Boot met migranten kapseist bij Libië: 57 doden

Middellandse Zee Het vaartuig vertrok zondag uit een Libische kustplaats en kwam stil te liggen toen de motor ermee stopte. Daarna sloeg de boot om in slecht weer. Achttien opvarenden werden gered.
Een bemanningslid van een schip van een hulporganisatie speurt in april 2018 op de Middellandse Zee naar migranten.
Een bemanningslid van een schip van een hulporganisatie speurt in april 2018 op de Middellandse Zee naar migranten. Foto Christophe Petit Tesson/EPA

Zeker 57 migranten zijn maandag voor de kust van Libië verdronken nadat de boot waarop zij zaten was gekapseisd. Een deel van de opvarenden is gered. Dat meldt een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De boot met de migranten vertrok volgens persbureau AP zondag vanuit de Libische kustplaats Al Khums. Later kwam de boot stil te liggen in de Middellandse Zee, omdat de motor ermee ophield. Dat gebeurt vaak bij migrantenboten, omdat de mensensmokkelaars die de overtocht organiseren onvoldoende brandstof meegeven om Europa te bereiken. Het vaartuig sloeg uiteindelijk om door slecht weer.

Van de circa 75 personen aan boord werden er 18 gered, aldus de IOM-woordvoerder. Vissers en de Libische kustwacht pikten hen op uit zee en brachten hen terug aan land. Overlevenden vertelden dat er onder de doden meer dan twintig vrouwen en kinderen zijn.

Verdubbeling

Het komt zeer geregeld voor dat migranten verdrinken bij de oversteek vanuit Noord-Afrika naar Europese eilanden als Lampedusa (Italië) of Malta. Zeker nu het weer beter wordt, wagen ze vaker een poging Europa te bereiken.

De eerste zes maanden van dit jaar zijn volgens de IOM ruim 1.100 migranten omgekomen in de Middellandse Zee, meldt AP. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast gebeurt het vaak dat boten met migranten worden onderschept en teruggeduwd. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn dit jaar zo’n zevenduizend mensen op die manier teruggebracht naar Libië.