Zesde ronde voor het aanvragen van steun met NOW-regeling geopend

Onder meer in de horeca hebben ondernemers veel geld misgelopen door de coronamaatregelen.
Onder meer in de horeca hebben ondernemers veel geld misgelopen door de coronamaatregelen. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Vanaf vandaag kunnen ondernemers een aanvraag indienen voor de nieuwe ronde van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De NOW-steun moet werkgevers in staat stellen hun personeel te blijven uitbetalen over een periode waarin de omzet vanwege de coronamaatregelen terugvalt. Aanvragen kunnen worden ingediend bij uitkeringsinstantie UWV en beslaan een periode van drie maanden.

Voor deze zesde ronde geldt niet alleen de coronapandemie, maar ook het noodweer in Limburg als geldige reden voor het aanvragen van de NOW-steun. Werkgevers die getroffen zijn door de overstromingen in de zuidelijke provincie en daardoor omzet mislopen, kunnen onder dezelfde voorwaarden als coronagedupeerden aanspraak maken op de regeling. Die voorwaarden bestaan onder meer uit een minimaal (verwacht) omzetverlies van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

In de vijfde ronde van de NOW-regeling (aan te vragen tussen 6 mei en 30 juni 2021) heeft het UWV bijna 45.000 aanvragen toegekend. Deze werkgevers hadden samen zo’n 837 duizend mensen in dienst en gaven een gemiddeld verlies op van 51,7 procent. De tegemoetkomingen, die gedeeltelijk nog moeten worden uitgekeerd, komen over die periode uit op een totaal van zo’n 2 miljard euro. In totaal heeft het UWV bij de verschillende NOW-rondes ruim 20 miljard euro toegekend. Het gaat om voorschotten; de definitieve bedragen worden steeds achteraf verrekend.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede vaccinatieafspraak van 12- tot 17-jarigen kan worden vervroegd