Zilver Van Vleuten, Oostenrijkse Kiesenhofer zorgt voor grote verrassing

De Oostenrijkse wielrenster Anna Kiesenhofer zorgde zondag voor een grote stunt door het goud te pakken op de wegwedstrijd bij de dames.
De Oostenrijkse wielrenster Anna Kiesenhofer zorgde zondag voor een grote stunt door het goud te pakken op de wegwedstrijd bij de dames. Foto Christophe Ena/AP Photo

De Oostenrijkse wielrenster Anna Kiesenhofer heeft voor een grote verrassing gezorgd door goud te winnen bij de wegwedstrijd voor de vrouwen. De dertigjarige Kiesenhofer zat mee in de vroege vlucht en kon niet meer worden achterhaald door het peloton. De favoriet geachte Nederlandse vrouwenploeg, met uittredend olympisch kampioen Anna van der Breggen, Marianne Vos, Annemiek van Vleuten en Demi Vollering in de gelederen, moest genoegen nemen met een zilveren medaille voor Van Vleuten.

Dat Kiesenhofer niet onder contract staat bij een ploeg en in het dagelijks leven werkt als wiskundig onderzoeker, maakte haar overwinning extra bijzonder. Tot op heden won ze alleen wedstrijden in Oostenrijk, waaronder enkele nationale tijdrittitels. Ze bereidde haar deelname tot in de puntjes voor, onder andere door wetenschappelijke kennis tot zich te nemen over de aanpassing aan de hete omstandigheden in Japan.

Samen met Anna Plichta (Polen), Carla Oberholzer (Zuid-Afrika), Vera Looser (Namibië) en Omer Shapira (Israël) trok Kiesenhofer er vroeg in de wedstrijd op uit. De maximale voorsprong liep op tot maximaal elf minuten. Looser en Oberholzer moesten onderweg lossen, waarop Kiesenhofer op 35 kilometer van de streep besloot om te demarreren en solo verder te gaan.

Annemiek van Vleuten
Hoewel haar voorsprong in het restant van de wedstrijd slonk van zeven minuten naar iets minder dan drie minuten, kwam haar overwinning niet in gevaar. Achteraf leek het erop dat de Nederlandse vrouwen zich niet bewust waren dat de voorsprong van de koplopers al zo ver was opgelopen. Toen de uit het peloton weggesprongen Annemiek van Vleuten onderweg te horen kreeg dat het gat nog meer dan vijf minuten bedroeg, schudde ze licht het hoofd.

Van Vleuten werd ingerekend door het peloton, net als de door Kiesenhofer geloste Plichta en Shapira. Met nog een paar kilometer te gaan deed Van Vleuten nog een uiterste inspanning om haar eerste olympische medaille ooit veilig te stellen. Op de streep bleef ze de Italiaanse Elisa Longo Borghini voor, waarmee ze de tweede zilveren medaille voor Nederland op deze Spelen in de wacht sleepte.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zilver Van Vleuten, Oostenrijkse Kiesenhofer zorgt voor grote verrassing