Kabinet: vanaf dinsdag reizen naar alle EU-landen weer mogelijk, terugkomst juist strenger

Een toeristisch stukje strand bij Barcelona. Foto Nacho Doce/Reuters

Vanaf dinsdag wordt reizen naar geen enkel EU-land meer ontraden door de Nederlandse overheid. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt tijdens een bijpraatmoment over het coronavirus. Besloten is om de situatie in het buitenland niet meer alleen te baseren op het aantal gemelde besmettingen, maar ook andere factoren mee te nemen. Dit heeft tot gevolg dat elke lidstaat binnen de Europese Unie voorlopig een groen of geel reisadvies heeft, en dus niet meer het ernstigere oranje label draagt.

Het naar beneden bijstellen van de reisadviezen is onder meer mogelijk doordat nu meer mensen zijn gevaccineerd, stelt het kabinet. Ook is de druk op de ziekenhuizen ondanks de huidige besmettingscijfers beheersbaar. Daarnaast zorgen de eerder gemaakte Europese afspraken over een coronapaspoort ervoor dat het reizen in meer gevallen verantwoord wordt geacht. De aangepaste reisadviezen brengen Nederland in lijn met veel andere Europese landen.

Het kabinet wil met de nieuwe reisadviezen meer zekerheid en duidelijkheid bieden voor mensen die van plan zijn naar het buitenland te gaan. Een land kan vanaf nu bijvoorbeeld een oranje reisadvies krijgen als er een nieuwe variant van het coronavirus opduikt. Ook kan het nog altijd zo zijn dat Nederland in andere landen als risicogebied wordt beschouwd, zo waarschuwt het kabinet, waarbij die landen Nederlandse reizigers inreisbeperkingen kunnen opleggen.

Het kabinet stelt verder een extra maatregel in om te voorkomen dat het coronavirus mee wordt teruggenomen naar Nederland: vanaf 8 augustus moeten reizigers vanaf 12 jaar bij terugkomst een coronabewijs hebben als zij uit een land komen met minimaal een geel reisadvies. Een bewijs van volledige vaccinatie of een recente besmetting in de CoronaCheck-app volstaat. Wie daar niet over beschikt moet vanaf die datum een recentelijk afgenomen negatieve test kunnen tonen. Reizigers die terugkeren uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra moeten het bewijs al eerder kunnen laten zien.

Twitter avatar MinVWS Ministerie van VWS Alle EU-landen staan per 27 juli op groen of geel. Alleen bij een nieuwe virusvariant wordt een land oranje. Bij terugkeer uit een geel land is voor reizigers zonder vaccinatie- of herstelbewijs testen in het land van verblijf verplicht. Nieuwsbericht ⤵️ https://t.co/Gk2jNDsG1W https://t.co/f3OEqW8r9a

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet: EU-landen voortaan geel of groen, regels voor terugkomst worden aangescherpt