Laatste nieuws Tokio 2020

3×3 basketballers op rand van halve finale

In dit blog houdt NRC de belangrijkste uitslagen en het laatste nieuws bij uit Tokio. Op het programma van de Nederlandse equipe staan vandaag onder meer mountainbiken bij de mannen en de landenwedstrijd bij de handboogschutters.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog af. De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio. Lees meer in het nieuwe blog.

Lees ook:

BMX’er Kimman heeft scheurtje in knieschijf

De Nederlandse BMX’er Niek Kimmann heeft aan zijn botsing op de training met een overstekende official een scheurtje in zijn knieschijf overgehouden. Dat vertelde oud-wielrenner Theo Bos in de AD-podcast Ti-Ta-Tokio.

„Hij gaat het wel proberen. Hij gaat nu rustig aan doen een paar dagen en dan met pijnstillers proberen te fietsen”, zei Bos. Kimmann rijdt op de Spelen de BMX-wedstrijden samen met landgenoten Twan van Gendt en Joris Harmsen.

Een gedeelte van de BMX-baan in Tokio waar Kimman maandag in botsing kwam met een official. Foto Matthew Childs/Reuters

De belangrijkste prestaties van Team NL op maandag 26 juli

Arno Kamminga werd op de 100 meter schoolslag tweede. Het zilver van de 25-jarige zwemmer was de derde medaille voor Nederland tijdens deze Spelen. Er kwamen maandag meer Nederlandse sporters in actie in Tokio. De belangrijkste prestaties van Team NL op een rij, in chronologische volgorde:

 • Arno Kamminga werd de eerste Nederlandse man die een olympische zwemmedaille won sinds Pieter van den Hoogenband in 2004.
 • De hockeysters wonnen ook hun tweede groepswedstrijd. Tegen Ierland werd het 4-0, mede door drie doelpunten in het laatste kwart van de wedstrijd.
 • Badmintonner Mark Caljouw, de eerste Nederlander op dit onderdeel sinds 1996, won zijn eerste groepswedstrijd van de Israëliër Misha Zilberman: 17-21, 21-9 en 21-10.
 • Skateboardster Roos Zwetsloot eindigde als vijfde in de finale van de discipline die in Tokio zijn debuut maakt op de Olympische Spelen.
 • Tennisser Jean Julien-Rojer testte positief op corona en moest zich terugtrekken voor het dubbelspel met Wesley Koolhof.
 • Tennissters Kiki Bertens en Demi Schuurs werden uitgeschakeld in het dubbelspel. Zij verloren in de tweede ronde van de Russinnen Veronika Koedermetova en Jelena Vesnina.
 • Mountainbiker Mathieu van der Poel kwam in de eerste ronde hard ten val en haalde het einde van de wedstrijd niet. Milan Vader eindigde als tiende.
 • De handboogschutters werden vierde in de landenwedstrijd. In de strijd om het brons werd na een shoot-off verloren van Japan (4-5).
 • Badmintonsters Selena Piek en Cheryl Seinen plaatsten zich in het vrouwendubbel voor de kwartfinale.
 • Windsurfer Kiran Badloe werd gediskwalificeerd in de vijfde race van de RS:X-klasse. Hij viel daardoor terug naar de derde plaats in het klassement.
 • De waterpolosters begonnen het olympisch toernooi met een nederlaag tegen Australië: 12-15.
 • De 3×3 basketballers verloren van België en wonnen van Polen. Ze staan op de rand van de halve finale.

Goud voor Russische turners bij landenwedstrijd

De Russische turners hebben voor het eerst sinds 1996 de landenwedstrijd gewonnen. De ploeg, uitkomend onder de naam ROC (Russisch Olympisch Comité) omdat vanwege een schorsing de naam Rusland, de Russische vlag en het nationale volkslied niet mogen worden gebruikt, hield Japan en China achter zich.

ROC won het goud met een voorsprong van iets meer dan eentiende punt op het gastland. Nikita Nagornyy zorgde op vloer met zijn oefening voor de gouden score. China was als leider de laatste ronde ingegaan, maar moest voor de tweede keer op rij genoegen nemen met olympisch brons.

De Russische turners in afwachting van hun laatste score. Foto Gregory Bull / AP

Japan stunt met tafeltennisgoud in gemengd dubbel

De Japanse tafeltennissers Jun Mizutani en Mima Ito hebben voor een daverende verrassing gezorgd door goud te winnen in het gemengd dubbelspel. Het Chinese paar Xu Xin en Liu Shiwen werd met 4-3 in sets verslagen. Vijf jaar geleden, bij de Spelen van Rio de Janeiro, won China nog alle vier gouden medailles.

Mizutani won in 2016 een bronzen medaille in het enkelspel en Ito wordt bij de vrouwen door velen beschouwd als een van de grootste uitdagers van de Chinese speelsters. Dat zij samen achter de tafel stonden, wekte bij de Japanners voor de finale hoge verwachtingen. Maar het Chinese koppel won eenvoudig de eerste twee sets (11-5 en 11-7). Het Japanse duo knokte zich echter terug en na zes sets was de stand gelijk.

In de beslissende zevende set namen Miuztni en Ito een 8-0 voorsprong om uiteindelijk met 11-6 het goud te grijpen. Om aan te geven hoe groot de verrassing was: de Chinese Liu is wereldkampioen bij de vrouwen, maar wist zich in eigen land niet te kwalificeren voor het enkelspel. Zij komt bij deze Spelen alleen uit in teamverband.

De Japanse Mima Ito (links) en Jun Mizutani vieren hun olympische titel in het gemengd dubbelspel. Foto Kin Cheung / AP

3×3 basketballers hebben zicht op halvefinaleplaats

De Nederlandse 3×3 basketballers hebben hun zesde wedstrijd op het olympisch toernooi gewonnen. Polen werd na verlenging met 22-20 verslagen. Door de overwinning staat de Nederlandse ploeg met acht punten op de tweede plaats en heeft goede kans op plaatsing voor de halve finale.

Dinsdag is een zege op Letland, de laatste tegenstander in de groepsfasse, in principe voldoende voor een plek bij de laatste vier. Europees kampioen Servië is na zes overwinningen al door naar de halve finale. Nederland is in ieder geval verzekerd van de volgende ronde, de nummers drie tot met zes plaatsen zich voor de kwartfinale.

Voor de wedstrijd tegen Polen was er goed nieuws over Ross Bekkering. Hij raakte maandag in de verloren wedstrijd tegen België (17-18 na verlenging) geblesseerd aan een vinger, maar bleek fit genoeg om het toernooi te vervolgen. Als Bekkering definitief zou zijn uitgevallen, dan had het Nederlandse team zonder wisselspeler verder gemoeten in de resterende wedstrijden. Een speler vervangen is tijdens de Spelen niet toegestaan.

De Nederlander Jessey Voorn (links) in duel met de Pool Przemyslaw Zamojski. Foto Andrew Boyers/Reuters

Zorgen in Tokio om naderende storm nemen af

De gevolgen van de tropische storm Nepartak zijn voor de Olympische Spelen van Tokio waarschijnlijk minder groot dan werd gevreesd. Uit voorzorg zijn wel sommige onderdelen verplaatst, lieten de organisatoren maandag weten. „We maken ons niet te veel zorgen over de storm”, aldus een woordvoerder.

Meteorologen verwachten dat de storm dinsdagavond het Japanse vasteland aandoet. Onder meer het boogschieten is verplaatst naar woensdag en donderdag. Ook de roeifinales zijn uitgesteld tot woensdag. Het zeilen en surfen zouden zoals het er nu voorstaat gewoon door kunnen gaan.

De storm Nepartak, eerder als een tyfoon aangemerkt, bracht de organisatie in een moeilijke situatie omdat meteorologen waarschuwden voor zware regens, stormwinden en hoge golven die de regio Tokio al vanaf maandag zouden kunnen treffen.

De lucht boven Tokio op de avond van de openingsceremonie. Foto Antonin Thuillier / AFP

Tweede nederlaag beachvolleybalduo Stam/Schoon

Beachvollebyalsters Katja Stam en Raisa Schoon hebben ook hun tweede groepswedstrijd verloren. Het Zwitserse koppel Anouk Vergé-Depré en Joana Heidrich was in twee sets te sterk: 22-2- en 21-18. In de eerste set liet het Nederlandse duo vijf setpunten liggen.

Zaterdag gingen Stam en Schoon in hun eerste duel onderuit tegen de Canadese wereldkampioenen Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes. Donderdag is het derde en laatste groepsduel tegen Karla Borger en Julia Sude uit Duitsland. Bij winst maken Stam en Schoon nog kans op een plaats in de tussenronde.

De Zwitserse Joana Heidrich probeert een smash van de Nederlandse Raisa Schoon te blokkeren. Foto Pilar Olivares / Reuters

BMX’er Kimman botst bij training op official

De Nederlandse BMX’er Niek Kimman beleefde maandag een hachelijk moment tijdens de training op de olympische baan. Op het tweede rechte stuk reed hij een overstekende official aan.

Kimman kwam er vanaf met een pijnlijke knie, hoe het met de official gaat is niet bekend.

Het olympische toernooi voor de BMX’ers begint donderdag om 10.00 uur Nederlandse tijd. Kimman start in de tweede heat van de kwartfinales.

So this is what happened today. 💣 Hit an official that wanted to cross the 2nd straight. Hope the official is O.K. My knee is sore, but will do my best to be ready for Thursday! Thanks everyone for the messages, appreciate it! ❤️ pic.twitter.com/QOdJ2r0usT

— Niek Kimmann (@niekkimmann) July 26, 2021

Eenmaal in de lucht valt er niets meer te corrigeren voor Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel was een van de favorieten voor olympisch goud bij het mountainbiken. Maar het ging mis, al in de eerste ronde. NRC-verslaggever Dennis Boxhoorn was erbij in Tokio:

Eenmaal in de lucht valt er niets meer te corrigeren voor Mathieu van der Poel

Olympisch debuut voor 1.500 meter vrije slag vrouwen

De 1.500 meter vrije slag voor vrouwen heeft zijn debuut gemaakt op de Olympische Spelen. Bij de mannen staat het onderdeel al sinds 1904 op het olympische zwemprogramma.

In de eerste serie kwamen maandag drie zwemsters in actie. De 16-jarige Canadese Katrina Bellio tikte na 16.24,37 minuten als eerste aan en werd daarmee formeel de eerste olympische recordhouder op deze afstand.

In de vier series daarna waren twintig zwemsters sneller dan Bellio. Het olympisch record is nu in handen van de Amerikaanse wereldrecordhoudster Katie Ledecky: 15.35,35 minuten. Woensdag wordt de finale gezwommen.

Katrina Bellio na haar race in de eerste olympische serie ooit op de 1.500 meter vrije slag voor vrouwen. Foto Aleksandra Szmigiel / Reuters

Diskwalificatie voor windsurfer Badloe in vijfde race

Windsurfer Kiran Badloe is gediskwalificeerd in de vijfde race in de RS:X-klasse. De Italianen hadden een protest ingediend omdat Badloe zijn Italiaanse tegenstander Mattia Camboni niet genoeg ruimte zou hebben gegeven bij een bovenboei.

Badloe was het daar niet mee eens en zag het ook niet als een duidelijke fout, maar de jury oordeelde anders. Badloe won de race, Camboni eindigde als derde. De Italiaan gaat nu aan de leiding met 15 punten, Badloe is gezakt naar de derde plaats met 20 punten. De Nederlander kan de diskwalificatie wel wegstrepen als slechtste resultaat.

Na een rustdag dinsdag staan er nog zes races en een medalrace op het programma.

Badmintonners Piek/Seinen zeker van kwartfinaleplaats

Badmintonners Selena Piek en Cheryl Seinen hebben maandag ook hun tweede poulewedstrijd in het vrouwendubbel gewonnen. Het Nederlandse duo was met 21-6 21-10 veel te sterk voor Doha Hany en Hadia Hosny uit Egypte. Met de overwinning plaatsen ze zich voor de kwartfinale.

In de derde groepswedstrijd treffen Piek en Seinen dinsdag het als derde geplaatste koppel Mayu Matsumoto en Wakana Nagahar uit Japan. Zij wonnen ook hun eerste twee wedstrijden, het duel gaat dus om de groepswinst en een op papier gunstigere uitgangspositie voor de knock-outfase.

Selena Piek (links)en Cheryl Seinen tijdens hun tweede groepswedstrijd. Foto Alexander Nemenov / AFP

Nederlaag voor waterpolosters in openingsduel

De Nederlandse waterpolosters hebben bij hun olympische rentree verloren van Australië. De ploeg van bondscoach Arno Havenga gaf in het Tatsumi-bad tegen de nummer drie van het laatste WK in de laatste twee perioden een voorsprong van drie doelpunten uit handen en verloor met 15-12 (3-3, 2-5, 5-2, 5-2).

Sabrina van der Sloot, Maud Megens, Ilse Koolhaas en Simone van de Kraats scoorden twee keer, de overige treffers kwamen van Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Kitty Lynn Joustra en Maartje Keuning.

„We begonnen sterk en eindigden slecht”, zei Havenga. „Ik heb sowieso wat moeite met verliezen, maar de manier waarop we het in de tweede helft weggaven, is wel heel vervelend. Debby kan ook wel beter dan ze vandaag heeft laten zien”, aldus de bondscoach, doelend op keepster Debby Willemsz.

De waterpolosters wonnen in 2008 olympisch goud in Beijing, maar ze ontbraken bij de Spelen van Londen 2012 en Rio 2016. Het kostte de ploeg ook moeite om Tokio te halen; pas op het laatste kwalificatietoernooi, begin dit jaar in de Italiaanse stad Triëst, lukte het om een olympisch ticket te bemachtigen.

Teleurstelling aan de kant bij de Nederlandse waterpolosters tijdens het duel met Australië. Foto Kacper Pempel / Reuters

3×3 basketballers verliezen na verlenging van België

De Nederlandse 3×3 basketballers hebben hun vijfde wedstrijd tijdens het olympische toernooi verloren. België was na verlenging met 18-17 te sterk. Nederland, dat vrijwel de hele wedstrijd tegen een achterstand aankeek, speelde een groot gedeelte van de wedstrijd zonder wissel omdat Ross Bekkering al na enkele minuten een blessure aan zijn hand opliep.

Nederland staat op de tweede plaats, achter het ongeslagen Servië en voor Letland, dat een slechter doelsaldo heeft. De beste twee ploegen in de poule van acht kwalificeren zich voor de halve finales. De nummers drie tot en met zes gaan naar de kwartfinales.

De Nederlander Arvin Slagter (midden) tijdens het duel met België. Foto Andrej Isakovic / AFP

Eerste goud voor Britse schoonspringer Daley op vierde Spelen

De Britse schoonspringer Tom Daley heeft eindelijk een gouden olympische medaille gewonnen. Met Matty Lee was hij de beste bij het synchroonspringen vanaf de tienmetertoren. Daley (27) debuteerde in 2008 als veertienjarige bij de Spelen van Beijing en won in zijn carrière alle grote prijzen. Alleen olympisch goud ontbrak nog, wel won hij in 2012 en 2106 een bronzen medaille.

Daley en Lee profiteerden van fouten bij hun Chinese concurrenten Cao Yuan en Chen Aisen. China had sinds Athene 2004 goud gewonnen op dit onderdeel. „Het is ongelooflijk”, zei Daley. „Ik heb sinds ik begon met springen, twintig jaar geleden, ervan gedroomd om olympisch kampioen te worden.”

De Britse schoonspringer Tom Daley na zijn eerste gouden olympische medaille. Foto Marko Djurica/Reuters

Lees ook dit stuk uit 2008: ‘Baby’ is Britse hoop op goud

Windsurfer Badloe blijft eerste na zesde race

Windsurfer Kiran Badloe gaat ook na de zesde van dertien races aan kop in de RS:X-klasse. Hij pakte na zijn overwinning in de vierde race de leiding in het klassement en behield die met een tweede en zesde plaats in de twee races daarop.

Badloe staat met 15 punten een punt voor op de Italiaan Mattia Camboni. De Zwitser Mateo Sanz Lanz staat derde met 20 punten.

Na de eerste dag stond Badloe nog derde in het klassement. Woensdag en donderdag staan weer drie races op het programma. De medalrace wordt gevaren op zaterdag 31 juli.

Van der Poel rekende op een plank op plek des onheils

De val van Mathieu van der Poel in de eerste ronde van de olympische mountainbikewedstrijd is te wijten zijn geweest aan het ontbreken van een plankje. Tijdens de trainingen lag er achter het punt waar de fiets los van de grond komt een plankje waar de renners op belandden als ze niet ver genoeg sprongen. De suggestie ging al snel rond dat Van der Poel daarop had gerekend. „Maar er is uitgebreid over gesproken dat dat tijdens de wedstrijd niet zo zou zijn”, vertelde bondscoach Gerben de Knegt na afloop.

„Misschien is het een beetje vervelend om te zeggen, maar we hebben er over gepraat”, zei Milan Vader, de andere Nederlandse deelnemer. „Mathieu zei tegen mij: iedereen springt bij die drop. Ik vroeg: doe jij dat niet dan? Nee, ik rol van dat plankje af, zei hij. Toen heb ik hem nog verteld dat dat bij het testevent ook weg was.”

Van der Poel reageerde via Twitter. „Ik was niet op de hoogte, die plank lag er tijdens de verkenning wel. Enkel meegekregen dat hij op het testevent was weggehaald.”

Ik was niet op de hoogte, die plank lag er tijdens de verkenning wel. Enkel meegekregen dat hij op het testevent was weggehaald pic.twitter.com/0kf3PFg7OU

— Mathieu Van der Poel (@mathieuvdpoel) July 26, 2021

Zeilster Bouwmeester stijgt naar vijfde plaats

Zeilster Marit Bouwmeester is in de vierde olympische race in de Laser Radial-klasse voorin geëindigd. De regerend olympisch kampioene eindigde als tweede achter de Griekse Vasileia Karachaliou en steeg door dit resultaat in de tussenstand van de twaalfde naar de vijfde plaats.

De 33-jarige Bouwmeester was de tweede dag begonnen met de zevende plaats in de derde race. In haar eerste twee races eindigde ze respectievelijk als 21ste en veertiende.

Opnieuw ophef rond Israëlische judoka

De Soedanees Mohamed Abdalrasool kwam maandag niet opdagen voor het gevecht met de Israëliër Tohar Butbul in de derde ronde van de klasse tot 73 kilogram, meldt The Guardian. De precieze reden is nog onduidelijk. Abdalrasool had zich nog wel gemeld voor de weging.

Eerder trok de Algerijn Fethi Nourine zich terug voor het olympische toernooi omdat hij mogelijk tegen Butbul zou kunnen uitkomen. Hij verklaarde dat hij vanwege het Palestijnse conflict niet tegen een Israëliër wilde sporten. Nourine werd daarop weggestuurd van de Spelen en door de internationale judofederatie voorlopig geschorst.

Butbul won in de achtste finale van de Roemeen Victor Sterpu, maar verloor vervolgens in de kwartfinale van de Zuid-Koreaan An Changrim. Hij is nu veroordeeld tot de herkansingen.

De Israëliër Tohar Butbul (blauwe pak) in gevecht met de Zuid-Koreaan An Changrim in de kwartfinale van de klasse tot 73 kilogram. Foto Rungroj Ypongrit / EPA

Goud voor Britse mountainbiker Pidcock, Van der Poel naar ziekenhuis

Tom Pidcock is olympisch kampioen mountainbiken geworden. De 21-jarige Brit nam halverwege de leiding in de wedstrijd en stond die niet meer af. De Zwitser Mathias Flückiger werd op 20 seconden tweede, het brons ging naar de Spanjaard David Valero.

Pidcock had zich op de Spelen voorbereid door thuis in een hittetent te trainen en dat betaalde zich uit. „Het is best gek dat ik nu een olympiër ben, bij de start zei ik tegen mezelf dat het bijzonder is dat ik hier ben”, zei hij tegen Eurosport.

De overwinning van Pidcock volgt twee maanden nadat hij zijn sleutelbeen had gebroken tijdens een training. Zes dagen na de noodzakelijke operatie zat hij alweer op de fiets om zijn olympische droom te vervullen.

Mathieu van der Poel kwam in de eerste ronde ten val. De Nederlandse favoriet stapte halverwege uit de wedstrijd en is naar het ziekenhuis gegaan, zo liet een woordvoerder van de Nederlandse ploeg weten. Van der Poel heeft last van zijn heup. Milan Vader, de andere Nederlander in de wedstrijd, werd tiende.

Tom Pidcock viert zijn gouden medaille op weg naar de finish. Foto Matthew Childs/Reuters

Vierde plaats voor handboogschutters

De Nederlandse handboogschutters zijn vierde geworden in de landenwedstrijd. Steve Wijler, Gijs Broeksma en Sjef van den Berg verloren in de strijd om het brons na een shoot-off van Japan (4-5). Van den Berg kreeg in de vierde set de kans om Oranje de winst te bezorgen, maar zijn pijl vloog in de 8 in plaats van in de benodigde 9 of 10.

In de shoot-off schoten beide landen met drie pijlen 28 punten bij elkaar, maar omdat de laatste Japanse pijl in het midden van de 10 belandde, ging het brons naar het gastland.

De Nederlandse ploeg had zich als tweede geplaatst voor de landenwedstrijd en behoorden daarin tot de favorieten, maar ze waren in de halve finales kansloos tegen Taiwan (0-6).

Lees ook: Het onzichtbare gevecht van handboogschutter Sjef van den Berg

Sjef van den Berg legt aan terwijl Gijs Broeksma (midden) en Steve Wijler toekijken. Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters

Einde carrière Bertens na nederlaag in dubbelspel

Kiki Bertens en Demi Schuurs zijn in de tweede ronde van het olympische tennistoernooi uitgeschakeld. Het Nederlandse vrouwendubbel verloor in de tweede ronde met 2-6, 6-3 en 7-10 van de de Russinnen Veronika Koedermetova en Jelena Vesnina.

Door de nederlaag is er een definitief einde gekomen aan de loopbaan van Kiki Bertens. Ze zou met Jean-Julien Rojer nog meedoen aan het gemengd dubbelspel, maar Rojer moest zich terugtrekken na een positieve coronatest. Alleen Wesley Koolhof was nog beschikbaar voor het gemengd dubbelspel, maar de Nederlandse tennissers hebben besloten komen niet meer in actie te komen, zo maakte coach Marco Kroes bekend.

Lees ook: Ze overwon faalangst en liet Nederland na jaren weer zien wat toptennis was: het afscheid van Kiki Bertens

Windsurfer Badloe aan de leiding, De Geus zevende

Windsurfer Kiran Badloe heeft de derde en vierde race in de RS:X-klasse gewonnen en gaat in het klassement nu aan de leiding. Later maandag worden nog twee races gevaren.

Badloe had het zondag in de eerste twee races lastig. Hij eindigde daarin respectievelijk als vijfde en als zevende. Hij is favoriet om zijn voormalige trainingsgenoot Dorian van Rijsselberghe op te volgen als olympisch kampioen.

Lilian de Geus heeft zich bij de vrouwen nog niet in de strijd om de medailles kunnen mengen. Na zes races staat de regerend wereldkampioene zevende in de tussenstand. De Geus begon de tweede dag met de achtste plaats in de vierde race. In de vijfde race verbeterde ze zichzelf door als derde te finishen. Maar ze sloot de dag af met de elfde plaats. De Britse Emma Wilson gaat na zes races aan de leiding, voor de Française Charline Picon, de olympisch kampioene van 2016.

Windsurfster Lilian de Geus staat zevende na zes races. Foto Olivier Hoslet/EPA

Van der Poel geeft op in mountainbikewedstrijd

Mathieu van der Poel, een van de favorieten voor de olympische titel bij het mountainbiken, is uit de wedstrijd gestapt. De Nederlander viel in de eerste ronde, stapte nog wel op, maar verloor steeds meer terrein op de favorieten. Kort voor het ingaan van de voorlaatste ronde hield hij het voor gezien.

🚵♂️ #Tokyo2020 | "Wat een ontchoogeling" Mathieu van der Poel moet afstappen na zijn val in de eerste ronde. Wat een deceptie voor de Nederlander 😢 Is dit de grootste tegenslag in zijn carriere?

Stream elk onvergetelijk moment live op discovery+ pic.twitter.com/1UvZfS0qVg

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) July 26, 2021

Geen finale voor handboogschutters

De Nederlandse handboogschutters kunnen hooguit brons pakken in de landenwedstrijd op de Olympische Spelen. Steve Wijler, Sjef van den Berg en Gijs Broeksma waren in de halve finales kansloos tegen Taiwan: 0-6 (53-56 52-54 55-59). Oranje gaat nu met Japan, dat via een shoot-off met 5-4 verloor van het favoriete Zuid-Korea, strijden om de bronzen medaille.

Motorboot ligt in de weg bij start triatlon

Bij de start van de triatlon voor mannen werd een aantal deelnemers gehinderd door een motorboot. Het liep goed af en na een herstart werd de Noor Kristian Blummenfelt olympisch kampioen. Het zilver was voor de Brit Alex Yee, de Australiër Hayden Wilde greep het brons.

Twitter avatar OlympicsFanZone Olympics FanZone False start on the men’s triathlon due to a boat blocking half the athletes entry to the water, the boat then almost reverses over athletes in the water #Tokyo2020 #Olympics https://t.co/RItaTCUqFR

Handboogschutters naar halve finale

De Nederlandse handboogschutters hebben in de landenwedstrijd de halve finale bereikt. Steve Wijler, Sjef van den Berg en Gijs Broeksma versloegen Groot-Brittannië met 5-3. In de halve finale, die later maandag wordt gehouden, treft Nederland Taiwan, dat China met 5-1 versloeg.

Nederland kwalificeerde zich als nummer twee van de voorronde rechtstreeks voor de kwartfinales. Wijler pakte zaterdag met Gabriela Schloesser zilver in de gemengde landenwedstrijd. Het betekende de eerste medaille voor Nederland op de Spelen van Tokio.

Eerste nederlaag Amerikaanse Ledecky in individuele olympische zwemfinale

De Amerikaanse zwemster Katie Ledecky heeft haar eerste nederlaag geleden op de Olympische Spelen. De 24-jarige Amerikaanse werd in de finale van de 400 meter vrije slag verslagen door de 20-jarige Ariarne Titmus uit Australië. Ledecky had haar vier vorige individuele olympische finales allemaal gewonnen.

Op de Spelen van Londen 2012 pakte Ledecky als 15-jarige goud op de 800 vrij. Vier jaar later in Rio de Janeiro werd ze olympisch kampioene op de 200, 400 en 800 vrij. Ledecky pakte toen ook goud met de estafetteploeg op de 4×200 vrij.

Ledecky leek in het Tokyo Aquatics Centre op weg naar haar zesde olympische titel, maar op de laatste 100 meter werd ze voorbij gezwommen door Titmus. „Ik heb Katie bedankt, zonder haar had ik hier niet gestaan”, zei de Australische. „Zij is de standaard. Ik probeerde in deze race zo lang mogelijk bij haar te blijven. Ik kan niet geloven dat het gelukt is.”

De Amerikaanse Katie Ledecky tijdens de finale van de 400 meter vrije slag. Foto Attila Kisbedenek / AFP

Judoka Verhagen verliest opnieuw in tweede ronde

Het is Sanne Verhagen op de Olympische Spelen niet gelukt de kwartfinales te bereiken van de klasse tot 57 kilogram. De 28-jarige Verhagen verloor in de tweede ronde van Nora Gjakova uit Kosovo. Gjakova maakte na anderhalve minuut een waza-ari en in de resterende tijd wist Verhagen niets meer terug te doen.

Eerder op de dag had Verhagen met moeite gewonnen van de Oostenrijkse Sabrina Filzmoser. Na ruim anderhalve minuut in de verlenging wist ze haar dertien jaar oudere opponente op de rug te krijgen. De 41-jarige Filzmoser kreeg bij het verlaten van de tatami applaus van de aanwezigen in de Nippon Budokan; voor de veterane was het de laatste wedstrijd van haar loopbaan.

Verhagen kreeg pas een maand geleden te horen dat ze naar Tokio mocht. Vijf jaar geleden deed ze ook mee aan de Spelen van Rio de Janeiro en ook toen verloor ze in de tweede ronde. Of ze doorgaat tot de Olympische Spelen van Parijs in 2024 weet ze nog niet. „Ik ga nu op vakantie, dan ga ik nadenken en dan zie ik wel waar het schip strandt”, zei Verhagen.

Nederlandse tennisser Jean-Julien Rojer positief getest, dubbelspel met Wesley Koolhof ten einde

De Nederlandse tennisser Jean-Julien Rojer is positief getest op het coronavirus en moet zich terugtrekken van de Olympische Spelen. Dat meldt persbureau ANP maandagochtend. Zijn dubbelspel met Wesley Koolhof komt hiermee ten einde in Tokio. Het tweetal won zondag in de eerste ronde van de Belgen Sander Gillé en Joran Vliegen.

„Ik weet niet wat ik moet zeggen,” zegt de 39-jarige Rojer. Hij vertrok 17 juni uit Nederland met een vliegtuig waar drie andere positief geteste Nederlandse sporters in zaten. „Het spijt me zo verschrikkelijk voor iedereen in het team.” De tennisser van Curaçaose afkomst zegt niet te weten hoe hij besmet is geraakt. Hij verbleef buiten het Olympische dorp en werd daar dagelijks getest op Covid-19.

Eerder op de dag meldde de organisatie van de Spelen zestien nieuwe positieve coronatests die zijn gerelateerd aan het evenement. In drie gevallen gaat het om een deelnemer, het is onduidelijk of Rojer hierbij zit. Het totaal aantal positieve uitslagen gelinkt aan de Spelen komt hiermee op 148. In Tokio is al geruime tijd een noodtoestand van kracht vanwege de pandemie.

Tennissers Jean-Julien Rojer (L) en Wesley Koolhof tijdens hun eerste ronde op de Spelen. Foto AFP

Zwetsloot mist olympische medaille skateboarden

Roos Zwetsloot heeft in Tokio naast een olympische medaille gegrepen bij het skateboarden. De 20-jarige sportvrouw uit Zeist eindigde in het Ariake Urban Sports Park van Tokio als vijfde op de discipline, die voor het eerst onderdeel uitmaakt van de Olympische Spelen.

Zwetsloot plaatste zich maandag overtuigend voor de finale van het onderdeel street. Ze noteerde na twee runs en vijf tricks de vierde score. In de finale begon ze aan een veelbelovend optreden. De Nederlandse ging na de twee runs en de eerste trick nog aan de leiding, maar noteerde vervolgens vier mislukte ‘tricks’ op rij en zakte daardoor weg in het klassement.

Het podium bestond volledig uit tieners. Goud was er voor de pas 13-jarige Japanse Momiji Nishiya, het zilver ging naar de eveneens 13-jarige Braziliaanse Rayssa Leal. De Japanse Funa Nakayama (16) pakte het brons.

Zwetsloot naar finale skateboarden, Oldenbeuving niet

Roos Zwetsloot heeft zich geplaatst voor de finale van de nieuwe olympische sport skateboarden. De 20-jarige atlete uit Zeist, de nummer acht van de wereldranglijst, kwam in de kwalificaties tot de vierde score op het onderdeel street. Voor Keet Oldenbeuving, de vlaggendraagster van de Nederlandse equipe bij de openingsceremonie, zitten de Spelen in Tokio erop. Ze noteerde de twaalfde score en dat was niet voldoende voor een finaleplaats. Ze had bij de beste acht moeten eindigen.

Zwetsloot begon met een nerveuze eerste run in het fraaie Ariake Urban Sports Park, maar herstelde zich met een goede tweede run. In 45 seconden tijd werkte ze op haar skateboard vrijwel foutloos haar trucs en sprongen op bankjes, trapleuningen en schansen af. Vier van de vijf losse ‘tricks’ die ze moest maken gingen goed. Haar eindscore was 13,48. De Japanse Funa Nakayama had de hoogste score in de heats met 15,77.

De pas 16-jarige Oldenbeuving zette wel twee goede runs neer, maar drie van haar vijf tricks mislukten. Met de waarderingen van haar twee gelukte tricks kwam ze uit op 8,70 punten, te weinig voor een plek in de finale, die later maandag wordt gehouden.

Roos Zwetsloot maandag in actie tijdens de voorronde van het skateboarden street in het Arike Urban Sports Park op de Olympische Spelen van Tokio. Foto Koen van Weel / ANP

Hockeysters winnen tweede groepswedstrijd van Ierland

De hockeysters hebben de tweede groepswedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. De ploeg van bondscoach Alyson Annan versloeg de Ierse hockeysters met 4-0, mede door drie treffers in het laatste kwart. Eerder had Nederland India met 5-1 verslagen.

Felice Albers opende de score voor Oranje in de achtste minuut van het eerste kwart. Daarna wisten de hockeysters van Ierland Nederland lang van het scoren af te houden. In het vierde kwart leek Maria Verschoor de tweede treffer te maken, maar die werd afgekeurd. Vlak daarna maakte Malou Pheninckx uit de rebound van een strafcorner 2-0. Een minuut later zorgde Laurien Leurink voor de derde goal van Oranje en daarna was ook Frédérique Matla nog trefzeker.

Zwemmer Kamminga pakt olympisch zilver op 100 meter schoolslag

Zwemmer Arno Kamminga heeft op de Olympische Spelen zilver gepakt op de 100 meter schoolslag. De 25-jarige Kamminga moest het in Tokio alleen afleggen tegen Adam Peaty, de Brit die zijn olympische titel prolongeerde. Kamminga bezorgde Nederland de derde zilveren medaille op deze Spelen, na de handboogschutters Gabriela Schloesser en Steve Wijler (gemengde landenwedstrijd) en wielrenster Annemiek van Vleuten (wegwedstrijd).

De Katwijker tikte in het Tokyo Aquatics Centre aan in 58,00 seconden, Peaty pakte het goud in 57,37. De 26-jarige Brit veroverde bij de Spelen van Rio 2016 het goud op de 100 meter schoolslag in 57,13, toen een wereldrecord. Peaty scherpte de mondiale toptijd later aan tot 56,88.

Lees ook: Hoe laatbloeier Arno Kamminga tot zwemfenomeen uitgroeide

Kamminga ontbrak bij de Spelen van Rio 2016. Hij wist zich destijds niet te kwalificeren en twijfelde zelfs of hij wilde doorgaan met zwemmen. De Zuid-Hollander, die destijds zijn sport combineerde met een studie, besloot zich een jaar volledig op het zwemmen te richten. „Als ik het haal, ga ik door. Zo niet, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd”, zei hij.

Kamminga transformeerde in Amsterdam onder coach Mark Faber tot een volledig gefocuste topsporter. In april van dit jaar dook hij als eerste man na Peaty onder de grens van 58 seconden (57,90). In de series van de Spelen in Tokio ging hij nóg sneller (57,80). Het zijn tijden die alleen Peaty kan zwemmen. De Brit is al jaren een klasse apart op de schoolslag. Kamminga legt zich echter niet zomaar neer bij de suprematie van Peaty. Hij daagde de spierbundel uit Uttoxeter dit jaar al uit bij de EK in Boedapest. Peaty pakte daar zoals verwacht het goud, maar Kamminga zat niet ver achter hem.

Op de Spelen van Tokio kwamen de twee snelste mannen ter wereld elkaar pas tegen in de finale; Peaty in baan 4, Kamminga in baan 5. De Brit bleek opnieuw onverslaanbaar, maar met zilver was Kamminga ook heel blij. Later deze week gaat hij ook proberen een medaille te pakken op de 200 school. Peaty ontbreekt op die afstand.

Arno Kamminga reageert maandag op zijn zilveren medaille tijdens de finale van 100 meter schoolslag bij de Olympische Spelen van Tokio. Foto Olaf Kraak / ANP

Welkom in een nieuw blog – maandag 26 juli

De redactie van NRC houdt elke dag de belangrijkste resultaten en andere ontwikkelingen in de Zomerspelen van Tokio bij. Zondag was geen geweldige dag voor Nederland, met onder meer de vroege uitschakeling van turnster en titelverdedigster Sanne Wevers, een teleurstellende start van Marit Bouwmeester bij het zeilen en het mislopen van een ingecalculeerde gouden plak door de vrouwenploeg bij het wegwielrennen. De zilveren medaille voor Annemiek van Vleuten was desondanks een mooie troostprijs.

De 3×3 basketballers zorgden voor een positieve noot door twee wedstrijden te winnen, terwijl tennisduo Kiki Bertens en Demi Schuurs een matchpoint overleefden en een plek in de tweede ronde van het dubbelspel veroverden.

Lees hier: het hele blog terug van zondag 25 juli

Maandag komt de jongste Nederlandse deelnemer in actie. De 16-jarige Keet Oldenbeuving, ‘Skate Keet’, doet samen met Roos Zwetsloot mee aan het skateboarden op het onderdeel street. Ook Candy Jacobs zou hier starten, maar zij verblijft door een coronabesmetting noodgedwongen in isolatie. Daarnaast staat Arno Kamminga in de zwemfinale op de 100 meter schoolslag en nemen Mathieu van der Poel en Milan Vader deel aan de cross country-wedstrijd bij het mountainbiken.

Hieronder het hele toernooiprogramma van Nederland: