Zwetsloot naar finale skateboarden, Oldenbeuving niet

Roos Zwetsloot maandag in actie tijdens de voorronde van het skateboarden street in het Arike Urban Sports Park op de Olympische Spelen van Tokio.
Roos Zwetsloot maandag in actie tijdens de voorronde van het skateboarden street in het Arike Urban Sports Park op de Olympische Spelen van Tokio. Foto Koen van Weel / ANP

Roos Zwetsloot heeft zich geplaatst voor de finale van de nieuwe olympische sport skateboarden. De 20-jarige atlete uit Zeist, de nummer acht van de wereldranglijst, kwam in de kwalificaties tot de vierde score op het onderdeel street. Voor Keet Oldenbeuving, de vlaggendraagster van de Nederlandse equipe bij de openingsceremonie, zitten de Spelen in Tokio erop. Ze noteerde de twaalfde score en dat was niet voldoende voor een finaleplaats. Ze had bij de beste acht moeten eindigen.

Zwetsloot begon met een nerveuze eerste run in het fraaie Ariake Urban Sports Park, maar herstelde zich met een goede tweede run. In 45 seconden tijd werkte ze op haar skateboard vrijwel foutloos haar trucs en sprongen op bankjes, trapleuningen en schansen af. Vier van de vijf losse ‘tricks’ die ze moest maken gingen goed. Haar eindscore was 13,48. De Japanse Funa Nakayama had de hoogste score in de heats met 15,77.

De pas 16-jarige Oldenbeuving zette wel twee goede runs neer, maar drie van haar vijf tricks mislukten. Met de waarderingen van haar twee gelukte tricks kwam ze uit op 8,70 punten, te weinig voor een plek in de finale, die later maandag wordt gehouden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 3×3 basketballers op rand van halve finale