Zwemmer Kamminga pakt olympisch zilver op 100 meter schoolslag

Arno Kamminga reageert maandag op zijn zilveren medaille tijdens de finale van 100 meter schoolslag bij de Olympische Spelen van Tokio.
Arno Kamminga reageert maandag op zijn zilveren medaille tijdens de finale van 100 meter schoolslag bij de Olympische Spelen van Tokio. Foto Olaf Kraak / ANP

Zwemmer Arno Kamminga heeft op de Olympische Spelen zilver gepakt op de 100 meter schoolslag. De 25-jarige Kamminga moest het in Tokio alleen afleggen tegen Adam Peaty, de Brit die zijn olympische titel prolongeerde. Kamminga bezorgde Nederland de derde zilveren medaille op deze Spelen, na de handboogschutters Gabriela Schloesser en Steve Wijler (gemengde landenwedstrijd) en wielrenster Annemiek van Vleuten (wegwedstrijd).

De Katwijker tikte in het Tokyo Aquatics Centre aan in 58,00 seconden, Peaty pakte het goud in 57,37. De 26-jarige Brit veroverde bij de Spelen van Rio 2016 het goud op de 100 meter schoolslag in 57,13, toen een wereldrecord. Peaty scherpte de mondiale toptijd later aan tot 56,88.

Lees ook: Hoe laatbloeier Arno Kamminga tot zwemfenomeen uitgroeide

Kamminga ontbrak bij de Spelen van Rio 2016. Hij wist zich destijds niet te kwalificeren en twijfelde zelfs of hij wilde doorgaan met zwemmen. De Zuid-Hollander, die destijds zijn sport combineerde met een studie, besloot zich een jaar volledig op het zwemmen te richten. „Als ik het haal, ga ik door. Zo niet, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd”, zei hij.

Kamminga transformeerde in Amsterdam onder coach Mark Faber tot een volledig gefocuste topsporter. In april van dit jaar dook hij als eerste man na Peaty onder de grens van 58 seconden (57,90). In de series van de Spelen in Tokio ging hij nóg sneller (57,80). Het zijn tijden die alleen Peaty kan zwemmen. De Brit is al jaren een klasse apart op de schoolslag. Kamminga legt zich echter niet zomaar neer bij de suprematie van Peaty. Hij daagde de spierbundel uit Uttoxeter dit jaar al uit bij de EK in Boedapest. Peaty pakte daar zoals verwacht het goud, maar Kamminga zat niet ver achter hem.

Op de Spelen van Tokio kwamen de twee snelste mannen ter wereld elkaar pas tegen in de finale; Peaty in baan 4, Kamminga in baan 5. De Brit bleek opnieuw onverslaanbaar, maar met zilver was Kamminga ook heel blij. Later deze week gaat hij ook proberen een medaille te pakken op de 200 school. Peaty ontbreekt op die afstand.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlandse tennisser Jean-Julien Rojer positief getest, dubbelspel met Wesley Koolhof ten einde