Laatste nieuws coronacrisis

Sanquin: ruim negen op tien bloeddonors heeft corona-antistoffen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC de ontwikkelingen bij rond het coronanieuws van donderdag 29 juli. Dit was het belangrijkste nieuws:

 • Het Moderna-vaccin kan ook gebruikt worden om 12- tot en met 17-jarigen te vaccineren tegen Covid-19, adviseert de Gezondheidsraad.
 • De zeker 195 besmettingen in een discotheek in Enschede eind juni zijn hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een zogenoemde superspreader, concluderen de GGD en gemeente Enschede na onderzoek.
 • Bij het Utrechtse festival Verknipt waren zeker 130 bezoekers al besmet met het coronavirus toen ze het terrein op kwamen, blijkt uit bron- en contactonderzoek van de GGD Utrecht.
 • Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn 4.506 nieuwe positieve coronatests gemeld bij het RIVM, ruim duizend meer dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen steeg licht naar 648. Op de IC’s lagen donderdag 177 coronapatiënten, dertien meer dan woensdag.
 • Van de mensen die bloed doneren bij bloedbank Sanquin heeft inmiddels ruim 93 procent antistoffen tegen het coronavirus. Dat betekent niet dat ruim 93 procent van alle Nederlanders corona-antistoffen heeft, onder anderen ouderen en kinderen doneren geen bloed.
 • Techbedrijven Google en Facebook stellen vaccinatie tegen Covid-19 verplicht voor werknemers op hun Amerikaanse vestigingen.

Lees hier verderin het blog van vrijdag 30 juli

Kabinet kijkt naar herinvoering oude ventilatie-eisen horeca

Het kabinet bekijkt hoe het de oude, strengere ventilatienormen voor de horeca opnieuw kan invoeren. Dat meldt persbureau ANP donderdag. Met de aanpassing van de Drank- en horecawet is sinds 1 juli de ventilatienorm voor de horeca vijf keer lager geworden dan deze was, meldde NRC donderdag. Het leidde tot verbazing onder deskundigen en in de Tweede Kamer.

De regering wil dit nu heroverwegen. Herintroductie van de eisen van vóór 1 juli is „logisch en het kabinet kijkt daar nu naar”, meldt het ministerie van Volksgezondheid aan ANP. „Aangezien de eisen pas per 1 juli zijn vervallen, kunnen we ervan uitgaan dat de horecabedrijven hier nu nog aan voldoen.”

De Tweede Kamer hamerde begin juli in een debat al op het belang van ventilatie in de strijd tegen corona. Onder meer naar aanleiding daarvan vroeg het kabinet nieuw advies aan het Outbreak Management Team (OMT). Dat team van experts adviseert het kabinet volgens ANP nu om terug te gaan naar de ventilatie-eisen van vóór 1 juli.

Uitgaansgelegenheid Annabel in Rotterdam. Foto Olivier Middendorp

Sanquin: ruim negen op tien bloeddonors heeft corona-antistoffen

Van de mensen die bloed doneren bij bloedbank Sanquin heeft inmiddels ruim 93 procent antistoffen tegen het coronavirus. Dat meldt Sanquin donderdag op basis van eigen onderzoek. Volgens de bloedbank is het overgrote deel van die antistoffen verkregen door vaccinatie.

Antistoffen worden aangemaakt door het afweersysteem. Hoe meer antistoffen iemand heeft, hoe beter diegene beschermd is tegen een coronabesmetting, en hoe kleiner de kans dat een besmetting leidt tot ernstige ziekte. „De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de stijging van de antistoffen bij steeds jongere donors”, schrijven de Sanquin-onderzoekers. „Van half april tot half juli steeg het aantal donors met antistoffen elke week spectaculair, met gemiddeld 5 procent per week. Vanaf half juni zien we ook de donors onder de 30 jaar snel stijgen.”

Het door Sanquin genoemde percentage betekent niet dat ruim 93 procent van álle Nederlanders corona-antistoffen heeft. Ouderen en kinderen onder de 18 jaar oud zijn niet meegenomen in het onderzoek omdat zij geen bloed doneren. Ook zijn in verhouding weinig mensen met een migratieachtergrond bloeddonor. Daardoor ligt het percentage mensen dat al antistoffen heeft landelijk lager.

Het hoge percentage bloeddonors dat antistoffen heeft, betekent bovendien niet dat er voor hen bijna geen besmettingsrisico meer is. Na een vaccinatie zijn antistoffen al in de eerste weken na de eerste prik meetbaar, maar een maximale bescherming heb je pas twee weken na de tweede prik.

Sanquin onderzoekt samen met het RIVM wekelijks zo’n tweeduizend bloeddonors op corona-antistoffen. Foto Olivier Middendorp

Gezondheidsraad: gebruik Moderna ook voor 12- tot en met 17-jarigen

Het Moderna-vaccin kan ook gebruikt worden om 12- tot en met 17-jarigen in te enten. Dat adviseert de Gezondheidsraad donderdag. De instantie noemt de Moderna-prik „aanvaardbaar, zinvol en verantwoord” voor tieners en zegt dat het vaccineren van adolescenten „directe en indirecte gezondheidswinst” kan opleveren en kan bijdragen aan het afremmen van de epidemie.

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA heeft onlangs ook geadviseerd het Moderna-vaccin voor 12- tot en met 17-jarigen te gebruiken. Na een positief advies van de Gezondheidsraad worden sinds begin deze maand in Nederland jongeren onder de 18 jaar gevaccineerd met Pfizer/BioNTech.

In Spanje krijgt een tiener een Moderna-vaccin. Foto Borja Suarez/Reuters

Noodtoestand in meer Japanse prefecturen, wereldwijd 4 miljard prikken gezet

Het belangrijkste nieuws over het coronavirus in het buitenland:

 • In Japan wordt de noodtoestand uitgebreid met vier prefecturen. Dat meldt de Japanse publieke omroep NHK donderdag op basis van bronnen binnen de regering. De noodtoestand geldt al in Tokio en Okinawa, vrijdag komen daar hoogstwaarschijnlijk Chiba, Kanagawa, Saitama en Osaka bij. Als in een gebied de noodtoestand geldt, kunnen de autoriteiten extra maatregelen nemen, zoals het sluiten van horeca. Tokio registreerde donderdag 3.865 nieuwe coronabesmettingen, een dag eerder waren dat er nog 3.177. Het dagelijkse aantal coronagevallen in het hele land was donderdag voor het eerst boven de 10.000. Twee bezoekers die vanuit het buitenland de Olympische Spelen bijwoonden, zijn donderdag met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen.
 • Wereldwijd zijn de afgelopen acht maanden 4 miljard doses coronavaccins toegediend. Dat heeft persbureau AFP uitgerekend. Koplopers zijn China met 1,6 miljard doses, India met 451 miljoen en de Verenigde Staten met 343 miljoen. In Nederland zijn bijna 20,5 miljoen prikken gezet. Het Franse persbureau merkt op dat het vaccineren trager gaat dan voorheen. Het duurde 30 dagen om van 3 naar 4 miljard inentingen te gaan, en 26 dagen om van 2 naar 3 miljard prikken te komen. De eerste miljard prikken waren volgens AFP na 140 dagen gezet en er gingen vervolgens nog eens 40 dagen overheen voordat de 2 miljard was bereikt.
 • De Amerikaanse economie kende in het tweede kwartaal van 2021 waarschijnlijk de op één na snelste groei in 38 jaar. Dat meldt persbureau Reuters. De groei zou te danken zijn aan massale overheidssteun en publieke uitgaven aan reisgerelateerde diensten. De regering van president Joe Biden heeft sinds het begin van de coronacrisis in maart bijna 6 biljoen Amerikaanse dollar (ruim 5.000 miljard euro) aan pandemiehulp uitgegeven. Volgens een onderzoek van Reuters onder economen groeide de economie in het afgelopen kwartaal waarschijnlijk met 8,5% op jaarbasis. Dat zou het op één na snelste groeitempo van het BBP zijn sinds het tweede kwartaal van 1983.

Superspreader hoogstwaarschijnlijk oorzaak besmettingscluster in discotheek Enschede

Het hoge aantal besmettingen in de discotheek Aspen Valley in Enschede eind juni is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een ‘superspreader’. Er zijn volgens de GGD Twente sterke aanwijzingen dat één bezoeker besmet was met de Deltavariant van het coronavirus en dat diegene verantwoordelijk was voor het besmetten van de andere bezoekers. Dat concluderen de GGD en gemeente Enschede na onderzoek, melden ze donderdag. De gemeente zegt dat de discotheek geen blaam treft.

Een superspreader draagt veel virusdeeltjes bij zich en kan in korte tijd veel mensen besmetten. Zeker 195 van de zeshonderd bezoekers van de discotheek op 26 juni testten achteraf positief op het coronavirus. Dat het in de discotheek zo mis ging, was een samenloop van omstandigheden, zegt de GGD. Zo is de Deltavariant van het virus besmettelijker, was er onvoldoende ventilatie van de binnenruimte en was het gedrag van mensen een factor. Zo zongen ze luidkeels mee en praatten en schreeuwden ze hard om boven de muziek uit te komen.

Lees ook: ‘De overheid heeft niet door hoe belangrijk het nachtleven is voor jongeren’

De GGD heeft de afgelopen tijd niet alleen bron- en contactonderzoek uitgevoerd naar de besmettingshaard, maar ook een bezoek aan de discotheek gebracht en ventilatieonderzoek en een uitgebreide laboratoriumanalyse gedaan. Uit het onderzoek zou onder meer blijken dat de toegangscontrole niet gefaald heeft. De persoon die positief is getest op het coronavirus was in het bezit van een geldig testbewijs.

Aspen Valley sloot na de uitbraak de deuren van het club-gedeelte. De gemeente Enschede ziet nu geen reden meer om de discotheek gedwongen dicht te houden. Omdat er nog een landelijk verbod geldt voor nachthoreca tot 13 augustus, kan de discotheek niettemin vooralsnog niet open.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid gaat desgevraagd niet in op de consequenties van de bevindingen van vandaag. Wel laat hij weten dat door de „onverwacht hoge besmettingspiek” na de heropening van het nachtleven op 25 juni „in het algemeen” extra maatregelen zijn getroffen op 9 juli. Deze bestaan uit het verkorten van de geldigheidsduur van testuitslagen naar 24 uur en het instellen van een wachttijd van twee weken na volledige vaccinatie. De komende weken wordt gekeken hoe het systeem van toegangstesten kan worden verbeterd. Op 13 augustus verwacht het kabinet daar meer over te kunnen zeggen.

Correctie (29 juli 2021): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de gemeente Enschede Aspen Valley sloot. Aspen Valley deed dit zelf. Dat is in deze versie van het bericht aangepast.

RIVM: ruim 4.500 nieuwe positieve coronatests

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 4.506 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 1.032 meer dan een dag eerder, toen het na een correctie ging om 3.474 positieve tests. Dat meldt het rijksinstituut donderdagmiddag.

Van drie mensen is in de afgelopen 24 uur bekend geworden dat ze zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Woensdag ging het om acht sterfgevallen. Meldingen van personen die overlijden aan de gevolgen van het coronavirus komen dikwijls vertraagd binnen bij het RIVM.

648 coronapatiënten in ziekenhuizen, bezetting licht gestegen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht gestegen. Volgens de cijfers van het Landelijk Centrum voor Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er donderdag 648 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen. Dat zijn er negentien meer dan op woensdag.

Op de IC-afdelingen zijn 177 coronapatiënten opgenomen (dertien meer dan de dag ervoor). Op de verpleegafdelingen liggen 471 mensen met Covid-19; een toename van zes vergeleken met woensdag. Sinds half juni neemt de ziekenhuisbezetting weer toe, als gevolg van de besmettingspiek die ontstond na de versoepeling van de coronamaatregelen op 26 juni.

Mystery guests kwamen in mei ook met verkeerd testbewijs binnen

Uit een steekproef blijkt dat het systeem van testen voor toegang niet altijd waterdicht is. De Universiteit Twente onderzocht in hoeverre de protocollen van het systeem zijn nageleefd door zogeheten mystery guests naar vier evenementen te sturen. In mei bezochten zij de Enschede Marathon, een softbalwedstrijd, het Utrechtse Swingfestival en een casino.

In totaal werden er veertien bezoeken gedaan, waarbij in slechts twee gevallen toegang werd verleend na het tonen van hun identiteitsbewijs én negatief testbewijs. In vier gevallen vroegen de entreecontroleurs geen testbewijs en in zes gevallen kwamen ze binnen met een verkeerd testbewijs. Bij twee bezoeken kwamen de gasten binnen zonder controle van een identiteitsbewijs.

Daarbij maken de onderzoekers wel de kanttekening dat op het moment van bezoeken er nog geen wettelijke testverplichting gold. De app en de werking van de testbewijzen bevonden zich nog in een proeffase. Inmiddels is het tonen van een test- of vaccinatiebewijs voor het bezoeken van een publieksevenement wel wettelijk verplicht.

Gevaccineerde met coronabesmetting kan nog steeds groen vinkje krijgen

Wie positief is getest op het coronavirus kan in de CoronaCheck-app nog altijd een groen vinkje krijgen. Het Outbreak Management Team (OMT) wees daar twee weken geleden al op, maar het probleem is nog niet verholpen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Gevaccineerden krijgen in de CoronaCheck-app een groen vinkje, wat ze vervolgens kunnen gebruiken om binnen te komen bij verschillende soorten locaties en evenementen. Ook als zij later positief worden getest op het coronavirus, meldde het OMT, blijft dat groene vinkje staan.

Half augustus komt het ministerie mogelijk met een aanpassing. Het onderzoekt momenteel hoe het hele systeem van toegangstesten verbeterd kan worden. Daar wordt ook dit euvel bij betrokken. „Wanneer je volledig gevaccineerd bent, is de kans op overdracht kleiner”, zegt een woordvoerder. „Maar het is niet helemaal uit te sluiten. Daar heeft het OMT ons op gewezen en daar kijken we nu naar.”

Het OMT vroeg het demissionair kabinet te overwegen om bij grote publieksevenementen iedereen om een negatieve testuitslag te vragen. Met de app kunnen gevaccineerden nu namelijk ondanks een positieve test wel toegang krijgen tot die evenementen, waardoor ze het virus kunnen verspreiden.

Toename coronapatiënten beïnvloedt kritieke planbare zorg nog niet

De toename van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen heeft nog geen invloed op de zogenoemde kritieke planbare zorg. De daarvoor bestemde ziekenhuiscapaciteit blijft stabiel. Daardoor zegt 92 procent van de ziekenhuizen de zorg binnen de daarvoor gestelde termijn van zes weken te kunnen leveren, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag. Dat is hetzelfde aandeel als twee weken geleden.

Kritieke planbare zorg moet binnen zes weken geleverd worden om gezondheidsschade bij een patiënt te voorkomen. Vier ziekenhuizen (8 procent) zeggen die vorm van zorg „deels volgens de planning” te kunnen toedienen. Eén ziekenhuis stelt de kritieke planbare zorg helemaal niet binnen zes weken te kunnen regelen; twee weken terug waren dat twee ziekenhuizen.

Donderdag registreerde het Landelijk Centrum voor Patiënten Spreiding (LCPS) een toename van dertien opgenomen coronapatiënten ten opzichte van de dag ervoor. In totaal liggen er nu 629 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen. Het aantal opgenomen coronapatiënten neemt sinds half juli weer toe, maar lijkt dus nog geen extra druk te zetten op de reguliere zorg. De ziekenhuizen hopen na de vakantie een inhaalslag te maken met de zorg die is uitgesteld door de coronapandemie.

VN-expert: Myanmar kan ‘superverspreiderstaat’ worden

Een expert van de Verenigde Naties waarschuwt voor het snel oplopende aantal coronabesmettingen in Myanmar. Het risico bestaat dat het land zo het coronavirus verspreidt in de regio eromheen. Dat zegt de deskundige, Tom Andrews, donderdag tegen de Britse krant The Guardian. Hij wil dat de Veiligheidsraad oproept tot een staakt-het-vuren en roept omliggende landen op in te grijpen in Myanmar, dat kampt met ernstige politieke instabiliteit.

Andrews vreest voor de gevolgen die de ongecontroleerde uitbraak in Myanmar voor de dichtbevolkte regio kan hebben waarin het land ligt. „Myanmar is op weg een superverspreider te worden”, zegt hij. „Covid houdt geen rekening met nationaliteiten, grenzen, ideologieën of politieke partijen. Nu Myanmar een superverspreiderstaat wordt, kan dat het lijden in de regio verder vergroten.”

Het totale aantal besmettingen en sterfgevallen in Myanmar als gevolg van Covid-19 is onbekend, zegt Andrews tegen de Britse krant. Maar het stijgt volgens hem met een „alarmerend” tempo. Volgens het ministerie van Volksgezondheid en Sport, dat wordt bestuurd door het leger, zouden sinds 1 juni 4.629 mensen zijn overleden als gevolg van het virus. Andrews vermoedt dat het werkelijke aantal vele malen hoger is. Woensdag maakten Myanmarese media bekend dat in Yangon, de grootste stad, tien nieuwe crematoria gebouwd gaan worden.

Myanmar heeft te maken met de grootste uitbraak van het coronavirus tot nu toe, bovenop een politieke en economische crisis die het lands sinds februari teistert. Toen nam het leger middels een staatsgreep de macht over. Het vaccinatieprogramma is tot stilstand gekomen, testen op het virus gebeurt nauwelijks en ook de staatsziekenhuizen functioneren slecht. Er is een tekort aan zuurstof en medicatie.

Vrijwilligers in beschermende kleding bidden bij de uitvaart van iemand die aan Covid-19 is overleden. Foto STR/AFP

Janssen-vaccin langer houdbaar in VS, opnieuw veel besmettingen in Tokio

Een overzicht van het coronanieuws uit het buitenland:

 • De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) heeft woensdag de houdbaarheidsdatum verlengd voor het Janssen-vaccin, van ruim vier maanden naar zes maanden. Hierdoor hebben miljoenen doses van het vaccin zes weken langer de tijd om gebruikt te worden. Het vaccin moet bewaard worden op een temperatuur tussen de 2 en 8 graden Celsius. De vaccins blijven in Europa maximaal drie maanden in de koelkast liggen, op advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Wel zijn ze in de diepvries langer houdbaar.
 • In Tokio zijn donderdag 3.865 coronabesmettingen gemeld; dubbel zoveel als een week geleden en een recordaantal sinds het begin van de coronacrisis vorig jaar. Japanse autoriteiten slaan alarm, aldus persbureau AP donderdag. Volgens een medisch adviseur van de overheid spelen de zomervakantie en de Olympische Spelen een belangrijke rol, maar vooral „het gebrek aan crisisgevoel” is een grote factor. Hierdoor worden de coronamaatregelen vaak niet nageleefd.
 • De Britse minister van Buitenlandse Zaken heeft donderdag tegen Sky News gezegd dat het „veiliger” is als het Verenigd Koninkrijk de overschotten aan coronavaccins naar armere landen stuurt. Dat is niet alleen een moreel juiste keuze, zegt hij: „Wij zijn veiliger als de rest van de wereld veiliger is.” Het Verenigd Koninkrijk begint met het versturen van 100 miljoen doses naar armere landen. 70 procent van de Britse bevolking heeft een eerste prik gekregen, ruim 50 procent is volledig gevaccineerd.

Inwoners van Tokio. Foto Yasuyoshi Chiba/AFP

Zeker 130 bezoekers festival Verknipt waren vooraf besmet

Zeker 130 bezoekers van het Utrechtse festival Verknipt waren al besmet met het coronavirus toen ze het terrein op kwamen. Dat blijkt uit bron- en contactonderzoek van de GGD Utrecht onder de besmette festivalgangers, bevestigt een woordvoerder van de dienst donderdag naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant.

Van de ruim twintigduizend bezoekers van het evenement op 3 en 4 juli testten er achteraf 1.100 positief op het coronavirus. Aan de hand van Utrechtse data concludeert een arts van de GGD in de Volkskrant dat ongeveer 34 procent van de onderzochte besmette bezoekers hoogstwaarschijnlijk al geïnfecteerd was met het virus bij aankomst op het festivalterrein. De dataset is niet volledig, omdat de GGD Utrecht alleen onderzoek heeft gedaan onder de vierhonderd besmette bezoekers die uit de provincie Utrecht kwamen.

De GGD heeft geen aanwijzingen gevonden van grootschalige fraude met testtoegangsbewijzen. Het is waarschijnlijker dat door de lange geldigheid van een negatieve test, destijds veertig uur, veel festivalgangers niet wisten dat ze het virus met zich meedroegen.

Foto Niels de Vries/Verknipt Het Verknipt-festival in Utrecht.

Google en Facebook stellen vaccinatie verplicht voor werknemers

Internetgiganten Google en Facebook stellen vaccinatie tegen Covid-19 verplicht voor werknemers op hun Amerikaanse vestigingen. Dat hebben de bedrijven woensdag afzonderlijk aangekondigd, melden internationale persbureaus. Ook Netflix stelt vaccinatie verplicht, liet het bedrijf weten.

De techbedrijven voegen zich daarmee bij een groeiende lijst Amerikaanse ondernemingen die van hun personeel eisen dat ze zich laten inenten tegen het coronavirus, waaronder zakenbank Morgan Stanley, warenhuis Saks Fifth Avenue en dagblad The Washington Post.

Bij Alphabet, het moederbedrijf van Google, gaat de verplichting „in de komende weken in”, zei bestuursvoorzitter Sundar Pichai in een verklaring. In andere delen van de wereld wordt de maatregel „in de komende maanden” eveneens verwacht, voegde hij toe - al zal de verplichting niet worden ingesteld in landen waar vaccins niet makkelijk te verkrijgen zijn. Google maakt uitzonderingen op de vaccinatieplicht voor „mensen die om medische redenen niet ingeënt kunnen worden en voor specifieke groepen”, aldus het bedrijf.

Google stelde de datum dat werknemers terugkeren naar kantoor wegens de opmars van de Deltavariant van het coronavirus uit, van begin september tot half oktober. Vanaf 18 oktober wordt van 80 procent van het personeel verwacht dat het minstens drie dagen per week op kantoor werkt.

Facebook houdt de mogelijkheid om thuis te werken voorlopig open als het werk dat toelaat, maar streeft ernaar dat vanaf dit najaar de meeste werknemers minstens de helft van de tijd weer op kantoor werken.

Lees ook: Nóg meer winst: Big Tech afgelopen kwartaal overtreft toch weer alle verwachtingen

Een kantoor van Google nabij het hoofdkwartier van het bedrijf in Mountain View, in de Amerikaanse staat Californië. Foto Paresh Dave / Reuters

Welkom in het blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen bij rond het coronanieuws van donderdag 29 juli. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 28 juli:

 • Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft stijgen. 629 mensen werden op woensdag in de ziekenhuizen behandeld met Covid-19, dertien meer dan een dag eerder en het hoogste aantal sinds half juni. Het aantal nieuwe positieve tests daalde wel, met vijfhonderd naar 3.513.
 • Het demissionaire kabinet stort 40 miljoen euro extra in het garantiefonds voor evenementen, dat ingezet wordt om festivals te compenseren die vanwege het coronavirus moeten worden afgelast. Aankomende maandag wordt naar verwachting al duidelijk of eendaagse festivals na 13 augustus door mogen gaan.
 • De vaccinatiebereidheid in Nederland is tussen 13 en 19 juli met één procentpunt toegenomen naar 90 procent. Dat bleek uit de woensdag gepubliceerde cijfers op het Coronadashboard. Vooral in de groep jongeren tussen de 16 en 24 jaar is het aantal mensen dat zich wil laten inenten tegen het coronavirus gestegen.
 • Negen regio’s in Nederland, waarvoor afgelopen week nog het hoogste risiconiveau gold, staan nu een niveau lager. Dat blijkt uit de laatste versie van de coronakaart. Het gaat om de regio’s Friesland, Twente, Flevoland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Haaglanden, Zuid-Holland Zuid en Limburg-Noord. Het risico in deze gebieden is nu ‘ernstig’, evenals in Drenthe, dat al op dat risiconiveau zat.
 • De werkzaamheid van het vaccin van Pfizer/BioNTech neemt binnen zes maanden na de tweede dosis af van 96 procent naar 84 procent. Dat blijkt uit een voorpublicatie van een studie naar de werking van het vaccin op het platform medRxiv.

Lees hier het hele blog van woensdag 28 juli terug