President Tunesië stuurt premier weg en zet parlement op non-actief

Tunesië De stappen vormen een drastische escalatie van een slepende politieke crisis. Aanhangers gingen juichend de straat op. Tegenstanders spreken van een staatsgreep.
Mensen vieren zondag feest in de Tunesische hoofdstad Tunis, nadat president Kais Saied aankondigde het parlement op te schorten en de regering van premier Hichem Mechichi weg te sturen.
Mensen vieren zondag feest in de Tunesische hoofdstad Tunis, nadat president Kais Saied aankondigde het parlement op te schorten en de regering van premier Hichem Mechichi weg te sturen. Foto Fethi Belaid / AFP

President Kais Saied van Tunesië heeft zondag de premier weggestuurd en de werkzaamheden van het parlement opgeschort - een drastische escalatie van een politieke crisis die door zijn tegenstanders wordt omschreven als een staatsgreep. Zij hebben hun aanhangers opgeroepen de straat op te gaan om te protesteren. Dat meldt Reuters.

Saied onthief premier Hichem Mechichi uit zijn functie en verklaarde de uitvoerende macht op zich te nemen, met hulp van een nieuwe premier. De stappen vormen de grootste uitdaging van het democratische stelsel dat Tunesië in 2011 introduceerde na een revolutie.

De escalatie volgt op een slepende politieke crisis, waarbij Tunesiërs verbitterd zijn geraakt over het politieke stelsel na jaren van verlamming, corruptie, verslechterende overheidsdiensten en groeiende werkloosheid. Ook werd het land hard getroffen door de coronapandemie.

Lees ook ‘Onze revolutie is gestolen, ik kan wel huilen’

Eerder op zondag waren er anti-regeringsprotesten, waartoe was opgeroepen door activisten op sociale media, zonder steun van grote politieke partijen. De protesten richtten zich vooral tegen de gematigde islamitische partij Ennahda, de grootste partij in het parlement, die heeft deelgenomen aan opeenvolgende coalities.

Arabische Lente

Na de stappen van Saied verzamelden menigtes zich snel op straat in de hoofdstad Tunis en andere steden om hun steun aan de president te betuigen. Ze juichten en toeterden, bij een stemming die waarnemers deed denken aan de revolutie die het startsein vormde voor de Arabische Lente die het Midden-Oosten vanaf december 2010 overspoelde.

Op televisiebeelden was te zien dat Saied zich bij zijn aanhangers op straat voegde, aan de Habib Bourguiba Avenue in het centrum van Tunis, het epicentrum van de revolutie van 2011. Eerder waarschuwde hij tijdens een televisietoespraak tegen een gewelddadige reactie.

Lees ook Op het plein waar de Arabische Lente begon, is de revolutie al vergeten

„Ik waarschuw degenen die eraan denken hun toevlucht te zoeken tot wapens, en wie een kogel afvuurt, dat de strijdkrachten zullen reageren met kogels”, zei hij tijdens de tv-rede. Enkele uren na de toespraak werd het parlement omringd door militaire voertuigen. Volgens plaatselijke media omsingelde het leger ook het gebouw van de staatstelevisie.

‘Coup tegen de revolutie’

Parlementsvoorzitter Rached Ghannouchi, leider van de Ennahda-partij, riep Tunesiërs echter op de straat op te gaan uit protest tegen wat hij tegen Reuters omschreef als „een coup tegen de revolutie en de grondwet”. De leider van een andere partij, Karama, en oud-president Moncef Marzouki noemden de stappen eveneens een staatsgreep.

„Ik vraag de Tunesische bevolking om te letten op het feit dat ze dit voorstellen als het begin van de oplossing”, aldus Marzouki in een videoboodschap. „Het is het begin van een afglijden naar een nog slechtere situatie.”