Recensie

Recensie Muziek

Alles zen bij talentvolle Emma-Jean Thackray

In de rug geblazen door de populariteit van de Britse jazz is talent Emma-Jean Thackray niet meer te missen. De multi-instrumentalist uit Yorkshire drukt zonder al te veel ophef een flink stempel. Als bespeler van menig instrument (van trompet tot toetsen), als zanger, componist en als producer kruist ze, vaak via beats, genres op bijna net zo’n naturelle manier als landgenoot Jacob Collier.

Er valt veel te ontdekken op haar eerste volledige album Yellow, dat bol staat van creatiedrang. Met de desoriënterende opening ‘Mercury’, vol spacey geluiden, begint een kosmische muziekreis langs planeten en goden. Beter gezegd: langs alles wat Thackray leuk vindt. Toch blijft het ademen, de muziek die is doordrenkt van spirituele jazz, seventies jazzfusion, broken beats van dj Madlib en door Roy Ayers geïnspireerde souljazz. En het is zo aanstekelijk. Neem haar hoge stem op door tuba geblazen baslijn in ‘Say Something’. Alles is zen in een sfeer van hoop, vrede en harmonie.