Teleurgestelde festivalsector, verheugde reisbranche na ingelaste coronapersconferentie

Het publiek tijdens een optreden op Lowlands 2019.
Het publiek tijdens een optreden op Lowlands 2019. Foto Andreas Terlaak

De festivalsector reageert teleurgesteld maar opgelucht op het nieuws van maandag, dat de meerdaagse festivals tot en 1 september geschrapt zijn. Festival Down the Rabbit Hole noemt dat bericht in een verklaring „moeilijk te verkroppen, met de haven in zicht en tot zo kort geleden de wind in de zeilen”. Eric van Eerdenburg, de directeur van Lowlands dat in het één na laatste weekend van augustus zou plaatsvinden, noemt het een „enorme teleurstelling” dat het evenement wordt afgelast. Maar hij is blij dat er „eindelijk een beslissing is genomen”, zegt hij tegen NRC. Het zou volgens hem „ook onmogelijk zijn geweest om elke 24 uur een stad van 70.000 mensen betrouwbaar te testen”.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) kondigde op maandagmiddag aan dat alle meerdaagse evenementen die plaats zouden vinden vóór 1 september, niet door mogen gaan. Begin juli had het kabinet al besloten dat festivals vóór 13 augustus moesten worden afgelast, als er geen vaste zit- of staanplaatsen gegarandeerd konden worden. De verlenging van de maatregel tot 1 september heeft volgens Rutte vooral te maken met de vraag om duidelijkheid vanuit de sector. Van Eerdenburg noemde de situatie waar organisatoren van grote evenementen na 13 augustus in zaten eerder al „onmogelijk” en „onwerkbaar”: als hij pas vier dagen voor de aanvang van Lowlands zou horen of het evenement door mocht gaan, kon hij acts, horecapersoneel en leveranciers niet meer afzeggen.

De reisbranche is juist blij met de ontwikkelingen die demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) in de persconferentie aankondigden: de Europese reisadviezen worden komende dinsdag van oranje aangepast naar groen of geel. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen naar deze landen niet meer worden afgeraden. Nederlanders kunnen uit een ander EU-land terugkeren met een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een coronaherstelbewijs. Een „belangrijke verandering”, zegt directeur van Subweb Mattijs ten Brink erover tegen persbureau ANP. „Voor de reisbranche, maar zeker ook voor de Nederlandse vakantiegangers zal dit meer duidelijkheid geven.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet: EU-landen voortaan geel of groen, regels voor terugkomst worden aangescherpt