Eerste goud voor Britse schoonspringer Daley op vierde Spelen

De Britse schoonspringer Tom Daley heeft eindelijk een gouden olympische medaille gewonnen. Met Matty Lee was hij de beste bij het synchroonspringen vanaf de tienmetertoren. Daley (27) debuteerde in 2008 als veertienjarige bij de Spelen van Beijing en won in zijn carrière alle grote prijzen. Alleen olympisch goud ontbrak nog, wel won hij in 2012 en 2106 een bronzen medaille.

Daley en Lee profiteerden van fouten bij hun Chinese concurrenten Cao Yuan en Chen Aisen. China had sinds Athene 2004 goud gewonnen op dit onderdeel. „Het is ongelooflijk”, zei Daley. „Ik heb sinds ik begon met springen, twintig jaar geleden, ervan gedroomd om olympisch kampioen te worden.”

De Britse schoonspringer Tom Daley na zijn eerste gouden olympische medaille. Foto Marko Djurica/Reuters

Lees ook dit stuk uit 2008: ‘Baby’ is Britse hoop op goud Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Van der Poel rekende op een plank op plek des onheils, tennisser Rojer positief getest