Ventilatie horeca ver onder norm

WHO-norm Experts noemen de verlaging van de ventilatienormen tijdens pandemie „absurd”.

Nachtclubs, zoals Basis in Utrecht, zijn al maanden gesloten in verband met de coronapandemie e zorgen over besmettingsgevaar.
Nachtclubs, zoals Basis in Utrecht, zijn al maanden gesloten in verband met de coronapandemie e zorgen over besmettingsgevaar. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Nederland heeft volgens deskundigen op een onverantwoorde manier de ventilatieregels in de horeca versoepeld. De nieuwe normen liggen nu ver onder de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie in het kader van het coronavirus adviseert. Experts die NRC sprak vinden het onbegrijpelijk dat het demissionair kabinet de ventilatie-eisen middenin de coronacrisis omlaag bracht, terwijl de horeca een belangrijke besmettingsbron is gebleken. Het kabinet heeft het RIVM ook niet gevraagd te beoordelen of verlaging van de ventilatienorm in de horeca verantwoord is.

Lees ook het uitgebreide artikel: Kabinet verlaagt ventilatienorm horeca - en dat in coronatijd

Door een wijziging van de Drank- en horecawet per 1 juli is de ventilatienorm voor horeca in de praktijk tot vijf keer lager geworden. In de wet stond dat de eis dat de lucht in horecazaken iedere tien minuten volledig moest worden ververst. Per 1 juli moeten horeca voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit: voor bestaande horecagebouwen betekent dit dat de lucht maar ongeveer een keer per uur hoeft worden vernieuwd. Voor nieuwbouw liggen de eisen iets hoger, maar de normen uit het Bouwbesluit liggen ver onder de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO landen aanraadt.

In een dit voorjaar gepubliceerde ‘routekaart ventilatie’ adviseert de WHO in binnenruimtes waar mensen samenkomen, te zorgen voor een luchtverversing van minimaal 10 liter per seconde per persoon. De eisen uit het Bouwbesluit komen neer op ongeveer twee liter (bestaande bouw) en vier liter (nieuwbouw) per seconde per persoon.

De lagere ventilatie-eisen voor horeca kwamen vorig najaar aan bod in een Tweede Kamerdebat. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie, nu demissionair) stelde de Tweede Kamer toen gerust door te zeggen dat het RIVM had geconcludeerd dat de ventilatie-eisen uit het Bouwbesluit „in het licht van corona” volstaan. Navraag bij het RIVM leert dat de organisatie toen geen verzoek van het ministerie heeft gekregen om de situatie voor de horeca te beoordelen. Een woordvoerder noemt de normen uit het Bouwbesluit „minimaal”.

‘Internationaal gezien heel laag’

Ventilatie-experts zijn kritisch over hoe het kabinet deze coronacrisis met ventilatie omgaat. Zij zien dat de verspreiding van corona via kleine druppeltjes (aerosolen) internationaal gezien al ruim een jaar lang serieus genomen wordt, terwijl Nederland geen plan van aanpak voor goede ventilatie heeft.

Hoogleraar Building Services Innovation Atze Boerstra (TU Delft) noemt de nieuwe eisen voor de horeca „internationaal gezien absurd laag”. De eisen in het Bouwbesluit waren bovendien nooit gericht op het tegengaan van de overdracht van infectieziekten, zegt emeritus hoogleraar milieu-epidemiologie Bert Brunekreef (Universiteit Utrecht). „Van oudsher zijn die ventilatienormen er vooral voor het tegengaan van geuroverlast.”

Het Outbreak Management Team schreef deze week in een nieuw advies dat er geen wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is dat aangeeft welk niveau van ventilatie afdoende is om het besmettingsrisico in binnenruimtes zo klein mogelijk te houden. Het OMT noemt de WHO-norm voor ventilatie „hoog ten opzichte van wat gangbaar is”.

Voor horeca adviseert het OMT het kabinet voorlopig toch aan de eerdere, strengere ventilatienorm vast te houden, „in afwachting van onderzoek naar de bruikbaarheid van CO2-meting als maat voor ventilatie”. In België moeten horecazaken verplicht een CO2-meter hebben hangen en beter ventileren als de luchtkwaliteit te slecht wordt. Het is nog onbekend of het kabinet het OMT-advies overneemt.

Minder ventileren pagina 6-7