Kabinet zet streep door meerdaagse zomerfestivals

Het kabinet schrapt alle meerdaagse evenementen die vóór 1 september zouden plaatsvinden. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) bekend gemaakt in een persconferentie op maandagmiddag. Het gaat om onder meer de festivals Lowlands, Down the Rabbit Hole en Mysteryland die gepland stonden voor eind augustus. De belangrijkste reden voor het besluit noemt Rutte het feit dat de organisatoren van de geplande evenementen zekerheid wilden dat ze door konden gaan. Door formele schrapping kunnen ze aanspraak maken op overheidssteun. Het organiseren van genoeg testcapaciteit bleek ook moeilijker dan verwacht.

Grote evenementen die vóór 13 augustus zouden plaatsvinden werden al eerder geschrapt toen het kabinet strengere coronamaatregelen aankondigde wegens oplopende besmettingscijfers begin juli. De organisatoren van festivals die kort na die datum van start zouden gaan, vroegen het kabinet zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de situatie na de afgeloop van de maatregelen. Tegenover NRC sprak Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg van een „onmogelijke, onwerkbare situatie” als hij pas op 13 augustus zou horen of het evenement door zou mogen gaan.

Eendaagse festivals

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over het doorgaan van eendaagse festivals en evenementen zonder overnachting, die op de planning staan voor eind augustus. Dat zal op 13 augustusworden aangekondigd, als er een persconferentie komt over de voortzetting van de coronamaatregelen die begin juli zijn ingevoerd. Nu geldt dat die evenementen zijn geschrapt, indien er geen vaste zit- of staplaatsen worden geregeld waarmee de anderhalve meter afstand kan worden gewaarborgd.

Fieldlab Evenementen, dat testfestivals organiseerde tijdens de coronacrisis om te onderzoeken hoe ze veilig konden verlopen, hoopt dat er eerder al duidelijkheid komt over het eventuele schrappen van deze evenementen. Het afgelasten van meerdaagse evenementen tot 1 september noemt de organisatie tegenover persbureau ANP „buitengewoon zuur”. Eerder zei programmamanager van Fieldlab Pieter Lubberts al tegen ANP dat hij het „bizar” vond dat festivals vóór 13 augustus werden verboden. „We hebben heel gedegen onderzoek gedaan en nu lijkt het net alsof de overheid daar niets mee doet.”

Lees ook: Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg: ‘Eigenlijk heeft de overheid Lowlands al gecanceld’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet: EU-landen voortaan geel of groen, regels voor terugkomst worden aangescherpt