Vaccinatiegegevens zonder toestemming verspreid door datalek bij huisartsen

Door een datalek in de software van huisartsenpraktijken zijn de vaccinatiegegevens van zeker vijfhonderd mensen die daar geen toestemming voor hadden gegeven gedeeld met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldt BNR Nieuwsradio maandagochtend. Van nog eens tweehonderd mensen is niet bekend of zij toestemming hebben gegeven voor het delen van het feit dat ze gevaccineerd zijn, maar zijn hun gegevens wel gedeeld.

Zowel het RIVM als de maker van de betreffende software bevestigen het bericht. Het datalek zorgde bij zeventig huisartsenpraktijken voor problemen. Ook het ministerie van Volksgezondheid zegt van het probleem op de hoogte te zijn en is volgens een woordvoerder „blij” dat het probleem is gesignaleerd en opgelost. Of het probleem al bij het ministerie op de radar stond voordat BNR de problemen daar afgelopen week aankaartte, kon de woordvoerder maandag niet zeggen tegen NRC.

Bij het maken van een prikafspraak wordt gevraagd of de informatie over de vaccinatie gedeeld mag worden met het RIVM. Door een fout in een van de computerprogramma’s die door huisartsenpraktijken gebruikt worden, zijn persoonsgegevens van honderden gevaccineerden toch gedeeld, zonder dat zij hier toestemming voor hadden gegeven. Begin dit jaar werd bekend dat de gegevens van miljoenen Nederlanders op straat lagen vanwege een datalek bij de GGD.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede vaccinatieafspraak van 12- tot 17-jarigen kan worden vervroegd