Goud voor Britse mountainbiker Pidcock, Van der Poel naar ziekenhuis

Tom Pidcock is olympisch kampioen mountainbiken geworden. De 21-jarige Brit nam halverwege de leiding in de wedstrijd en stond die niet meer af. De Zwitser Mathias Flückiger werd op 20 seconden tweede, het brons ging naar de Spanjaard David Valero.

Pidcock had zich op de Spelen voorbereid door thuis in een hittetent te trainen en dat betaalde zich uit. „Het is best gek dat ik nu een olympiër ben, bij de start zei ik tegen mezelf dat het bijzonder is dat ik hier ben”, zei hij tegen Eurosport.

De overwinning van Pidcock volgt twee maanden nadat hij zijn sleutelbeen had gebroken tijdens een training. Zes dagen na de noodzakelijke operatie zat hij alweer op de fiets om zijn olympische droom te vervullen.

Mathieu van der Poel kwam in de eerste ronde ten val. De Nederlandse favoriet stapte halverwege uit de wedstrijd en is naar het ziekenhuis gegaan, zo liet een woordvoerder van de Nederlandse ploeg weten. Van der Poel heeft last van zijn heup. Milan Vader, de andere Nederlander in de wedstrijd, werd tiende.

Tom Pidcock viert zijn gouden medaille op weg naar de finish. Foto Matthew Childs/Reuters

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Van der Poel na val uitgestapt in mountainbikewedstrijd, tennisser Rojer positief getest