Toename coronapatiënten beïnvloedt kritieke planbare zorg nog niet

De toename van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen heeft nog geen invloed op de zogenoemde kritieke planbare zorg. De daarvoor bestemde ziekenhuiscapaciteit blijft stabiel. Daardoor zegt 92 procent van de ziekenhuizen de zorg binnen de daarvoor gestelde termijn van zes weken te kunnen leveren, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag. Dat is hetzelfde aandeel als twee weken geleden.

Kritieke planbare zorg moet binnen zes weken geleverd worden om gezondheidsschade bij een patiënt te voorkomen. Vier ziekenhuizen (8 procent) zeggen die vorm van zorg „deels volgens de planning” te kunnen toedienen. Eén ziekenhuis stelt de kritieke planbare zorg helemaal niet binnen zes weken te kunnen regelen; twee weken terug waren dat twee ziekenhuizen.

Donderdag registreerde het Landelijk Centrum voor Patiënten Spreiding (LCPS) een toename van dertien opgenomen coronapatiënten ten opzichte van de dag ervoor. In totaal liggen er nu 629 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen. Het aantal opgenomen coronapatiënten neemt sinds half juli weer toe, maar lijkt dus nog geen extra druk te zetten op de reguliere zorg. De ziekenhuizen hopen na de vakantie een inhaalslag te maken met de zorg die is uitgesteld door de coronapandemie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: VN-expert: Myanmar kan ‘superverspreiderstaat’ worden