Versoepelingen in Ierland, mogelijk derde dosis in Denemarken

Een greep uit ontwikkelingen in het buitenland:

  • Vanaf maandag mogen restaurants, cafés en pubs in Ierland weer open. Wie volledig gevaccineerd is of Covid-19 heeft gehad, mag daarnaast ook binnen zitten. De versoepelingen zijn een zegen voor pubs zonder terras: zij waren gesloten sinds maart 2020. Wie nu naar zo’n kroeg wil, moet een vaccinatiebewijs laten zien. Toch blijven voor onder meer de horeca beperkingen gelden, zo is er geen bediening aan de bar en moeten alle zaken de deuren om 23.30 uur sluiten. De vaccinatiegraad in Ierland ligt hoog: ongeveer 70% van de volwassenen is volledig gevaccineerd.
  • Alle 150.000 inwoners van Denemarken die zich met twee verschillende coronavaccins hebben laten vaccineren, komen binnenkort in aanmerking voor een derde dosis van een coronavaccin. De groep kreeg in eerste instantie een prik van het AstraZeneca-vaccin en daarna een tweede dosis van Pfizer/BioNTech of Moderna. Met de derde prik moeten Denen probleemloos naar het buitenland kunnen reizen. Momenteel wordt een gecombineerde vaccinatie in veel landen nog niet gezien als volledig gevaccineerd.
  • Een naar eigen zeggen „zeer gefrustreerde” Anthony Fauci heeft gezegd dat de situatie in de Verenigde Staten „de verkeerde kant” op gaat. De medisch adviseur van president Joe Biden sprak op zondag over een „onnodig hachelijke situatie” door het stijgende aantal coronabesmettingen in het land, volgens Fauci veroorzaakt door een combinatie van de Deltavariant en een nog steeds groot aantal mensen dat zich niet wil laten vaccineren. Momenteel is bijna de helft van de Amerikaanse bevolking gevaccineerd.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Alle meerdaagse festivals voor de rest van de zomer geschrapt