Nederlaag voor waterpolosters in openingsduel

De Nederlandse waterpolosters hebben bij hun olympische rentree verloren van Australië. De ploeg van bondscoach Arno Havenga gaf in het Tatsumi-bad tegen de nummer drie van het laatste WK in de laatste twee perioden een voorsprong van drie doelpunten uit handen en verloor met 15-12 (3-3, 2-5, 5-2, 5-2).

Sabrina van der Sloot, Maud Megens, Ilse Koolhaas en Simone van de Kraats scoorden twee keer, de overige treffers kwamen van Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Kitty Lynn Joustra en Maartje Keuning.

„We begonnen sterk en eindigden slecht”, zei Havenga. „Ik heb sowieso wat moeite met verliezen, maar de manier waarop we het in de tweede helft weggaven, is wel heel vervelend. Debby kan ook wel beter dan ze vandaag heeft laten zien”, aldus de bondscoach, doelend op keepster Debby Willemsz.

De waterpolosters wonnen in 2008 olympisch goud in Beijing, maar ze ontbraken bij de Spelen van Londen 2012 en Rio 2016. Het kostte de ploeg ook moeite om Tokio te halen; pas op het laatste kwalificatietoernooi, begin dit jaar in de Italiaanse stad Triëst, lukte het om een olympisch ticket te bemachtigen.

Teleurstelling aan de kant bij de Nederlandse waterpolosters tijdens het duel met Australië. Foto Kacper Pempel / Reuters

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlaag waterpolosters bij olympische rentree