere partners nooit verder dan de achtste finales.

De beachvolleybalsters Sanne Keizer (rechts) en Madelein Meppelink zijn bij de Olympische Spelen in Tokio uitgeschakeld. Foto Loic Venance/AFP

Skateboardster Candy Jacobs verlaat quarantainehotel Tokio

Skateboardster Candy Jacobs heeft als eerste Nederlandse sporter het quarantainehotel in Tokio verlaten en is op weg terug naar huis. De 31-jarige Limburgse moest vorige week in quarantaine nadat ze positief was getest op het coronavirus.

Juichend stapte Jacobs het hotel uit waar alle olympische deelnemers zitten die positief testen op het virus. Ze werd met een busje naar het vliegveld gebracht voor de terugreis.

„Ik ben met een mentaal gevecht bezig en ik heb wat tijd nodig om hiervan te herstellen. Zowel fysiek als mentaal”, aldus Jacobs, die naar eigen zeggen de afgelopen dagen amper heeft gegeten en geslapen.

Taekwondoka Reshmie Oogink, roeier Finn Florijn, tennisser Jean-Julien Rojer, roeicoach Josy Verdonkschot en twee andere begeleiders van de roeiploeg zitten nog in het quarantainehotel. In principe moeten ze daar allemaal tien dagen blijven.

Welkom in een nieuw blog

De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio. Gisteren, op donderdag 29 juli, won zwemmer Arno Kamminga zilver op de 200 meter schoolslag. Ilse Paulis en Marieke Keijser roeiden in de finale van de lichte dubbeltwee naar brons. De Nederlandse zwemploeg bereikte de finale van de 4×100 meter wisselslag voor gemengde teams, een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen. En Kiran Badloe is, met alleen nog de medal race te gaan, bijna olympisch kampioen in de RS:X-klasse. De Nederlandse windsurfer heeft na zijn overwinning in de twaalfde race een voorsprong van negentien punten op de Fransman Thomas Goyard.

Lees hier het hele blog van donderdag 29 juli terug

En vandaag? De mannen-acht roeit de finale, de BMX’ers rijden de halve finales en finales, de heren hockeyen tegen Duitsland en de waterpolosters spelen tegen Zuid-Afrika.

Hieronder het hele toernooiprogramma van Nederland: