coronacijfers

Minder besmettingen, meer patiënten

Het RIVM heeft in het etmaal tot zondagochtend 4.665 positieve coronatests geregistreerd. Ten opzichte van zaterdag is dit een daling van 622 tests, toen er na een bijstelling 5.287 binnenkwamen. Het cijfer van zondag ligt daarmee fors lager dan het weekgemiddelde van 6.454.

Eerder deze week sprak het RIVM al de verwachting uit dat het aantal positieve tests zou gaan dalen deze week. Vorige week zondag registreerde het RIVM nog ruim 10.000 positieve tests. Het is twee weken geleden dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen aanscherpte. De meeste positieve tests zijn in Amsterdam gemeld: 318. Rotterdam volgt met 279. Ook in Den Haag (99), Utrecht (81) en Tilburg (77) testten relatief veel inwoners positief. Ook op Terschelling valt het hoge aantal besmettingen op. Vanwege de vele besmettingen op jongerencampings zullen bezoekers die het eiland op willen, vanaf deze week een negatieve test moeten kunnen overleggen om toegang te krijgen.

Ondanks het afnemende aantal besmettingen neemt het aantal ziekenhuispatiënten met Covid-19 toe. Er zijn 87 nieuwe patiënten opgenomen, waarmee het totale aantal op 533 ligt: een stijging van 29 ten opzichte van zaterdag.

Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van deze 533 patiënten liggen er 134 op de intensive care. Er zijn zondag vier doden aan de gevolgen van het Covid-19 gemeld. Dat zijn er net zoveel als de dag ervoor. Mogelijk zijn het er in werkelijkheid meer, omdat deze data soms met vertraging binnenkomen bij het RIVM. (NRC)