Japan stunt met tafeltennisgoud in gemengd dubbel

De Japanse tafeltennissers Jun Mizutani en Mima Ito hebben voor een daverende verrassing gezorgd door goud te winnen in het gemengd dubbelspel. Het Chinese paar Xu Xin en Liu Shiwen werd met 4-3 in sets verslagen. Vijf jaar geleden, bij de Spelen van Rio de Janeiro, won China nog alle vier gouden medailles.

Mizutani won in 2016 een bronzen medaille in het enkelspel en Ito wordt bij de vrouwen door velen beschouwd als een van de grootste uitdagers van de Chinese speelsters. Dat zij samen achter de tafel stonden, wekte bij de Japanners voor de finale hoge verwachtingen. Maar het Chinese koppel won eenvoudig de eerste twee sets (11-5 en 11-7). Het Japanse duo knokte zich echter terug en na zes sets was de stand gelijk.

In de beslissende zevende set namen Miuztni en Ito een 8-0 voorsprong om uiteindelijk met 11-6 het goud te grijpen. Om aan te geven hoe groot de verrassing was: de Chinese Liu is wereldkampioen bij de vrouwen, maar wist zich in eigen land niet te kwalificeren voor het enkelspel. Zij komt bij deze Spelen alleen uit in teamverband.

De Japanse Mima Ito (links) en Jun Mizutani vieren hun olympische titel in het gemengd dubbelspel. Foto Kin Cheung / AP

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 3×3 basketballers op rand van halve finale