Zeker 160.000 mensen de straat op in Frankrijk tegen coronaregels

Beeld ven de demonstraties in Parijs, waar duizenden betogers op de been waren.
Beeld ven de demonstraties in Parijs, waar duizenden betogers op de been waren. Foto Alain Jocard/AFP

In verschillende Franse steden zijn tienduizenden mensen de straten opgegaan om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De grootste protesten vonden plaats in Parijs, waar betogers de confrontatie zochten met oproerpolitie. De demonstranten zijn tegen de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel en de ‘gezondheidspas’ die aangeeft of iemand recent is ingeënt of besmet geweest.

Bij protesten zijn zeker 29 mensen gewond geraakt. Tientallen mensen zijn aangehouden. Bij de onlusten in Parijs waren volgens Franse media ook aanhangers van de rechtse Rassemblement National aanwezig. De Franse president Emmanuel Macron heeft op werkbezoek in Polynesië gereageerd op de demonstraties, die hij „egoïstisch” noemde. „Vrijheid zonder verplichtingen jegens anderen bestaat niet. Vrijheid komt met wederzijdse plichten”, zei hij.

De coronamaatregelen in Frankrijk worden de komende tijd aangescherpt om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor evenementen die binnen worden gehouden, restaurants en bioscopen moet men een vaccinatiebewijs, een negatieve coronatest of een bewijs dat men corona heeft gehad kunnen overleggen. Wie met kwetsbare groepen zoals ouderen werkt moet zich verplicht laten inenten. De Senaat is in de nacht van zaterdag op zondag akkoord gegaan met die aanscherping van de maatregelen.

Ook protesten in Sydney, Italië en Griekenland
Ook elders in de wereld wordt geprotesteerd tegen geldende coronamaatregelen. In het Australische Sydney namen duizenden mensen deel aan een protest tegen nieuwe coronamaatregelen in de regio Nieuw Zuid Wales. Ook hierbij kwam het tot botsingen met de plaatselijke autoriteiten. De betogers richtten hun woede op de Australische regering, die in een groot deel van Australië strenge coronamaatregelen heeft opgelegd nadat er de afgelopen weken nieuwe besmettingen opdoken.

Een deel van de bevolking vindt de beperkingen buitensporig en wijst erop dat sinds het begin van de pandemie 915 mensen aan de gevolgen van Covid-19 zijn overleden in Australië. Verder wijst men erop dat slechts 14 procent van de Australische bevolking is gevaccineerd. In een reactie op de protesten zei de Australische premier Scott Morrison dat de protesten „geen doel” hebben. „Het zal de lockdown niet eerder beëindigen”, zei hij.

In de Italiaanse hoofdstad Rome werd ook gedemonstreerd tegen de coronapas en in Athene werd geprotesteerd tegen het vaccineren van kinderen. In Amsterdam liepen honderden betogers zaterdag mee in een mars tegen coronamaatregelen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt tot 533