Frans parlement keurt coronawet goed, miljoenen Chinezen opnieuw verplicht getest

    De belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus in het buitenland:
  • Het Franse parlement heeft maandag de omstreden ‘coronawet’ goedgekeurd. Dat melden Franse media. In de nieuwe wet wordt zorgpersoneel verplicht zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en moeten Fransen vanaf augustus een zogeheten gezondheidspas laten zien in horecazaken, sommige winkelcentra en als ze een lange afstand willen afleggen met de trein of het vliegtuig. De pas is sinds woensdag al verplicht voor bezoekers van Franse musea, bioscopen en evenementenlocaties. Iedereen die volledig gevaccineerd is kan een gezondheidspas aanvragen. De afgelopen twee weekenden gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de omstreden pas. Critici vinden dat de maatregelen buitensporig zijn en voornamelijk kinderen en armen treffen.
  • Indonesië verwacht in augustus 45 miljoen extra doses coronavaccins te ontvangen. Dat vertelde minister van Volksgezondheid Budi Gunadi Sadikin volgens persbureau Reuters maandag op een virtuele persconferentie. Het land krijgt prikken van Sinovac, Moderna en Pfizer. In Indonesië wonen 270 miljoen mensen. De minister liet daarnaast weten dat de bezettingsgraad van ziekenhuisbedden in de hoofdstad Jakarta is afgenomen, maar buiten Java juist toeneemt. Halverwege deze maand rapporteerde Indonesië 56.000 nieuwe coronagevallen per dag. De coronamaatregelen in het land werden zondag versoepeld. Onder meer restaurants, garages, kapsalons en markten in de open lucht mogen weer open.
  • In de Chinese stad Nanjing worden deze week alle 9,3 miljoen inwoners voor de tweede keer getest op besmetting met het coronavirus. In de stad werden afgelopen weekend veertig nieuwe coronagevallen ontdekt. Dat schrijft de staatskrant China Daily. Afgelopen woensdag tot zaterdag werd de bevolking van Nanjing voor het eerst massaal getest. In heel China werden gisteren 76 nieuwe coronabesmettingen geteld, dat is het hoogste aantal sinds januari. Het totale aantal bevestigde coronagevallen in het land staat op 92.605, het officiële dodental staat op 4.636.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede vaccinatieafspraak van 12- tot 17-jarigen kan worden vervroegd