Brieven

Green Deal

Geef duidelijke voorlichting over het klimaat

Foto JOHN THYS/AFP

De Europese Commissie kwam eerder deze maand met een nadere uitwerking van haar ‘Green Deal’. Commentaren uitten bezorgdheid over het draagvlak van de maatregelen, het ‘gele-hesjessyndroom’. De eerste reactie van staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Economische Zaken en Klimaat, VVD) was dat we gaan kijken of het haalbaar en betaalbaar is. Alsof er een alternatief is! Laat Den Haag eens kijken naar hoe Eurocommissaris Frans Timmermans over de noodzakelijke klimaatmaatregelen communiceert: een heldere boodschap in klare taal met duidelijk gevoel van urgentie. Zo zorg je dat je voor de troepen uitloopt, leiderschap toont en draagvlak creëert in plaats van te mompelen dat we eens gaan kijken of het wel allemaal een goed idee is. Natuurlijk zijn er zorgen, natuurlijk is het van groot belang dat er goed naar gekeken wordt en dat lage inkomens financieel ontzien worden. Maar je maakt mij niet wijs dat dat laatste niet mogelijk is in het rijke Westen. Als we nu eens communicatie-experts gaan inzetten om te werken aan duidelijke voorlichting over het klimaat? Zo toon je leiderschap en werk je aan draagvlak. Wees niet bang om stemmen te verliezen. Want welke partij heeft in Nederland de meeste stemmen in de laatste Europese verkiezingen gekregen? De PvdA van Timmermans.

Woerden