12- tot 17-jarigen mogen eerder tweede prik halen

Een jonge inwoner van Terschelling krijgt een vaccinatie tegen het coronavirus.
Een jonge inwoner van Terschelling krijgt een vaccinatie tegen het coronavirus. Foto Jaap Schaaf/ANP

Jongeren tussen de 12 en 17 jaar die vanaf 16 augustus een afspraak voor hun tweede coronavaccinatie hebben, kunnen die binnenkort naar voren halen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. De GGD stuurt betrokkenen hier de komende dagen een sms over, waarna gebeld kan worden voor een nieuwe afspraak.

Het ministerie hoopt met deze nieuwe maatregel zo veel mogelijk tieners gevaccineerd te hebben voor het begin van het nieuwe schooljaar. „Niemand wil terug naar alle beperkingen die we nu achter ons hebben kunnen laten”, aldus demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). „Juist daarom is vaccineren in het belang van jongeren zelf. Door de tweede prik te versnellen kunnen we klaar zijn voor het nieuwe schooljaar.”

Volgens De Jonge zijn er vanaf begin augustus voldoende BioNTech- en Pfizer-vaccins beschikbaar om dit mogelijk te maken. Ook zijn er op dit moment meer prikslots beschikbaar dan dat er afspraken staan ingepland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede vaccinatieafspraak van 12- tot 17-jarigen kan worden vervroegd