Rechtbank Rotterdam vervangt rechters omdat ze Frans staatsgeheim inzagen

Encro-chat De staatsgeheimen waren abusievelijk niet weggelakt. Daardoor hadden de rechters een informatievoorsprong ten opzichte van het OM.
De rechters zijn van de zaak gehaald door de Rotterdamse rechtbank.
De rechters zijn van de zaak gehaald door de Rotterdamse rechtbank. Foto Peter Hilz/Hollandse

Drie rechters in een grote strafzaak worden vervangen omdat ze Franse staatsgeheimen zouden hebben kunnen inzien. De rechters zouden niet-weggelakte passages met staatsgeheimen hebben kunnen inzien. Hierdoor beschikten de rechters over een informatievoorsprong ten opzichte van het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging in de zaak. Het alsnog vrijgeven van die informatie kan niet, omdat het gaat om staatsgeheimen. Vervanging van de rechters is dan ook de enige oplossing, blijkt uit een vrijdag gepubliceerde uitspraak van de rechtbank van Rotterdam.

Lees ook: Volgens het OM is Piet Costa een ceo binnen de internationale cocaïnesmokkel

De zaak in kwestie behelst een omvangrijk onderzoek naar internationale cocaïnehandel en witwassen. Hoofdverdachte in de de zogeheten 26Sartell-zaak is de 49-jarige Roger P., alias Piet Costa. Het OM beschouwt hem als een kopstuk binnen de internationale cocaïnehandel. Zo zou hij prijzen en tarieven bepalen en opdrachten uitzetten om betalingen uit te voeren bij drugsdeals. Ook zou hij verantwoordelijk zijn voor de bouw van martelcontainers in Noord-Brabant.

Politie en justitie hebben veel informatie verkregen dankzij een EncroChat-hack, vorig jaar. Door het versleutelde telefoonnetwerk te kraken, heeft de politie kunnen inzien hoe criminelen met elkaar communiceerden. De informatie die door de rechters is ingezien heeft mogelijk hiermee te maken. Mogelijk stond er informatie in over hoe de Franse autoriteiten, die samen met de Nederlandse politie de hack uitvoerden, het berichtverkeer hebben weten te ontsleutelen en kraken.