Bestuur Londense kindertehuizen biedt excuses aan na vernietigend onderzoek

Misstanden Seksueel misbruik, geweld en verwaarlozing van kinderen werden vijftig jaar lang verzwegen door het bestuur van de Lambeth-kindertehuizen, zo blijkt uit een onderzoek.
Het bestuur van de Lambeth-tehuizen sloot de ogen voor misbruikschandalen, stellen onderzoekers.
Het bestuur van de Lambeth-tehuizen sloot de ogen voor misbruikschandalen, stellen onderzoekers. Foto Andy Rain / EPA

Meer dan zevenhonderd kinderen in vijf kindertehuizen in het Zuid-Londense stadsdeel Lambeth werden tussen de jaren zestig tot negentig verwaarloosd en seksueel misbruikt. Een groot deel van de slachtoffers had een niet-westerse of multi-etnische achtergrond. Het verantwoordelijke bestuur gaat woensdag door het stof en biedt „onvoorwaardelijke excuses” aan voor de misstanden. Details daarover werden dinsdag gepubliceerd in een zeer kritisch rapport over de omstandigheden in de Londense tehuizen.

De politie van de hoofdstad heeft ook al excuses aangeboden voor kinderen die onder haar verantwoordelijkheid vielen. Ook zouden agenten verkeerd hebben gehandeld naar meldingen.

„Verwoestende, levenslange gevolgen”

Een onafhankelijke onderzoekscommissie heeft vastgesteld dat de kinderen in de tehuizen werden verwaarloosd, misbruikt en vernederd. Jonge kinderen werden „systematisch” geconfronteerd met seksueel misbruik. De daders konden dat onbestraft doen doordat het bestuur misstanden niet veroordeelde. Naar aanleiding van de 705 klachten die in veertig jaar binnenkwamen, heeft het lokale bestuur niet meer dan één berisping uitgedeeld. De onderzoekers spreken van een doofpotcultuur. Kinderen die klaagden, kregen straf of werden genegeerd door het bestuur. Dat heeft geleid tot „verwoestende, levenslange gevolgen” voor de gedupeerden.

Veel minderjarigen werden in de tehuizen opgevangen omdat ze thuis leden onder geweld en verwaarlozing. Hun situatie werd in sommige gevallen in de tehuizen nog erger. Het rapport stelt verder dat het personeel in de tehuizen progressieve idealen als het aanpakken van racisme en bevorderen van gelijkheid huldigde, maar in de praktijk in strijd daarmee handelde.

Lees ook dit artikel uit 2014 over een ander misbruikschandaal in Engeland: ‘In het hele Verenigd Koninkrijk heerst een cultuur van ontkenning’