Kabinet stelt 40 miljoen extra beschikbaar voor afgelaste evenementen

Het festival 7th Sunday: Live Again! werd op het laatste moment afgelast, terwijl de festivaltenten al stonden.
Het festival 7th Sunday: Live Again! werd op het laatste moment afgelast, terwijl de festivaltenten al stonden. Foto Sem van der Wal / ANP

Het demissionaire kabinet stort 40 miljoen euro extra in het garantiefonds voor evenementen, dat ingezet wordt om festivals te compenseren die vanwege het coronavirus moeten worden afgelast. In totaal is tot 3 september 120 miljoen euro beschikbaar, schrijven staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) en minister Ingrid van Engelshoven (D66, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Maandag besloot het kabinet om meerdaagse festivals met overnachting tot en met 3 september te verbieden. De organisatoren kunnen aanspraak maken op de compensatieregeling, mits kan worden aangetoond dat het evenement al voor 9 juli stond gepland. Dat kan door bijvoorbeeld een vergunning te overleggen. Met de subsidie kunnen alle gemaakte projectkosten, waaronder gemaakte afspraken met toeleveranciers zoals cateraars en beveiligingsbedrijven, volledig worden vergoed. De subsidie is niet bedoeld voor vaste lasten of andere kosten die niet rechtstreeks verbonden zijn aan het evenement.

Voor eendaagse festivals die na 13 augustus staan gepland, moet nog uitsluitsel komen of en onder welke voorwaarden deze kunnen doorgaan. Als deze evenementen worden verboden, hebben ook zij recht op geld uit het garantiefonds. De Europese Commissie moet nog goedkeuring verlenen aan het aanvullende steunpakket. Dit kan volgens de bewindsvoerders „enige tijd” duren gezien de complexiteit van de regeling.

Lees ook dit artikel: Het kabinet zette maandag een streep door meerdaagse festivals. Dat betekent: nog een jaar wachten op Lowlands

Correctie (25 augustus 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Mona Keijzer staatssecretaris is namens de VVD. Dat klopt niet. Dat is hierboven aangepast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Werkzaamheid vaccin Pfizer/BioNTech daalt naar 84 procent na zes maanden