Laatste nieuws coronacrisis

1.900 aanvragen op eerste dag zesde NOW-periode

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog af.

Lees hier verder in het blog van dinsdag 27 juli

1.900 aanvragen op eerste dag zesde NOW-periode

Zo’n 1.900 mensen hebben een verzoek ingediend op de eerste dag van de zesde ronde van de NOW, de loonsteunregeling voor ondernemers die omzetverlies lijden door de coronacrisis. Dat meldt het UWV. Bij de vijfde ronde ging het om 3.400 aanvragen op de eerste dag.

Met de NOW-steun kunnen werkgevers ondanks de teruggelopen omzet hun personeel blijven uitbetalen. De regeling is bedoeld voor werkgevers die hun omzet met minstens 20 procent en maximaal 80 procent hebben zien dalen. Afhankelijk van het omzetverlies kan met de NOW tot 85 procent van de loonkosten vergoed worden. De steun wordt voor een periode van drie maanden uitgekeerd: in deze zesde periode gaat het om de maanden juli tot en met september. Bedrijven die getroffen zijn door het noodweer in Limburg kunnen ook aankloppen voor NOW-steun.

In de vorige, vijfde NOW-periode werden 45.000 verzoeken goedgekeurd. Ontvangers komen in aanmerking voor in totaal zo’n 2 miljard euro, waarvan een deel nog uitgekeerd moet worden. In de vierde periode was het steunbedrag met 3,2 miljard euro een stuk hoger. Er werden toen 74.000 aanvragen goedgekeurd.

Festivalorganisator ID&T zet kort geding tegen overheid voort

ID&T zet het kort geding dat het met 40 andere evenementbureaus heeft aangespannen tegen de overheid door. De festivalorganisator, bekend van Mysteryland, Milkshake en Decibel Outdoor, wil een sneller besluit afdwingen over het al dan niet doorgaan van eendaagse festivals na 13 augustus. Eerder schortte ID&T het kort geding nog op, om in gesprek te gaan met meerdere ministeries.

Maandag kondigde het kabinet aan dat meerdaagse festivals tot 1 september niet door kunnen gaan. Wat er moet gebeuren met festivals die op één dag plaatsvinden, maakt de regering op uiterlijk 13 augustus bekend. Voor ID&T is dit te laat. Daarom zet het bedrijf het eerder opgeschorte kort geding voort. „Op basis van de uitkomsten van de Fieldlab-evenementen weten we dat we op een veilige en verantwoorde manier evenementen zonder overnachting kunnen organiseren. Het is voor ons geen optie om tot 13 augustus te wachten op een besluit voor evenementen die al op de dag erna gepland staan”, aldus operationeel directeur Rosanne Janmaat.

De Alliantie van Evenementenbouwers, een coalitie van meerdere festival- en evenementorganisatoren, riep het kabinet al op „met de grootste spoed” een besluit te nemen over eendaagse evenementen. Festivalorganisator UDC, verantwoordelijk voor festivals Dance Valley (14 augustus) en Dutch Valley (15 augustus), noemde het daarentegen „zinloos” om te speculeren over afgelasting: „De maatregelen gelden tot 13 augustus, dus wij gaan gewoon door met de organisatie. De aanvullende eisen rond Testen voor Toegang zijn voor ons geen probleem.”

Versoepelingen in Ierland, mogelijk derde dosis in Denemarken

Een greep uit ontwikkelingen in het buitenland:

 • Vanaf maandag mogen restaurants, cafés en pubs in Ierland weer open. Wie volledig gevaccineerd is of Covid-19 heeft gehad, mag daarnaast ook binnen zitten. De versoepelingen zijn een zegen voor pubs zonder terras: zij waren gesloten sinds maart 2020. Wie nu naar zo’n kroeg wil, moet een vaccinatiebewijs laten zien. Toch blijven voor onder meer de horeca beperkingen gelden, zo is er geen bediening aan de bar en moeten alle zaken de deuren om 23.30 uur sluiten. De vaccinatiegraad in Ierland ligt hoog: ongeveer 70% van de volwassenen is volledig gevaccineerd.
 • Alle 150.000 inwoners van Denemarken die zich met twee verschillende coronavaccins hebben laten vaccineren, komen binnenkort in aanmerking voor een derde dosis van een coronavaccin. De groep kreeg in eerste instantie een prik van het AstraZeneca-vaccin en daarna een tweede dosis van Pfizer/BioNTech of Moderna. Met de derde prik moeten Denen probleemloos naar het buitenland kunnen reizen. Momenteel wordt een gecombineerde vaccinatie in veel landen nog niet gezien als volledig gevaccineerd.
 • Een naar eigen zeggen „zeer gefrustreerde” Anthony Fauci heeft gezegd dat de situatie in de Verenigde Staten „de verkeerde kant” op gaat. De medisch adviseur van president Joe Biden sprak op zondag over een „onnodig hachelijke situatie” door het stijgende aantal coronabesmettingen in het land, volgens Fauci veroorzaakt door een combinatie van de Deltavariant en een nog steeds groot aantal mensen dat zich niet wil laten vaccineren. Momenteel is bijna de helft van de Amerikaanse bevolking gevaccineerd.

RIVM registreert 3.914 nieuwe positieve tests

Tussen zondag en maandag heeft het RIVM 3.914 meldingen van positieve coronatests binnengekregen. Dat aantal ligt flink onder het weekgemiddelde en is ook meer dan twee keer zo laag als een week geleden, toen er nog 8.885 positieve tests werden geteld. De gestage daling van het aantal coronabesmettingen die anderhalve week geleden begon, zet zich afgaande op deze cijfers dus door.

Het RIVM registreerde de afgelopen dag één nieuw sterfgeval als gevolg van Covid-19. Dat wil niet zeggen dat deze persoon ook in het voorbije etmaal is overleden, want het duurt doorgaans even voordat meldingen van sterfgevallen (en besmettingen) binnenkomen bij het instituut.

Teleurgestelde festivalsector, verheugde reisbranche na ingelaste coronapersconferentie

De festivalsector reageert teleurgesteld maar opgelucht op het nieuws van maandag, dat de meerdaagse festivals tot en 1 september geschrapt zijn. Festival Down the Rabbit Hole noemt dat bericht in een verklaring „moeilijk te verkroppen, met de haven in zicht en tot zo kort geleden de wind in de zeilen”. Eric van Eerdenburg, de directeur van Lowlands dat in het één na laatste weekend van augustus zou plaatsvinden, noemt het een „enorme teleurstelling” dat het evenement wordt afgelast. Maar hij is blij dat er „eindelijk een beslissing is genomen”, zegt hij tegen NRC. Het zou volgens hem „ook onmogelijk zijn geweest om elke 24 uur een stad van 70.000 mensen betrouwbaar te testen”.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) kondigde op maandagmiddag aan dat alle meerdaagse evenementen die plaats zouden vinden vóór 1 september, niet door mogen gaan. Begin juli had het kabinet al besloten dat festivals vóór 13 augustus moesten worden afgelast, als er geen vaste zit- of staanplaatsen gegarandeerd konden worden. De verlenging van de maatregel tot 1 september heeft volgens Rutte vooral te maken met de vraag om duidelijkheid vanuit de sector. Van Eerdenburg noemde de situatie waar organisatoren van grote evenementen na 13 augustus in zaten eerder al „onmogelijk” en „onwerkbaar”: als hij pas vier dagen voor de aanvang van Lowlands zou horen of het evenement door mocht gaan, kon hij acts, horecapersoneel en leveranciers niet meer afzeggen.

De reisbranche is juist blij met de ontwikkelingen die demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) in de persconferentie aankondigden: de Europese reisadviezen worden komende dinsdag van oranje aangepast naar groen of geel. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen naar deze landen niet meer worden afgeraden. Nederlanders kunnen uit een ander EU-land terugkeren met een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een coronaherstelbewijs. Een „belangrijke verandering”, zegt directeur van Subweb Mattijs ten Brink erover tegen persbureau ANP. „Voor de reisbranche, maar zeker ook voor de Nederlandse vakantiegangers zal dit meer duidelijkheid geven.”

Het publiek tijdens een optreden op Lowlands 2019. Foto Andreas Terlaak

LCPS: aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt toe

In Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 577 patiënten met het coronavirus, 44 meer dan zondag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Sinds half juli neemt de bezetting in ziekenhuizen weer toe.

Het aantal coronapatiënten op een IC-afdeling steeg ook in het afgelopen etmaal, maar minder hard dan op andere afdelingen: op de intensive care werden maandagmiddag 140 mensen met Covid-19 behandeld, zes meer dan 24 uur eerder. Het is bijna een maand geleden dat er zoveel coronapatiënten op de intensive care lagen.

Kabinet zet streep door meerdaagse zomerfestivals

Het kabinet schrapt alle meerdaagse evenementen die vóór 1 september zouden plaatsvinden. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) bekend gemaakt in een persconferentie op maandagmiddag. Het gaat om onder meer de festivals Lowlands, Down the Rabbit Hole en Mysteryland die gepland stonden voor eind augustus. De belangrijkste reden voor het besluit noemt Rutte het feit dat de organisatoren van de geplande evenementen zekerheid wilden dat ze door konden gaan. Door formele schrapping kunnen ze aanspraak maken op overheidssteun. Het organiseren van genoeg testcapaciteit bleek ook moeilijker dan verwacht.

Grote evenementen die vóór 13 augustus zouden plaatsvinden werden al eerder geschrapt toen het kabinet strengere coronamaatregelen aankondigde wegens oplopende besmettingscijfers begin juli. De organisatoren van festivals die kort na die datum van start zouden gaan, vroegen het kabinet zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de situatie na de afgeloop van de maatregelen. Tegenover NRC sprak Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg van een „onmogelijke, onwerkbare situatie” als hij pas op 13 augustus zou horen of het evenement door zou mogen gaan.

Eendaagse festivals

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over het doorgaan van eendaagse festivals en evenementen zonder overnachting, die op de planning staan voor eind augustus. Dat zal op 13 augustusworden aangekondigd, als er een persconferentie komt over de voortzetting van de coronamaatregelen die begin juli zijn ingevoerd. Nu geldt dat die evenementen zijn geschrapt, indien er geen vaste zit- of staplaatsen worden geregeld waarmee de anderhalve meter afstand kan worden gewaarborgd.

Fieldlab Evenementen, dat testfestivals organiseerde tijdens de coronacrisis om te onderzoeken hoe ze veilig konden verlopen, hoopt dat er eerder al duidelijkheid komt over het eventuele schrappen van deze evenementen. Het afgelasten van meerdaagse evenementen tot 1 september noemt de organisatie tegenover persbureau ANP „buitengewoon zuur”. Eerder zei programmamanager van Fieldlab Pieter Lubberts al tegen ANP dat hij het „bizar” vond dat festivals vóór 13 augustus werden verboden. „We hebben heel gedegen onderzoek gedaan en nu lijkt het net alsof de overheid daar niets mee doet.”

Lees ook: Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg: ‘Eigenlijk heeft de overheid Lowlands al gecanceld’

Kabinet: vanaf dinsdag reizen naar alle EU-landen weer mogelijk, terugkomst juist strenger

Een toeristisch stukje strand bij Barcelona. Foto Nacho Doce/Reuters

Vanaf dinsdag wordt reizen naar geen enkel EU-land meer ontraden door de Nederlandse overheid. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt tijdens een bijpraatmoment over het coronavirus. Besloten is om de situatie in het buitenland niet meer alleen te baseren op het aantal gemelde besmettingen, maar ook andere factoren mee te nemen. Dit heeft tot gevolg dat elke lidstaat binnen de Europese Unie voorlopig een groen of geel reisadvies heeft, en dus niet meer het ernstigere oranje label draagt.

Het naar beneden bijstellen van de reisadviezen is onder meer mogelijk doordat nu meer mensen zijn gevaccineerd, stelt het kabinet. Ook is de druk op de ziekenhuizen ondanks de huidige besmettingscijfers beheersbaar. Daarnaast zorgen de eerder gemaakte Europese afspraken over een coronapaspoort ervoor dat het reizen in meer gevallen verantwoord wordt geacht. De aangepaste reisadviezen brengen Nederland in lijn met veel andere Europese landen.

Het kabinet wil met de nieuwe reisadviezen meer zekerheid en duidelijkheid bieden voor mensen die van plan zijn naar het buitenland te gaan. Een land kan vanaf nu bijvoorbeeld een oranje reisadvies krijgen als er een nieuwe variant van het coronavirus opduikt. Ook kan het nog altijd zo zijn dat Nederland in andere landen als risicogebied wordt beschouwd, zo waarschuwt het kabinet, waarbij die landen Nederlandse reizigers inreisbeperkingen kunnen opleggen.

Het kabinet stelt verder een extra maatregel in om te voorkomen dat het coronavirus mee wordt teruggenomen naar Nederland: vanaf 8 augustus moeten reizigers vanaf 12 jaar bij terugkomst een coronabewijs hebben als zij uit een land komen met minimaal een geel reisadvies. Een bewijs van volledige vaccinatie of een recente besmetting in de CoronaCheck-app volstaat. Wie daar niet over beschikt moet vanaf die datum een recentelijk afgenomen negatieve test kunnen tonen. Reizigers die terugkeren uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra moeten het bewijs al eerder kunnen laten zien.

Twitter avatar MinVWS Ministerie van VWS Alle EU-landen staan per 27 juli op groen of geel. Alleen bij een nieuwe virusvariant wordt een land oranje. Bij terugkeer uit een geel land is voor reizigers zonder vaccinatie- of herstelbewijs testen in het land van verblijf verplicht. Nieuwsbericht ⤵️ https://t.co/Gk2jNDsG1W https://t.co/f3OEqW8r9a

Frans parlement keurt coronawet goed, miljoenen Chinezen opnieuw verplicht getest

  De belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus in het buitenland:
 • Het Franse parlement heeft maandag de omstreden ‘coronawet’ goedgekeurd. Dat melden Franse media. In de nieuwe wet wordt zorgpersoneel verplicht zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en moeten Fransen vanaf augustus een zogeheten gezondheidspas laten zien in horecazaken, sommige winkelcentra en als ze een lange afstand willen afleggen met de trein of het vliegtuig. De pas is sinds woensdag al verplicht voor bezoekers van Franse musea, bioscopen en evenementenlocaties. Iedereen die volledig gevaccineerd is kan een gezondheidspas aanvragen. De afgelopen twee weekenden gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de omstreden pas. Critici vinden dat de maatregelen buitensporig zijn en voornamelijk kinderen en armen treffen.
 • Indonesië verwacht in augustus 45 miljoen extra doses coronavaccins te ontvangen. Dat vertelde minister van Volksgezondheid Budi Gunadi Sadikin volgens persbureau Reuters maandag op een virtuele persconferentie. Het land krijgt prikken van Sinovac, Moderna en Pfizer. In Indonesië wonen 270 miljoen mensen. De minister liet daarnaast weten dat de bezettingsgraad van ziekenhuisbedden in de hoofdstad Jakarta is afgenomen, maar buiten Java juist toeneemt. Halverwege deze maand rapporteerde Indonesië 56.000 nieuwe coronagevallen per dag. De coronamaatregelen in het land werden zondag versoepeld. Onder meer restaurants, garages, kapsalons en markten in de open lucht mogen weer open.
 • In de Chinese stad Nanjing worden deze week alle 9,3 miljoen inwoners voor de tweede keer getest op besmetting met het coronavirus. In de stad werden afgelopen weekend veertig nieuwe coronagevallen ontdekt. Dat schrijft de staatskrant China Daily. Afgelopen woensdag tot zaterdag werd de bevolking van Nanjing voor het eerst massaal getest. In heel China werden gisteren 76 nieuwe coronabesmettingen geteld, dat is het hoogste aantal sinds januari. Het totale aantal bevestigde coronagevallen in het land staat op 92.605, het officiële dodental staat op 4.636.

Zesde ronde voor het aanvragen van steun met NOW-regeling geopend

Vanaf vandaag kunnen ondernemers een aanvraag indienen voor de nieuwe ronde van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De NOW-steun moet werkgevers in staat stellen hun personeel te blijven uitbetalen over een periode waarin de omzet vanwege de coronamaatregelen terugvalt. Aanvragen kunnen worden ingediend bij uitkeringsinstantie UWV en beslaan een periode van drie maanden.

Voor deze zesde ronde geldt niet alleen de coronapandemie, maar ook het noodweer in Limburg als geldige reden voor het aanvragen van de NOW-steun. Werkgevers die getroffen zijn door de overstromingen in de zuidelijke provincie en daardoor omzet mislopen, kunnen onder dezelfde voorwaarden als coronagedupeerden aanspraak maken op de regeling. Die voorwaarden bestaan onder meer uit een minimaal (verwacht) omzetverlies van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

In de vijfde ronde van de NOW-regeling (aan te vragen tussen 6 mei en 30 juni 2021) heeft het UWV bijna 45.000 aanvragen toegekend. Deze werkgevers hadden samen zo’n 837 duizend mensen in dienst en gaven een gemiddeld verlies op van 51,7 procent. De tegemoetkomingen, die gedeeltelijk nog moeten worden uitgekeerd, komen over die periode uit op een totaal van zo’n 2 miljard euro. In totaal heeft het UWV bij de verschillende NOW-rondes ruim 20 miljard euro toegekend. Het gaat om voorschotten; de definitieve bedragen worden steeds achteraf verrekend.

Onder meer in de horeca hebben ondernemers veel geld misgelopen door de coronamaatregelen. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Vaccinatiegegevens zonder toestemming verspreid door datalek bij huisartsen

Door een datalek in de software van huisartsenpraktijken zijn de vaccinatiegegevens van zeker vijfhonderd mensen die daar geen toestemming voor hadden gegeven gedeeld met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldt BNR Nieuwsradio maandagochtend. Van nog eens tweehonderd mensen is niet bekend of zij toestemming hebben gegeven voor het delen van het feit dat ze gevaccineerd zijn, maar zijn hun gegevens wel gedeeld.

Zowel het RIVM als de maker van de betreffende software bevestigen het bericht. Het datalek zorgde bij zeventig huisartsenpraktijken voor problemen. Ook het ministerie van Volksgezondheid zegt van het probleem op de hoogte te zijn en is volgens een woordvoerder „blij” dat het probleem is gesignaleerd en opgelost. Of het probleem al bij het ministerie op de radar stond voordat BNR de problemen daar afgelopen week aankaartte, kon de woordvoerder maandag niet zeggen tegen NRC.

Bij het maken van een prikafspraak wordt gevraagd of de informatie over de vaccinatie gedeeld mag worden met het RIVM. Door een fout in een van de computerprogramma’s die door huisartsenpraktijken gebruikt worden, zijn persoonsgegevens van honderden gevaccineerden toch gedeeld, zonder dat zij hier toestemming voor hadden gegeven. Begin dit jaar werd bekend dat de gegevens van miljoenen Nederlanders op straat lagen vanwege een datalek bij de GGD.

12- tot 17-jarigen mogen eerder tweede prik halen

Jongeren tussen de 12 en 17 jaar die vanaf 16 augustus een afspraak voor hun tweede coronavaccinatie hebben, kunnen die binnenkort naar voren halen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. De GGD stuurt betrokkenen hier de komende dagen een sms over, waarna gebeld kan worden voor een nieuwe afspraak.

Het ministerie hoopt met deze nieuwe maatregel zo veel mogelijk tieners gevaccineerd te hebben voor het begin van het nieuwe schooljaar. „Niemand wil terug naar alle beperkingen die we nu achter ons hebben kunnen laten”, aldus demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). „Juist daarom is vaccineren in het belang van jongeren zelf. Door de tweede prik te versnellen kunnen we klaar zijn voor het nieuwe schooljaar.”

Volgens De Jonge zijn er vanaf begin augustus voldoende BioNTech- en Pfizer-vaccins beschikbaar om dit mogelijk te maken. Ook zijn er op dit moment meer prikslots beschikbaar dan dat er afspraken staan ingepland.

Een jonge inwoner van Terschelling krijgt een vaccinatie tegen het coronavirus. Foto Jaap Schaaf/ANP

‘Ook na corona rijden er minder bussen’

Ondanks financiële steun van de landelijke overheid gaan vervoersbedrijven en provincies door het hele land snijden in dienstregelingen van bus- en streekvervoer. Dat schrijft dagblad Trouw maandag op basis van een eigen inventarisatie.

Door heel Nederland doen bussen vanaf volgend jaar minder frequent haltes aan en sommige trajecten worden helemaal geschrapt. Uit plannen van de provincies blijkt dat er ten opzichte van voor de pandemie gemiddeld 10 procent minder busritten gaan rijden. Het gaat om buslijnen van onder meer de vervoersbedrijven Arriva (Noord-Brabant, Limburg en Friesland), Keolis (Overijssel en Gelderland) en Connexxion (Noord-Holland en Flevoland). Vooral voor inwoners van kleinere gemeenten heeft het snijden in de dienstregelingen gevolgen, maar ook in steden als Tilburg, Eindhoven en Leeuwarden gaan een stuk minder bussen rijden.

Vervoersbedrijven zoals NS en stads- en streekvervoer kampen door de coronacrisis met miljoenenverliezen. NS gaat bezuinigen op kosten en personeel, of dat gevolgen heeft voor de dienstregeling is nog onduidelijk. De overheid legt dit jaar in totaal 1,5 miljard euro bij voor het openbaar vervoer en dan tot september 2022 nog eens 240 miljoen, om te voorkomen dat de bedrijven de pandemie niet te boven komen.

Lees ook: Wat blijft er over van het openbaar vervoer na coronatijd?

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen rond het coronanieuws van maandag 26 juli bij. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 25 juli.

 • Nederland staat op de rode lijst van Bulgarije. Dat betekent dat iedereen die vanuit Nederland naar het Oost-Europese land reist een negatief testbewijs moet kunnen overleggen. Er zijn geen uitzonderingen op die eis, ook gevaccineerden en mensen die Covid-19 hebben gehad moeten een negatieve PCR-test laten zien.
 • In verschillende Franse steden zijn tienduizenden mensen de straten opgegaan om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De grootste protesten vonden plaats in Parijs, waar betogers de confrontatie zochten met oproerpolitie.
 • In het afgelopen etmaal zijn er 87 patiënten met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Daarmee ligt het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen op 533, een stijging van 29 ten opzichte van zaterdag.
 • Het RIVM heeft tussen zaterdag- en zondagochtend 4.665 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Ten opzichte van zaterdag is dat een daling van 622 tests, toen er na een bijstelling 5.287 binnenkwamen.

Lees ook: het hele blog van 25 juli terug