Festivalorganisator ID&T zet kort geding tegen overheid voort

ID&T zet het kort geding dat het met 40 andere evenementbureaus heeft aangespannen tegen de overheid door. De festivalorganisator, bekend van Mysteryland, Milkshake en Decibel Outdoor, wil een sneller besluit afdwingen over het al dan niet doorgaan van eendaagse festivals na 13 augustus. Eerder schortte ID&T het kort geding nog op, om in gesprek te gaan met meerdere ministeries.

Maandag kondigde het kabinet aan dat meerdaagse festivals tot 1 september niet door kunnen gaan. Wat er moet gebeuren met festivals die op één dag plaatsvinden, maakt de regering op uiterlijk 13 augustus bekend. Voor ID&T is dit te laat. Daarom zet het bedrijf het eerder opgeschorte kort geding voort. „Op basis van de uitkomsten van de Fieldlab-evenementen weten we dat we op een veilige en verantwoorde manier evenementen zonder overnachting kunnen organiseren. Het is voor ons geen optie om tot 13 augustus te wachten op een besluit voor evenementen die al op de dag erna gepland staan”, aldus operationeel directeur Rosanne Janmaat.

De Alliantie van Evenementenbouwers, een coalitie van meerdere festival- en evenementorganisatoren, riep het kabinet al op „met de grootste spoed” een besluit te nemen over eendaagse evenementen. Festivalorganisator UDC, verantwoordelijk voor festivals Dance Valley (14 augustus) en Dutch Valley (15 augustus), noemde het daarentegen „zinloos” om te speculeren over afgelasting: „De maatregelen gelden tot 13 augustus, dus wij gaan gewoon door met de organisatie. De aanvullende eisen rond Testen voor Toegang zijn voor ons geen probleem.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Alle meerdaagse festivals voor de rest van de zomer geschrapt