Mystery guests kwamen in mei ook met verkeerd testbewijs binnen

Uit een steekproef blijkt dat het systeem van testen voor toegang niet altijd waterdicht is. De Universiteit Twente onderzocht in hoeverre de protocollen van het systeem zijn nageleefd door zogeheten mystery guests naar vier evenementen te sturen. In mei bezochten zij de Enschede Marathon, een softbalwedstrijd, het Utrechtse Swingfestival en een casino.

In totaal werden er veertien bezoeken gedaan, waarbij in slechts twee gevallen toegang werd verleend na het tonen van hun identiteitsbewijs én negatief testbewijs. In vier gevallen vroegen de entreecontroleurs geen testbewijs en in zes gevallen kwamen ze binnen met een verkeerd testbewijs. Bij twee bezoeken kwamen de gasten binnen zonder controle van een identiteitsbewijs.

Daarbij maken de onderzoekers wel de kanttekening dat op het moment van bezoeken er nog geen wettelijke testverplichting gold. De app en de werking van de testbewijzen bevonden zich nog in een proeffase. Inmiddels is het tonen van een test- of vaccinatiebewijs voor het bezoeken van een publieksevenement wel wettelijk verplicht.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gevaccineerde met coronabesmetting kan nog steeds groen vinkje krijgen