Regerend olympisch kampioene Sanne Wevers mist finale balk

Sanne Wevers in actie tijdens de kwalificatie op de balk in Tokio.
Sanne Wevers in actie tijdens de kwalificatie op de balk in Tokio. Foto Loic Venance/AFP

Turnster Sanne Wevers zal in Tokio geen tweede olympische medaille op de balk veroveren. Wevers won vijf jaar geleden in Rio de Janeiro goud op het onderdeel, maar kwam zondag niet door de kwalificaties. Nadat twee Amerikaanse turnsters - Sunisa Lee en Simone Biles - het beter hadden gedaan dan de score van 13,866 van Wevers, viel de Nederlandse buiten de top-8. Alleen de eerste acht plaatsen, met een maximum van twee per land, geven recht op deelname aan de toestelfinale op dinsdag 3 augustus. De kwalificaties duren nog tot ongeveer 15.00 uur.

De 29-jarige Wevers eindigde eerder dit jaar op de EK turnen nog als tweede op de balk. Ook toen haalde Wevers een score van 13,866 en moest zij alleen de Franse Mélanie de Jesus dos Santos met een klein verschil voor zich dulden (13,900).

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zilver Van Vleuten, Oostenrijkse Kiesenhofer zorgt voor grote verrassing