Opnieuw ophef rond Israëlische judoka

De Soedanees Mohamed Abdalrasool kwam maandag niet opdagen voor het gevecht met de Israëliër Tohar Butbul in de derde ronde van de klasse tot 73 kilogram, meldt The Guardian. De precieze reden is nog onduidelijk. Abdalrasool had zich nog wel gemeld voor de weging.

Eerder trok de Algerijn Fethi Nourine zich terug voor het olympische toernooi omdat hij mogelijk tegen Butbul zou kunnen uitkomen. Hij verklaarde dat hij vanwege het Palestijnse conflict niet tegen een Israëliër wilde sporten. Nourine werd daarop weggestuurd van de Spelen en door de internationale judofederatie voorlopig geschorst.

Butbul won in de achtste finale van de Roemeen Victor Sterpu, maar verloor vervolgens in de kwartfinale van de Zuid-Koreaan An Changrim. Hij is nu veroordeeld tot de herkansingen.

De Israëliër Tohar Butbul (blauwe pak) in gevecht met de Zuid-Koreaan An Changrim in de kwartfinale van de klasse tot 73 kilogram. Foto Rungroj Ypongrit / EPA

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Van der Poel na val uitgestapt in mountainbikewedstrijd, tennisser Rojer positief getest