Laatste nieuws Tokio 2020

Voetbalvrouwen wacht reprise van WK-finale tegen VS

In dit blog houdt NRC de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws bij uit de Spelen. In Tokio is vandaag de finale in de landenwedstrijd dressuur, de 3×3 basketballers spelen voor een plaats in de halve finale tegen Letland en de handbalsters komen voor de tweede keer in actie, tegen Zuid-Korea.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de Olympische Spelen in Tokio van dinsdag 27 juli is gesloten.

Lees hier verderin het blog van 28 juli

Japanners versoepelen coronamaatregelen in quarantainehotel Tokio

De Japanse autoriteiten hebben de coronamaatregelen voor sporters in het quarantainehotel in Tokio versoepeld. Dat laat NOC-NSF weten aan persbureau ANP. Technisch directeur Maurits Hendriks van TeamNL had eerder vandaag overleg met de organisatie van de Spelen over wat hij bestempelde als „onacceptabele omstandigheden” in het hotel. Het verblijf in quarantaine noemde Hendriks „absoluut geen pretje”. De geïsoleerde atleten krijgen nu wat meer bewegingsvrijheid en er komen meer ventilatiemogelijkheden in het gebouw.

In het quarantainehotel zitten vier sporters en twee begeleiders van de Nederlandse Olympische ploeg, omdat ze tijdens de spelen positief hebben getest op het coronavirus. NOC-NSF diende eerder bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een klacht in over de slechte omstandigheden in de accommodatie en vroeg de Nederlandse ambassadeur in Japan om hulp. De Amerikaanse sportfederatie sloot zich bij het Nederlandse protest aan.

„De grote lounge is alleen beschikbaar om koffie en thee te halen en mee te nemen”, liet chef de mission Pieter Van den Hoogenband dinsdagochtend weten. „De gymzalen zijn alleen te bezoeken op reservering. In de liften mogen niet meer dan vier mensen, liefst alleen van eigen sport. De sporters begrijpen het, maar vinden het wel erg jammer.” Er waren ook klachten over het eten, dat volgens Hendriks „heel Japans georiënteerd” is.

Ook de vertrekprocedure is nu duidelijker voor de sporters. „Er is bevestigd dat een negatieve test op dag 6 en 7 leidt tot een vertrek uit het hotel en dat je dan naar huis kunt. Na 10 dagen mag je sowieso weg, hoef je niet getest te worden en kun je naar huis. De quarantaine als maatregel bij positieve tests blijft wel overeind”, laat Hendriks weten.

De ramen van het quarantainehotel in Tokio worden schoongemaakt. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

De belangrijkste Nederlandse prestaties op dinsdag 27 juli

Geen medailles voor de Nederlandse ploeg bij de Olympische Spelen op deze dinsdag. De belangrijkste prestaties van Team NL op een rij:

 • De dressuurploeg, bestaande uit Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Marlies van Baalen, werd vijfde in de landenwedstrijd.
 • De voetbalsters wonnen met 8-2 van China en eindigden als eerste in de groep. In de kwartfinale is wereldkampioen Verenigde Staten de tegenstander.
 • De hockeyers wonnen in hun derde groepswedstrijd van Canada, de nummer tien van de wereld, met 4-2.
 • De 3×3 basketballers werden uitgeschakeld in de tussenronde. De wedstrijd tegen de Russen, met als inzet een plaats in de halve finales, ging met 21-19 verloren.
 • Tafeltennisster Britt Eerland strandde in de achtste finale. Ze verloor na een sterk begin vier games op rij van Doo Hoi Kem uit Hongkong: 1-4.
 • Judoka Juul Franssen greep naast een bronzen medaille in de klasse tot 63 kilogram. De 31-jarige judoka verloor van de Italiaanse Maria Centracchio na een golden score.
 • De handbalsters wonnen ook hun tweede wedstrijd van het olympisch toernooi. Zuid-Korea werd met 43-36 verslagen.
 • Kanovaarster Martina Wegman werd zevende op het onderdeel K1 slalom. Ze had zich als achtste voor de finale gekwalificeerd.
 • Mountainbikester Anne Terpstra werd vijfde in een wedstrijd waarin zowel het goud, zilver als het brons naar Zwitserland ging.
 • Zeilster Marit Bouwmeester staat na zes races in de Laser Radial op de derde plaats. De regerend olympisch kampioene sloot de derde dag af met een negende plaats.
 • Zwemster Kira Toussaint kon niet voor een verrassing zorgen in de finale van de 100 meter rugslag. Zij tikte als zevende aan in 59,11 seconden.
 • Triatlete Rachel Klamer behaalde op haar derde Olympische Spelen haar beste resultaat. Zij eindigde op de vierde plaats.

Russische turnsters olympisch kampioen

De Russische turnsters zijn olympisch kampioen geworden en profiteerden daarmee ten volle van het uitvallen van de Amerikaanse ster Simone Biles. Zij stapte na de sprong uit met, volgens de turncommentatoren van de Amerikaanse zender NBC, mentale problemen. Het was de eerste nederlaag voor de Amerikaanse turnploeg op een groot toernooi sinds 2011. De Verenigde Staten won nog wel zilver, voor Groot-Brittannië.

De Russische ploeg was in 1992 voor het laatst olympisch kampioen, toen onder de naam Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Nu werd het goud gewonnen als ROC (Russisch Olympisch Comité), omdat vanwege een schorsing de naam Rusland, de Russische vlag en het nationale volkslied niet mogen worden gebruikt.

De Russinnen Viktorija Listoenova, Lilija Achaimova, Angelina Melnikova en Vladislava Oerazova hadden zich als eerste gekwalificeerd voor de finale van de landenwedstrijd en stonden na twee van de vier onderdelen al ruim aan de leiding.

De Russische turnsters vieren hun gouden plak. Foto Loic Venance / AFP

Vijfde plaats voor dressuurruiters

De Nederlandse dressuurploeg is vijfde geworden in de olympische landenwedstrijd. Daarmee eindigden Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Marlies van Baalen een plek lager dan vijf jaar geleden in Rio. Het goud was voor Duitsland, voor de negende keer sinds 1984. Alleen Groot-Brittannië wist in 2012 in het eigen Londen de Duitse overheersing te doorbreken.

Gal kwam als laatste Nederlander in actie. Hij behaalde met de negenjarige hengst Total US, nakomeling van de legendarische Totilas, een score van 79,894 procent. „Een mooie score voor zo’n jong paard dat na het NK pas zijn tweede Grand Prix Special van zijn leven rijdt”, oordeelde Gal. Hij rijdt woensdag, net als Minderhoud, nog de individuele kür.

Lees ook: Ruiters Gal en Minderhoud samen in Tokio: ‘We gaan het toch niet alleen over de liefde hebben hè?’

Voetbalvrouwen verslaan China en spelen in kwartfinale tegen de VS

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben hun derde wedstrijd op de Olympische Spelen ruim gewonnen. Tegen China werd het 8-2. Door de grote overwinning gaan de voetbalsters op doelsaldo als groepswinnaar door naar de kwartfinale, waarin de VS de tegenstander is. Die wedstrijd wordt een herhaling van de WK-finale van 2019, toen de VS won en wereldkampioen werd.

Vivianne Miedema, die in eerste instantie rust kreeg en op de bank begon, scoorde als invaller twee keer en bracht haar doelpuntentotaal dit toernooi op acht; een nieuw olympisch record. Achter Nederland is Brazilië tweede geworden in de groepsfase. In de kwartfinale wacht nu Canada. De andere twee kwartfinales zijn Groot-Brittannië - Australië en Zweden - Japan.

Hockeyers winnen in derde groepswedstrijd van Canada

De Nederlandse hockeyers hebben hun derde groepswedstrijd gewonnen. Tegen Canada, de nummer tien van de wereld, werd het 4-2. Het is de tweede zege voor de ploeg van bondscoach Max Caldas tijdens dit olympisch toernooi; zondag werd Zuid-Afrika met 5-3 verslagen. Het eerste duel, met wereldkampioen België, ging verloren: 1-3.

Tegen Canada opende aanvoerder Billy Bakker in de eerste minuut de score. Met het nodige geluk, want zijn dwarrelbal werd door de Canadese doelman in eigen goal gewerkt. Drie minuten later maakte Thierry Brinkman er met een hard backhandschot 2-0 van, maar Canada kwam via James Brodie in de tiende minuut terug in de wedstrijd.

Daarna gebeurde er weinig verheffends tot aan het begin van het vierde kwart verdediger Joep de Mol aan een solo begon en via twee tegenstanders de 3-1 maakte. Nog was de wedstrijd niet beslist in Nederlands voordeel, want via een strafcornervariant kwam Canada terug tot 3-2. In de allerlaatste minuut zorgde Mirco Pruyser voor de eindstand.

Nederland staat in groep B met zes punten op de derde plaats achter België (negen punten) en Duitsland (zes), en vóór Groot-Brittannië (zes). De beste vier ploegen plaatsen zich voor de kwartfinales. Donderdag zijn de Britten de tegenstander van Nederland, vrijdag staat de wedstrijd tegen Duitsland op het programma.

De Nederlandse hockeyers tijdens een pauze in de wedstrijd tegen Canada. Foto John Minchillo / AP

3×3 basketballers halen halve finales niet

De Nederlandse 3×3 basketballers zijn uitgeschakeld in de tussenronde van het olympisch toernooi. In de wedstrijd tegen Rusland, met als inzet een plaats in de halve finales, werd met 21-19 verloren. De Russen, die op de Spelen onder de naam ROC uitkomen, stonden de hele wedstrijd voor. In de slotfase kwam Nederland nog dichtbij, maar te laat om de wedstrijd nog te winnen.

Nederland was veroordeeld tot de tussenronde nadat het vierde was geworden in de groepsfase. Daarin werd vier keer gewonnen, onder andere van Rusland, en drie keer verloren. Rusland gaat nu door naar de halve finales, waarvoor eerder Servië en België zich al plaatsten. De laatste plek zal worden ingenomen door de winnaar van de andere tussenronde tussen Letland en Polen.

Turnvedette Simone Biles trekt zich terug uit landenwedstrijd

De Amerikaanse turnster Simone Biles, viervoudig olympisch kampioen in Rio vijf jaar geleden, heeft zich teruggetrokken uit de landenwedstrijd. Na de sprong, het eerste onderdeel voor de Amerikaanse ploeg, verscheen er een ‘R’ achter haar naam, wat staat voor retired. De internationale turnfederatie heeft bevestigd dat Biles, die in de turnhal terugkeerde met een bandage om haar rechterbovenbeen, niet meer zal meedoen aan de wedstrijd. Zij krijgt wel een eventuele medaille uitgereikt.

De turncommentatoren van de Amerikaanse zender NBC meldden dat Biles niet vanwege een fysieke, maar vanwege een mentale blessure is uitgestapt. Wat de terugtrekking betekent voor haar individuele kansen op olympisch succes is nog onduidelijk. Biles plaatste zich eerder deze Spelen voor vijf finales: op de meerkamp en op alle toestellen.

De Amerikaanse turnster Simone Biles. Foto Dylan Martinez/ Reuters

Tafeltennisster Eerland uitgeschakeld in achtste finale

Tafeltennisster Britt Eerland is in de achtste finale van het olympisch toernooi gestrand. Na een goed begin en winst van de eerste game verloor ze vier games op rij van Doo Hoi Kem uit Hongkong: 1-4.

Eerder op de dag won Eerland na een 0-3 achterstand met 4-3 van de Egyptische Dina Meshreef. Maar de als zestiende geplaatste Nederlandse kwam er tegen de achtste geplaatste Doo niet aan te pas. Voor Eerland zijn de Spelen daarmee voorbij; ze wist zich in het dubbelspel en in de landencompetitie niet te kwalificeren.

Doo Hoi Kem uit Hong Kong juicht na een gewonnen punt. Op de achtergrond Britt Eerland. Foto Reuters/Thomas Peter

3×3 basketballers na nederlaag naar tussenronde

De 3×3 basketballers hebben hun zevende en laatste groepswedstrijd verloren van Letland: 18-22. Hierdoor liep de Nederlandse ploeg rechtstreekse plaatsing voor de halve finale mis. Met vier overwinningen en drie nederlagen eindigden de basketballers op de vierde plaats. Ze moeten nu tegen de Russische ploeg spelen om een plek bij de laatste vier.

Servië, het enige ongeslagen land, en België zijn door naar de halve finale. Letland en Polen nemen het in de tussenronde tegen elkaar op, voor Japan en China is het olympisch toernooi voorbij.

Judoka Franssen verliest strijd om brons

Juul Franssen heeft naast een bronzen medaille gegrepen in de klasse tot 63 kilogram. De 31-jarige judoka verloor in de strijd om brons van de Italiaanse Maria Centracchio na een golden score op straffen.

Eerder op de dag had Franssen in de kwartfinales verloren van de Française Clarisse Agbegnenou, de nummer 1 van de wereld en vijfvoudig wereldkampioene. Daardoor was ze veroordeeld tot de herkansingen.

„Het had zo mooi geweest, een olympische medaille in de Budokan”, zei Franssen. „Ik vond dat ik het verdiende, maar je moet het zelf doen en het blijft judo. Een olympische medaille is niet iedereen zomaar gegeven.”

Juul Franssen (wit) in de strijd om het brons tegen de Italiaanse Maria Centracchio. Foto Vincent Thian/AP

Van der Breggen komt in aanvaring met Japanse bewakers

Anna van der Breggen, die woensdag namens Nederland meedoet aan de olympische tijdrit voor vrouwen, is dinsdag in aanvaring met een Japanse official gekomen nadat ze op het parcours van de olympische tijdrit wilde gaan trainen. De bewakers wilden voorkomen dat er ongecontroleerd werd rondgefietst op Fuji Speedway, de locatie van de tijdritwedstrijd, en sprongen daarom voor haar fiets. Maar in tegenstelling tot eerdere berichtgeving van Wielerflits, leidde dat niet tot een valpartij.

Van der Breggen, die samen met Annemiek van Vleuten aan het trainen was, zei na afloop tegenover de website dat het incident geen gevolgen heeft voor haar prestatie tijdens de tijdrit. Van der Breggen is een van de favorieten voor olympisch goud op de tijdrit; ze is regerend wereldkampioen. Vijf jaar geleden pakte Van der Breggen olympisch brons in Brazilië.

De Nederlandse wielerequipe beleeft tot nu toe geen gelukkige Olympische Spelen. Bij de wegwedstrijd voor vrouwen, zondag, wisten de Nederlandse rensters niet dat er nog iemand aan kop reed. Van Vleuten kwam juichend over de finish in de overtuiging dat ze had gewonnen, maar ze werd tweede. Maandag viel topfavoriet Mathieu van der Poel tijdens de mountainbikewedstrijd en moest geblesseerd afstappen. Dezelfde dag kwam BMX’er Niek Kimmann ten val nadat hij bij een training een Japanse official die op de baan stond niet kon vermijden. Kimmann brak daarbij zijn knieschijf, maar is desondanks van plan te starten als de voorrondes in het BMX donderdag van start gaan.

Handbalvrouwen verslaan Zuid-Korea

De Nederlandse handbalvrouwen hebben ook hun tweede wedstrijd van het olympisch handbaltoernooi gewonnen. In Japan werd Zuid-Korea met 43-36 verslagen. Het was een open wedstrijd waarin weinig verdedigd en veel en gemakkelijk gescoord werd. Bij Nederland werd Lois Abbingh de topscorer met zes doelpunten.

Nederland, regerend wereldkampioen, won de eerste wedstrijd van het toernooi met 32-21 van gastland Japan. De andere landen in groep A zijn Montenegro, Angola en Noorwegen.

Kanovaarster Wegman wordt zevende op K1 slalom

Kanovaarster Martina Wegman is zevende geworden bij het onderdeel K1 slalom op de Olympische Spelen. Wegman, die zich als doel had gesteld de finale te halen, kwalificeerde zich eerder op de dag voor de finale door een achtste tijd neer te zetten in de halve eindstrijd.

In de finale ging Wegman foutloos langs de 25 hindernissen op het waterparcours, maar haar tijd was niet snel genoeg voor een medaille. De gouden plak werd gewonnen door Ricarda Funck uit Duitsland, voor de Spaanse Maialen Chourraut en de Australische Jessica Fox.

Martina Wegman is blij nadat ze zich heeft gekwalificeerd voor de Olympische finale van het kano-onderdeel K1 slalom. Foto Reuters/Stoyan Nenov

Zwitsers een-twee-drietje bij mountainbiken vrouwen, Terpstra vijfde

Bij het mountainbiken voor vrouwen heeft Zwitserland zowel het goud, zilver als het brons gewonnen. Anna Terpstra werd vijfde en was daarmee de beste Nederlandse.

De race, op hetzelfde parcours als waar de mannen maandag fietsten en waar Mathieu van der Poel ten val kwam, werd gewonnen door Jolande Neff. Ze kwam alleen over de finish nadat ze een groot deel van de wedstrijd solo reed.

Achter haar was het lang spannend tussen landgenoten Sina Frei en Linda Indergand, maar uiteindelijk kwam de eerste als tweede over de finish. Indergand werd derde. Alle drie de vrouwen waren dolblij met het resultaat; na afloop sprongen ze elkaar in de armen. De Franse topfavoriete Loana Lecomte viel en kwam niet verder dan de zesde plek.

Anne Tauber, de andere Nederlandse deelnemer, werd elfde.

De drie Zwitserse medaillewinnaars bij de mountainbikerace voor vrouwen vieren feest. Foto Reuters/Christian Hartmann

Meer ziekenhuisbedden voor coronapatiënten in Tokio

In Tokio hebben ziekenhuizen het verzoek gekregen operaties en andere ingrepen uit te stellen om bedden vrij te houden voor coronapatiënten. Dit meldt de Japanse zender TBS. In de Japanse hoofdstad stijgt het aantal coronabesmettingen tijdens de Olympische Spelen snel.

De autoriteiten registreerden maandag 1.429 nieuwe coronagevallen, een verdubbeling ten opzichte van een week eerder. Daardoor groeit ook de druk op de zorg. De lokale autoriteiten willen dat op korte termijn honderden extra bedden beschikbaar komen.

In Japan bestaat volgens peilingen nog altijd veel weerstand tegen de Spelen. Tegenstanders vrezen dat de aanwezigheid van buitenlandse sporters, officials en journalisten zal leiden tot verdere verspreiding van het virus in hun land. De autoriteiten hebben strenge maatregelen genomen in een poging dat te voorkomen.

Zeilster Bouwmeester derde na zes races

Zeilster Marit Bouwmeester staat na zes races in de Laser Radial op de derde plaats. De regerend olympisch kampioene sloot de derde dag op het water bij Enoshima af met een negende plaats in de zesde race, na eerder derde te zijn geworden in de vijfde race.

Bouwmeester kwam als tiende over de finish in de zesde race, maar de Amerikaanse Paige Railey, die als vierde finishte, werd gediskwalificeerd. De Deense Anne-Marie Rindom gaat na zes races aan de leiding met 22 punten, inclusief een geschrapt resultaat. De Zweedse Josefin Olsson heeft 34 punten, Bouwmeester staat op 35 punten. Er volgen nog vier races en de medalrace.

Het veld van de boten in de Laser Radial-klasse. Foto Ivan Alvarado / Reuters

Coronamaatregelen Nederlandse sporters in olympisch dorp aangescherpt

De coronamaatregelen voor Nederlandse sporters in het olympisch dorp zijn aangescherpt. Zo mogen sporters niet meer in de zogeheten loungeruimte van de Nederlandse equipe komen en sluiten de fitnesszalen de deuren. Het is de bedoeling dat de sporters zoveel mogelijk op hun kamer blijven, nadat er zes coronabesmettingen - vier sporters en twee stafleden - zijn aangetoond binnen TeamNL. Dat hebben chef de mission Pieter van den Hoogenband en technisch directeur Maurits Hendriks dinsdagochtend (Nederlandse tijd) laten weten op een persconferentie.

Lees ook: Hoe veilig was de ‘olympische’ KLM-vlucht?

„De grote lounge is alleen beschikbaar om koffie en thee te halen en mee te nemen”, aldus Van den Hoogenband. „De gymzalen zijn alleen te bezoeken op reservering. In de liften mogen niet meer dan vier mensen, liefst alleen van eigen sport. De sporters begrijpen het, maar vinden het wel erg jammer.” Ook zijn de fitnessruimtes alleen nog beschikbaar op afspraak en zijn kantoren niet meer toegankelijk voor sporters, maar uitsluitend voor personeel.

Hendriks stelt dat de omstandigheden in het ‘quarantainehotel’ waar sporters verblijven die positief zijn getest „onacceptabel zijn”. „We proberen het daar leuker te maken, met spullen voor krachttraining en spelletjes, maar het is daar absoluut geen pretje.” De technisch directeur heeft daar dinsdagmiddag een overleg over met de Japanse delegatie. „Daarbij zullen ook de Verenigde Staten aanwezig zijn, want ook zij zijn hard geraakt. We vinden de situatie zorgelijk, het is niet wat je verwacht van een Japanse organisatie.” Ook heeft hij de situatie aangekaart bij de Nederlandse ambassadeur in Japan.

Volgens Hendriks is het allerminst zeker dat de zes positief geteste TeamNL-leden op de vlucht van Amsterdam naar Tokio besmet zijn geraakt. De directeur denkt dat zij het virus ook op andere plekken - zoals in het gebouw van het Nederlandse team - kunnen hebben opgelopen. Hendriks stelt dat het „moeilijk te bewijzen” is wat de bron van de besmettingen is.

Chef de mission Pieter van den Hoogeband op de tribune tijdens de Spelen. Foto Olaf Kraak/ANP

Finaleplaats voor kanovaarster Wegman

Kanovaarster Martina Wegman heeft zich geplaatst voor de olympische finale op het onderdeel slalom. De 32-jarige Nederlandse legde in de halve finale een snelle en bijna foutloze heat af over de wildwaterbaan in Tokio. Ze ging door alle poortjes, kreeg maar twee strafseconden en plaatste zich als achtste voor de eindstrijd. Aan de finale, die om 09.15 uur Nederlandse tijd begint, doen tien kanovaarsters mee.

Bij kanoslalom moeten de deelnemers een kunstmatige wildwaterbaan van 250 meter zo snel mogelijk afleggen. Onderweg moeten ze tussen 25 poortjes door. Wie de paaltjes van het poortje raakt, krijgt twee strafseconden. Een gemiste poort betekent 50 strafseconden.

Kanovaarster Martina Wegman na afloop van haar heat in de halve finale. Foto Stoyan Nenov / Reuters

Judoka Frank de Wit strandt in achtste finale

Judoka Frank de Wit is in de achtste finale van de klasse tot 81 kilogram uitgeschakeld door de Duitser Dominic Ressel, na een golden score. Een plaats in de herkansingen zit er voor De Wit niet in. „Het is moeilijk te bevatten dat het nu klaar is op deze Spelen. Dat doet toch wel veel pijn, ja”, zei De Wit.

De Wit, nummer vijf van de wereld, was in Tokio een medaillekandidaat. Vorige maand werd hij nog derde op de WK. „Ik heb dit jaar drie toernooien gehad en drie keer een medaille gepakt. Ik heb verdomme overal een medaille gepakt en nu lig ik er gewoon uit. Ik ben vooral verbijsterd dat het echt klaar is, dat is wel keihard.”

Voor de 25-jarige De Wit, die in de eerste ronde Peniamina Percival uit Samoa eenvoudig versloeg, was het zijn tweede deelname aan de Spelen. Vijf jaar geleden verloor hij in Rio de Janeiro zijn eerste partij.

Frank de Wit (rechts) in zijn partij tegen de Duitser Dominic Ressel. Foto Sergio Perez / Reuters

Zeilduo Bekkering en Duetz behaalt tweede plaats in derde race

Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben de eerste dag in het olympisch zeiltoernooi in de 49erFX-klasse afgesloten met een tweede plaats in de derde race. In die wedstrijd moest het duo alleen Martine Grael en Kahena Kunze uit Brazilië, de regerend olympisch kampioenen, voor zich dulden. Denemarken eindigde als derde.

Bekkering en Duetz begonnen het toernooi met een dertiende plaats en eindigden als achtste in de tweede race. In de derde race lagen ze lang aan de leiding, maar werden ze voor de laatste boei ingehaald door de Braziliaanse zeilsters.

De Nederlandse zeilsters staan na de eerste dag zesde in het klassement. Groot-Brittannië, dat de eerste twee races won en als zesde finishte in de derde race, gaat aan de leiding voor de Verenigde Staten en Brazilië.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz tijdens een van de races in Tokio. Foto Ivan Alvarado/Reuters

Britse zwemmers pakken goud en zilver op 200 meter vrije slag

De Britse zwemmers Tom Dean en Duncan Scott hebben op de Olympische Spelen in Tokio respectievelijk goud en zilver gepakt op de 200 meter vrije slag. De 21-jarige Dean werd olympisch kampioen in 1.44,22, Scott (24) pakte zilver in 1.44,26. Het brons ging naar de Braziliaan Fernando Scheffer (1.44,66).

De Russen domineerden de 100 meter rugslag. Niet Kliment Kolesnikov, maar zijn landgenoot Evgeni Rilov pakte het goud in 51,98. Kolesnikov moest met twee honderdsten verschil genoegen nemen met zilver (52,00). Het brons ging in 52,19 naar de Amerikaanse wereldrecordhouder Ryan Murphy, die bij de Spelen van Rio 2016 goud pakte op de 100 en 200 rug.

De pas 17-jarige Amerikaanse Lydia Jacoby werd olympisch kampioene op de 100 school in 1.04,95, voor Tatjana Schoenmaker uit Zuid-Afrika (1.05,22) en haar landgenote Lilly King (1.05,54). King, de olympisch kampioene van Rio 2016, heeft met 1.04,13 het wereldrecord in handen.

Judoka Franssen naar herkansingen na nederlaag

Judoka Juul Franssen is op de Olympische Spelen in de klasse tot 63 kilogram veroordeeld tot de herkansingen. Ze verloor in de kwartfinales op waza-ari van de nummer 1 van de wereld, de Française Clarisse Agbegnenou. De 28-jarige Agbegnenou is vijfvoudig wereldkampioene.

In de herkansingen neemt Franssen het op tegen de Braziliaanse Ketleyn Quadros. Mocht ze die wedstrijd winnen, dan strijdt ze met een verliezer van een halve finale om een bronzen plak. De herkansingen beginnen om 10.00 uur Nederlandse tijd.

Juul Franssen verliest haar partij tegen de Franse Clarisse Agbegnenou. Foto Koen van Weel/ANP

Japanse favoriet Osaka uitgeschakeld op olympisch tennistoernooi

Naomi Osaka is uitgeschakeld in de derde ronde van het olympische tennistoernooi. De Japanse favoriete ging met 6-1 6-4 onderuit tegen Markéta Vondrousova. De Tsjechische won in de eerste ronde van Kiki Bertens.

Osaka speelde in Tokio haar eerste wedstrijden sinds ze zich na de eerste ronde van Roland Garros terugtrok uit het toernooi. Ze had voor ophef gezorgd omdat ze niet meer met journalisten wilde praten. Uiteindelijk had dit te maken met depressieve gevoelens waar ze al enige tijd mee kampte. Osaka zegde daarna ook af voor Wimbledon, maar de Spelen wilde ze niet laten schieten.

Ze won haar eerste partij van de Chinese Zheng Saisai en schakelde daarna de Zwitserse Viktorija Golubic uit. Maar tegen Vondrousova was ze niet opgewassen.

Naomi Osaka gold als favoriet voor het goud. Foto Tiziana Fabi/AFP

Judoka Juul Franssen door naar kwartfinales

Het is judoka Juul Franssen gelukt zich te plaatsen voor de kwartfinales van de klasse tot 63 kilogram. De 31-jarige Franssen versloeg in de tweede ronde de Australische Katharina Haecker. Franssen is de nummer 11 van de wereld, Haecker staat zeven plekken lager.

Bij de laatste acht neemt Franssen het op tegen de Française Clarisse Agbegnenou, de nummer 1 van de wereld. Agbegnenou pakte op de Spelen van 2016 een zilveren plak.

Franssen was de dag begonnen met een zege op de Servische Anja Obradovic. Na ruim drie minuten won Franssen, ook op ippon. Mocht ze in de kwartfinales verliezen, dan gaat ze door naar de herkansingen.

Tafeltennisster Britt Eerland plaatst zich voor achtste finales

Tafeltennisster Britt Eerland heeft haar eerste partij op de Olympische Spelen in Tokio na een knappe comeback gewonnen. De 27-jarige Schiedamse versloeg na een stroeve start in de derde ronde van het enkelspel Dina Meshref uit Egypte in zeven games: 9-11 3-11 7-11 11-6 11-5 11-8 11-7.

Meshref had in de tweede ronde Natalia Partyka uit Polen verslagen. De linkshandige Egyptische pakte met een kleine verschil de eerste game tegen Eerland, en won daarna ook overtuigend de tweede en derde game. Eerland kwam er niet aan te pas en maakte zelf te veel fouten.

In de vierde game nam Eerland het initiatief en liep ze al snel uit, al kwam de Egyptische nog wel enkele punten terug. De Nederlandse greep met een serie van vier punten op rij ook de winst in de vijfde game. In een spannende zesde game benutte Eerland op 10-8 het gamepoint en daarmee trok ze de stand gelijk. In de beslissende zevende game liep Eerland uit naar 3-0. Ze hield een kleine voorsprong vast en sloeg op 10-7 op haar eerste matchpoint meteen toe.

Voor Eerland is het de tweede keer dat ze deelneemt aan de Spelen, maar ze debuteert in het enkelspel. Bij Rio 2016 was ze met het team actief. Voor de Spelen van Tokio hebben de tafeltennissters zich niet als team geplaatst.

Tafeltennisster Britt Eerland vocht zich terug van een 0-3 achterstand van de Egyptische Dina Meshref. Foto Yeon-je Jung/AFP

Zwemster Kira Toussaint zevende in olympische finale

Zwemster Kira Toussaint heeft op de Olympische Spelen niet voor een verrassing kunnen zorgen in de finale van de 100 meter rugslag. De 27-jarige Toussaint tikte in baan 1 als zevende aan in 59,11 seconden. Het goud ging naar de Australische wereldrecordhoudster Kaylee McKeown in 57,47, voor Kylie Masse uit Canada (zilver in 57,72) en de Amerikaanse Regan Smith (brons in 58,05).

Toussaint had zich met een tijd van 59,09 als zevende gekwalificeerd voor de olympische finale, ondanks dat ze met het aantikken verkeerd uit kwam. De Europees kampioene op de niet-olympische 50 rug werd vooraf al niet tot de medaillekandidaten gerekend. Daarvoor was het verschil tussen de persoonlijke records van Toussaint (58,65) en de zwemsters in de banen naast haar te groot.

De moeder van Toussaint, Jolanda de Rover, pakte op de Spelen van 1984 in Los Angeles goud op de 200 rug en brons op de 100 rug.

Triatlete Rachel Klamer vierde in olympische race

De Nederlandse triatlete Rachel Klamer heeft op haar derde Olympische Spelen haar beste resultaat behaald. De 30-jarige Beuningse rukte in de olympische wedstrijd in Tokio in de afsluitende 10 kilometer hardlopen op naar voren en eindigde op de zeer verdienstelijke vierde plaats.

Flora Duffy uit Bermuda veroverde de olympische titel. De tweevoudig wereldkampioene nam bij het lopen afstand van haar concurrenten en liep solo naar het goud. De Britse Georgia Taylor-Brown behaalde het zilver en de Amerikaanse Katie Zaferes pakte brons.

Het sterke optreden van Klamer was verrassend, want de oud-Europees kampioene had een moeilijk jaar achter de rug met het overlijden van haar moeder, een hardnekkige blessure en hartproblemen bij haar echtgenoot.

Landgenote Maya Kingma, vooraf bestempeld tot kandidaat voor een medaille, eindigde als elfde.

Lees ook: Denkend aan haar overleden moeder stijgt triatlete Rachel Klamer boven zichzelf uit

Rachel Klamer in actie, ze komt uiteindelijk als vierde over de finish tijdens de olympische triatlon in het Odaiba Marine Park. Foto Olaf Kraak/ANP

Welkom in een nieuw blog – dinsdag 27 juli

De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio. De datum van gisteren, 26 juli, stond bij Matthieu van der Poel dikgemarkeerd in de agenda, maar de mountainbiker kwam ongelukkig ten val in de race en moest opgeven. Meer pech op twee wielen: BMX’er Niek Kimmann werd tijdens een training voor de voeten gelopen door een official en hield aan die botsing een pijnlijke knie over - het lijkt erop dat hij aankomende donderdag wel zijn wedstrijd kan fietsen. Dan had TeamGB meer succes: de Britse mountainbiker Tom Pidcock won het olympisch goud, net als schoonspring-duo Tom Daley en Matty Lee.

Lees hier het hele blog van 26 juli terug

En vandaag? Kira Toussaint zwemt de finale op de 100 meter rug. Er komen twee mountainbikers uit in de crosscountry-wedstrijd bij de vrouwen: Anne Tauber en Anne Terpstra. Er is ook de Grand Prix finale in de landenwedstrijd van de sportdressuur. De heren spelen een kwartfinale in het 3×3 basketbal; zij wisten maandag in de verlenging met 22-20 te winnen van Polen. Dinsdag treffen de basketballers Letland.

Hieronder het hele toernooiprogramma van Nederland: