Dit blog is gesloten
Dit blog over de Olympische Spelen in Tokio van zondag 25 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog:
/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/os-zwemmen-halve-finales-en-finales41456971-1.jpg)
De belangrijkste prestaties van Team NL op zondag 25 juli
Annemiek van Vleuten zorgde bij de wegwedstrijd van de vrouwen met haar zilveren medaille voor de tweede Nederlandse podiumplek, maar er kwamen zondag meer Nederlandse sporters in actie in Tokio. De belangrijkste prestaties van Team NL op een rij, in chronologische volgorde:
- Voor de estafettezwemsters opnieuw geen medaille op de 4×100 meter vrije slag. Net als in Rio de Janeiro eindigen de vrouwen op een vierde plek.
- Degenschermer Bas Verwijlen is in de achtste finales uitgeschakeld. De Fransman Romain Cannone versloeg de Nederlander met 15-11, die in de eerste ronde nog had gewonnen van de Zuid-Koreaan Youngjun Kweon.
- Zeilster Marit Bouwmeester is teleurstellend aan de Spelen begonnen. Na twee races staat de regerend olympisch kampioene in de Laser Radial-klasse achttiende.
- Turnster Sanne Wevers kan haar olympische titel van Rio niet verdedigen op de balk. Zondag eindigde Wevers in de kwalificaties buiten de top-8.
- Wielrenster Annemiek van Vleuten dacht even dat zij de wegwedstrijd bij de vrouwen had gewonnen, totdat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer al bleek te zijn gefinisht.
- De 3×3 basketballers hebben zondag beide groepsduels gewonnen. Eerst werd Japan verslagen met 21-20, even later op de dag werd het 21-18 tegen China.
- Kiki Bertens en Demi Schuurs overleefden tegen het Franse duo Garcia/Mladenovic een matchpoint en wonnen uiteindelijk de supertiebreak met 11-9.
- De hockeyers bogen een 3-0 achterstand tegen Zuid-Afrika om. Het werd 5-3 door goals van Mirco Pruyser (2x), Thijs van Dam, Thierry Brinkman en Mink van der Weerden.
- Naast Edward Gal is ook dressuurruiter Hans Peter Minderhoud door naar de individuele finale. De Nederlandse ploeg gaat als vijfde naar de finale van de landenwedstrijd.
De verdeling van het eremetaal - welk land won tot nu toe de meeste medailles?
Nederland won zondag met het zilver van Annemiek van Vleuten de tweede medaille. Bekijk hier onder de stand in het medailleklassement:
Hockeyers komen dramatische start te boven tegen Zuid-Afrika
De Nederlandse hockeyers hebben zondag nieuw puntverlies in de groepsfase van de Olympische Spelen weten te voorkomen. Tegen Zuid-Afrika kwam de ploeg van Max Caldas een dramatische start te boven. Nederland won het tweede groepsduel uiteindelijk met 5-3.
Het Nederlandse team begon onthutsend zwak aan het tweede duel deze Spelen, nadat het eerder al had verloren van België (3-1). Het laaggeklasseerde Zuid-Afrika kwam na een minuut spelen al op een 1-0 voorsprong en bouwde die, mede dankzij zwak verdedigen van Oranje, zelfs uit tot 3-0. Nog in het tweede kwart kwam Nederland terug tot 3-2, dankzij doelpunten van Mirco Pruyser en Thijs van Dam.
Ondanks een gemiste strafbal van Jeroen Hertzberger kwam Nederland al vroeg in het derde kwart terug tot 3-3, ditmaal via Thierry Brinkman. Weer Pruyser en een rake strafbal van Mink van der Weerden bezorgden Nederland uiteindelijk de eerste overwinning van het toernooi.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/os-hockey-nederland-zuid-afrika-m41446065.jpg|//images.nrc.nl/3_Kv7m2pKb-7fk1xtB2IjM9PdOg=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/os-hockey-nederland-zuid-afrika-m41446065.jpg)
Austin Smith en Nicholas Spooner van Zuid-Afrika in duel met Jorrit Croon. Foto Koen Suyk/ANP
Beachvolleybalduo Keizer/Meppelink start Spelen met nederlaag
Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn het olympische beachvolleybaltoernooi tegenvallend begonnen. Het als dertiende geplaatste Nederlandse duo verloor in drie sets van de Spaanse vrouwen Liliana Fernandez Steiner en Elsa Bacuerizo McMillan. Het werd in een gelijkopgaand duel 21-19, 18-21, 14-16.
Keizer en Meppelink wisten in de laatste set een paar wedstrijdpunten weg te werken en kwamen bij 14-14 langszij. Daarna maakte het Spaanse koppel het alsnog af.
Meppelink doet voor de derde keer mee aan de Olympische Spelen. Sinds 2017 vormt ze een koppel met Keizer, die er een paar jaar tussenuit was geweest. Samen werden ze in 2018 Europees kampioen. Op de Spelen kwamen beiden, met andere partners, nooit verder dan de achtste finales.
Raïsa Schoon en Katja Stam, het andere Nederlandse duo bij het vrouwentoernooi, verloren een dag eerder eveneens hun eerste partij.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/olympics-2020-vbv-w-team2-gpb41446422.jpg|//images.nrc.nl/8D0C2aTUxE--XeItbQP7L8pIA40=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/olympics-2020-vbv-w-team2-gpb41446422.jpg)
Beachvolleyballer Madelein Meppelink in actie tegen Spanje. Foto Pilar Olivares/Reuters
Nederlandse 3×3 basketballers verslaan ook China
De Nederlandse 3×3 basketballers hebben zondag ook het vierde groepsduel gewonnen. Na een nipte 21-20 zege op thuisland Japan versloegen Jessey Voorn, Ross Bekkering, Arvin Slagter en Dimeo van der Horst China met 21-18. Daardoor klimt Oranje naar een voorlopig tweede plek in de groepsfase.
De eerste groepswedstrijd werd zaterdag nog met een klein verschil verloren van Servië (16-15), een van de favorieten voor de titel. Sindsdien is Nederland bezig aan een sterke reeks. Naast Japan en China werd zaterdag al de Russische ploeg verslagen (18-15).
Maandag speelt Nederland tegen België en Polen, om dinsdag de poulefase af te sluiten met een wedstrijd tegen Letland. De nummers een en twee plaatsen zich direct voor de halve finale, de nummers drie tot en met zes spelen eerst nog in de kwartfinale. Arvin Slagter glijdt uit en Ross Bekkering kijkt toe, terwijl de Chinees Hu Jingiu in de lucht springt. Foto Andrew Boyers/Reuters
Een kapitale vergissing verbreekt de olympische wielerdroom
Bij de start lachen ze nog, het Nederlandse sterrenensemble op de fiets, vier vrouwen die naar Japan zijn gekomen voor niets minder dan de olympische titel wegwielrennen. Ze domineren dan ook al jaren, niet slechts dit seizoen.
Marianne Vos, glorieus kampioen geworden in de stromende regen van Londen negen jaar geleden alweer, staat op de voorposten ontspannen met de concurrentie te praten. Ze steekt goed in haar vel, zegt haar broer Anton, finishfotograaf van dienst, 135 kilometer verderop. Hij weet: die gaat niet knechten. Reken maar dat ze voor eigen kansen zal gaan. Hé, hadden de drie anderen niet ook zoiets gezegd? Ze smachten allemaal naar olympisch goud, hebben met hun staat van dienst ook recht van dromen. Op voorhand werd geen kopvrouw aangewezen, eenieder had een vrije rol. Goud pakken kon op allerlei manieren en dat maakte het ook lastig. Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen hadden baat bij een zware wedstrijd, terwijl Marianne Vos en Demi Vollering op hun sprint mochten vertrouwen.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data73895208-f124a4.jpg)
Bertens met Schuurs wel door in dubbelspel
Kiki Bertens heeft samen met Demi Schuurs de tweede ronde van het dubbelspeltoernooi bereikt. In een spannende wedstrijd tegen het Franse duo Caroline Garcia en Kristina Mladenovic trokken Bertens en Schuurs na drie sets (7-6 (4), 5-7 en 11-9) aan het langste eind. Het Nederlandse duo overleefde een matchpoint in de supertiebreak.
Bertens en Schuurs begonnen slecht aan het duel en kwamen in de eerste set 4-1 achter. Met name Schuurs leek bevangen door emoties en spanning. Tussen de games door zat zij huilend op het bankje en werd opgepept door Bertens. Daarna ging het beter lopen en in de tiebreak waren Schuurs en Bertens de bovenliggende partij.
In de tweede set ging het lang gelijk op, maar bleken de Françaises op het juiste moment doortastender. Mede door een break in de elfde game trokken zij de set naar zich toe. In de daaropvolgende supertiebreak kwamen Bertens en Schuurs op een 8-4 voorsprong en leek het pleit beslecht. Maar met vijf punten op rij kwamen Garcia en Mladenovic als eerste op matchpoint. Dat wisten de Nederlanders weg te werken en op hun eerste matchpoint was het wel raak.
Kiki Bertens, bezig aan haar laatste toernooi in haar carrière, werd in het enkelspel al uitgeschakeld in de eerste ronde. Ze komt, net als Schuurs, ook nog in actie in het gemengd dubbel, met of Wesley Koolhof of Jean-Julien Rojer. Demi Schuurs serveert, Kiki Bertens wacht op de return. Piroschka van de Wouw/Reuters
Schouten niet door op 100 meter schoolslag, ook mannenploeg 4×100 vrij uitgeschakeld
Tes Schouten bleef op haar eerste Spelen steken in de series van de 100 meter schoolslag. De 20-jarige Schouten zette met 1.07,89 de 25e tijd neer. Om de halve finales te halen, had ze bijna een seconde harder moeten gaan. Schouten zette eind vorig jaar het Nederlands record op 1.06,92 en plaatste zich daarmee voor de Spelen.
De mannenploeg op de 4×100 vrij wist zich eveneens niet te plaatsen voor de finale. Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Thom de Boer en Jesse Puts eindigden in hun heat als zesde in 3.14,07. Daarmee bleef het kwartet boven het Nederlands record dat het in mei had neergezet in de EK-finale in Boedapest (3.13,79). In het veld van zestien landen eindigde Nederland als twaalfde.
‘Nederlandse roeiers mogen geen contact meer hebben met sporters uit andere landen’
De Nederlandse roeiers hebben naar aanleiding van de coronabesmettingen in Team NL beperkingen opgelegd gekregen van de organisatie. Technisch directeur van de roeibond Hessel Evertse bevestigt zondag tegen de NOS dat de roeiers geen gebruik meer mogen maken van de eetzaal en de warming-upruimte. Ook is de roeiers verzocht om zich af te zonderen van andere landen en vrijwilligers.
De impact op de roeiers van de maatregelen is groot, zegt Evertse verder tegen de NOS. Vrouwenroeicoach Josy Verdonkschot werd zaterdag positief getest op het coronavirus. Eerder bleek dat skiffeur Finn Florijn en een staflid ook al besmet waren.
Japans familiefeest: broer en zus pakken judogoud
Het zal niet vaak op de Spelen vertoond zijn: twee gouden medailles op een dag voor één familie. Zondag overkwam het de Japanse familie Abe, waar broer en zus Hifumi en Uta in hun judoklasse de titel wonnen.
Hifumi Abe won in de categorie tot 66 kilogram in de finale van de Geörgier Vazha Margvelashvili. Dat deed hij kort nadat zijn zusje Uta Abe het goud greep door de Française Amandine Buchard te verslaan. Zij deed dat in de gewichtsklasse tot 52 kilogram. Gouden medaillewinnares Uta Abe. Foto Hannah Mckay/Reuters
IOC roept medaillewinnaars op: knuffel niet en houd je mondmasker op
Het Internationaal Olympisch Comité heeft zondag nog maar eens herhaald dat knuffelen en het afzetten van het mondmasker op het podium niet gewenst is. Medaillewinnaars bij onder meer het zwemmen omhelsden elkaar en stapten samen op de hoogste trede van het podium voor een foto. Dit is tegen de strenge regels die de organisatie heeft opgesteld om verspreiding van het coronavirus tijdens de Spelen te voorkomen.
„We begrijpen de atleten, maar er zijn zaken waarin we helaas streng moeten zijn,” zei woordvoerder Mark Adams van het IOC volgens persbureau Reuters. Hij riep sporters op de regels na te leven. Tot nu toe zijn rond de Spelen 132 besmettingen geconstateerd onder deelnemers, personeel, mediavertegenwoordigers en vrijwilligers. De Japanse premier Yoshihide Suga en de gouverneur van Tokio Yuriko Koike ontmoetten elkaar volgens persbureau Reuters zondag om te spreken over de Olympische Spelen en de coronamaatregelen. Onduidelijk is wat de eventuele consequenties zijn van dit gesprek.
In het Nederlandse kamp werd eerder op de zondag een nieuwe besmetting geconstateerd. Vrouwenroeicoach Josy Verdonkschot testte positief en moet tien dagen in quarantaine. Hij zat niet in hetzelfde vliegtuig als waarin de andere tot nu toe vier besmette sporters en stafleden naar Japan reisden. Roeisters Roos de Jong en Lisa Scheenaard zeggen tegen persbureau ANP zich zorgen te maken over de verspreiding van het virus. Zij zaten recent nog, met mondkapje op, in de bus met Verdonkschot: „We gaan er nu helemaal paranoïde mee om. Nou, paranoïde is misschien overdreven, maar we gaan in ieder geval niet minder voorzichtig worden”, zegt Scheenaard. „Voor nu is het ‘fingers crossed’. Elke dag met een negatieve test is een goede dag”, aldus De Jong.
Sanne Wevers gaat er even tussenuit, heeft ‘veel pijn’
Sanne Wevers gaat er na haar uitschakeling in de kwalificaties voor de balk „even tussenuit”. Dat zei de 29-jarige turnster, die in 2016 in Rio de Janeiro nog goud veroverde op het onderdeel, zondag tegen ANP.
Het lukte Wevers tijdens de kwalificaties niet om bij de beste acht te eindigen, waardoor ze haar titel niet meer kan verdedigen. De aanloop naar de Spelen was alles behalve vlekkeloos. Na de wedstrijd ging Wevers onder meer in op het conflict rond haar vader en trainer Vincent Wevers. Die mocht van gymnastiekbond KNGU niet afreizen naar Tokio, omdat hij een van de turncoaches is die wordt verdacht van grensoverschrijdend gedrag in het verleden. Toen de vraag over haar turntoekomst werd gesteld zei Wevers „eerst eens te willen weten hoe de KNGU met de situatie omgaat”.
„De turnsport is kapot gemaakt in Nederland”, zei Wevers verder tegen de NOS. „Ik maak me heel veel zorgen over de toekomst. Ik hoop dat een volgende generatie de kans krijgt het goed te doen. Er moet wat gebeuren.”
Volgen
Nederlandse 3×3 basketballers winnen groepsduel van Japan
De Nederlandse 3×3 basketballers hebben zondag hun derde groepsduel gewonnen. In een spannende wedstrijd won het team met 21-20 van thuisland Japan. Arvin Slagter verzekerde Nederland met een vrije worp van de overwinning.
De wedstrijd tegen Japan begon rommelig. Na ruim een minuut spelen werd het duel stilgelegd vanwege technische problemen met het scoreboard. Daarna leek Nederland even de focus kwijt en kwam Japan onder meer met 16-12 voor. Door een goed laatste deel van de wedstrijd wist Oranje toch nog de winst binnen te slepen.
Na de rake vrije worp van Slagter stonden er eigenlijk nog dertig seconden op de klok, maar bij het 3×3 basketbal wordt een wedstrijd beëindigd als een van beide teams 21 punten heeft gescoord. Zo pakte Nederland voor de tweede keer de winst, nadat het eerder al de Russische ploeg met 18-15 had verslagen. Tegen Servië kwamen de basketballers net tekort.
Later op zondag speelt Nederland nog tegen China.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/olympics-2020-bk3-m-team3-gpa-00140041440019.jpg|//images.nrc.nl/K1ApkjksTD_z6yQIJm06LsjTXVg=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/olympics-2020-bk3-m-team3-gpa-00140041440019.jpg)
Arvin Slagter in duel met Ryuto Yasuoka van Japan. Foto Andrew Boyers/Reuters
Zwemsters Toussaint en De Waard bereiken halve finales 100 rugslag
De zwemsters Kira Toussaint en Maaike de Waard hebben zich geplaatst voor de halve finales van de 100 meter rugslag. De 27-jarige Toussaint, met 58,65 seconden de houdster van het Nederlands record, klokte in de series met 59,21 de zevende tijd. De Waard schaarde zich met 1.00,03 ook bij de laatste zestien (vijftiende).
De Australische Kaylee McKeown zwom met 57,88 een nieuw olympisch record. De 20-jarige McKeown, die sinds vorige maand met 57,45 het wereldrecord op haar naam heeft staan, was in de series 0,08 seconde sneller dan de één jaar jongere Amerikaanse Regan Smith.
Maandagochtend zijn de halve finales van de 100 rug in het Tokyo Aquatics Centre. Toussaint, die eerder dit jaar bij de EK net naast een medaille greep op de 100 rug, heeft zich als doel gesteld om de finale te halen. „En dan weet je nooit wat er kan gebeuren”, aldus de rugslagspecialiste. Toussaint maakte deel uit van de estafetteploeg die zondagochtend in Tokio net naast een medaille greep op de 4×100 meter vrije slag (vierde).
Windsurfster Lilian de Geus zesde na eerste dag in RS:X-klasse
Windsurfster Lilian de Geus is de eerste dag van de RS:X-klasse goed geëindigd. De regerend wereldkampioene begon nog teleurstellend met een achtste en elfde plaats in de eerste twee races, maar schreef de derde op haar naam. Daarmee volgde ze het voorbeeld van landgenoot Kiran Badloe, die bij de mannen ook de derde race wist te winnen zondag.
De Geus staat na de eerste drie races op een zesde plaats in het algemeen klassement. De Francaise Charline Picon, die vijf jaar terug in Rio goud pakte, gaat daarin aan de leiding. Picon geldt als een van de belangrijkste concurrenten van De Geus, die zowel in 2018, 2020 als dit jaar wereldkampioen werd in de RS:X-klasse. Bij de vorige Spelen eindigde ze net naast het podium. Lilian de Geus in het water rond het eiland Enoshima in actie. Foto Ivan Alvarado/Reuters
Juichende Van Vleuten dacht dat ze had gewonnen
Wielrenster Annemiek van Vleuten dacht dat ze zondag goud had gewonnen bij de wegwedstrijd op de Olympische Spelen. De Nederlandse wist niet dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer nog voor haar reed, zei ze na afloop. Dat verklaarde waarom Van Vleuten zo blij de finish passeerde.
„Ik wist het niet, ik zat blijkbaar fout”, aldus Van Vleuten, die in een eerste reactie nog niet kon vertellen waar het in de communicatie precies mis was gegaan. „Ik heb gemengde gevoelens”, vervolgde ze. „Ik ben trots op mijn olympische medaille, want die had ik nog niet. Ik heb een goede race gereden. Iedereen keek naar ons als Nederlands team. Dan is het best lastig.”
Volgens Anna van der Breggen was dit de enige race die het peloton rijdt zonder oortjes. De Nederlandse vrouwen probeerden te tellen hoeveel ontsnapte rensters waren ingerekend en dachten dat het goed zat, maar de informatie bleek van meerdere kanten niet te kloppen.
Kanoslalomster Wegman naar halve finale
Kanovaarster Martina Wegman heeft zondag zonder problemen de halve finale bereikt op het onderdeel slalom. De 32-jarige Wegman legde de twee heats over de wildwaterbaan in Tokio twee keer vrijwel foutloos af. Alleen in de eerste heat raakte ze een keer een poortje, wat haar twee strafseconden opleverde.
Wegman zette in die eerste heat de twaalfde tijd neer, in de tweede heat eindigde ze als tiende. De kanovaarster uit Schoorl, die voornamelijk in Nieuw-Zeeland verblijft, was toen zo’n vier seconden sneller. Ze gaf met haar tijd van 109,84 seconden ruim elf tellen toe op de Australische favoriete Jessica Fox. Van de 27 deelneemsters aan de voorronde vielen er slechts drie af. Dinsdag is de halve finale, de beste tien komen dezelfde dag nog uit in de finale.
Bij kanoslalom moeten de deelnemers een kunstmatige wildwaterbaan van 250 meter zo snel mogelijk afleggen. Onderweg moeten ze tussen 25 poortjes door. Wie de paaltjes van het poortje raakt, krijgt twee strafseconden. Een gemiste poort betekent vijftig strafseconden.
Kanoslalom maakt sinds 1992 deel uit van het olympische programma. De laatste keer dat Nederland in deze discipline meedeed, was bij Peking 2008 met Robert Bouten en Ariane Herde. Beiden haalden de finale. Bouten werd negende, Herde eindigde als zesde.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/os-kayak-slalom-vrouwen41434871.jpg|//images.nrc.nl/hu9b4_FMYwZ-qXFslNTScA-mdJo=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/os-kayak-slalom-vrouwen41434871.jpg)
Martina Wegman in actie tijdens de slalom op de Olympische Spelen. Foto Koen van Weel/ANP
Zilver Van Vleuten, Oostenrijkse Kiesenhofer zorgt voor grote verrassing
De Oostenrijkse wielrenster Anna Kiesenhofer heeft voor een grote verrassing gezorgd door goud te winnen bij de wegwedstrijd voor de vrouwen. De dertigjarige Kiesenhofer zat mee in de vroege vlucht en kon niet meer worden achterhaald door het peloton. De favoriet geachte Nederlandse vrouwenploeg, met uittredend olympisch kampioen Anna van der Breggen, Marianne Vos, Annemiek van Vleuten en Demi Vollering in de gelederen, moest genoegen nemen met een zilveren medaille voor Van Vleuten.
Dat Kiesenhofer niet onder contract staat bij een ploeg en in het dagelijks leven werkt als wiskundig onderzoeker, maakte haar overwinning extra bijzonder. Tot op heden won ze alleen wedstrijden in Oostenrijk, waaronder enkele nationale tijdrittitels. Ze bereidde haar deelname tot in de puntjes voor, onder andere door wetenschappelijke kennis tot zich te nemen over de aanpassing aan de hete omstandigheden in Japan.
Samen met Anna Plichta (Polen), Carla Oberholzer (Zuid-Afrika), Vera Looser (Namibië) en Omer Shapira (Israël) trok Kiesenhofer er vroeg in de wedstrijd op uit. De maximale voorsprong liep op tot maximaal elf minuten. Looser en Oberholzer moesten onderweg lossen, waarop Kiesenhofer op 35 kilometer van de streep besloot om te demarreren en solo verder te gaan.
Annemiek van Vleuten
Hoewel haar voorsprong in het restant van de wedstrijd slonk van zeven minuten naar iets minder dan drie minuten, kwam haar overwinning niet in gevaar. Achteraf leek het erop dat de Nederlandse vrouwen zich niet bewust waren dat de voorsprong van de koplopers al zo ver was opgelopen. Toen de uit het peloton weggesprongen Annemiek van Vleuten onderweg te horen kreeg dat het gat nog meer dan vijf minuten bedroeg, schudde ze licht het hoofd.
Van Vleuten werd ingerekend door het peloton, net als de door Kiesenhofer geloste Plichta en Shapira. Met nog een paar kilometer te gaan deed Van Vleuten nog een uiterste inspanning om haar eerste olympische medaille ooit veilig te stellen. Op de streep bleef ze de Italiaanse Elisa Longo Borghini voor, waarmee ze de tweede zilveren medaille voor Nederland op deze Spelen in de wacht sleepte. De Oostenrijkse wielrenster Anna Kiesenhofer zorgde zondag voor een grote stunt door het goud te pakken op de wegwedstrijd bij de dames. Foto Christophe Ena/AP Photo
Favoriet golftitel Rahm test positief op coronavirus
De Spaanse golfer Jon Rahm, de huidige nummer een van de wereldranglijst, heeft zondag positief getest op het coronavirus. Ook de nummer zes van de wereld, de Amerikaan Bryson DeChambeau, is besmet met het virus. Beide golfers kunnen daardoor niet meedoen aan de Olympische Spelen.
Rahm was een van de grote favorieten voor de titel. In juni won hij nog de US Open, één van de vier majors. Hij testte positief bij de derde opeenvolgende PCR-test die hij verplicht was te ondergaan na zijn deelname vorige week aan The Open Championship in Groot-Brittannië. Zijn eerste twee PCR-tests waren negatief.
DeChambeau schreef vorig jaar de US Open op zijn naam. Hij wordt vervangen door zijn landgenoot Patrick Reed, die ook al deelnam aan de vorige Spelen in Rio de Janeiro. Door het wegvallen van Rahm is Adri Arnaus de enige Spaanse golfer die meedoet in Tokio. (NRC/ANP)
Regerend olympisch kampioene Sanne Wevers mist finale balk
Turnster Sanne Wevers zal in Tokio geen tweede olympische medaille op de balk veroveren. Wevers won vijf jaar geleden in Rio de Janeiro goud op het onderdeel, maar kwam zondag niet door de kwalificaties. Nadat twee Amerikaanse turnsters - Sunisa Lee en Simone Biles - het beter hadden gedaan dan de score van 13,866 van Wevers, viel de Nederlandse buiten de top-8. Alleen de eerste acht plaatsen, met een maximum van twee per land, geven recht op deelname aan de toestelfinale op dinsdag 3 augustus. De kwalificaties duren nog tot ongeveer 15.00 uur.
De 29-jarige Wevers eindigde eerder dit jaar op de EK turnen nog als tweede op de balk. Ook toen haalde Wevers een score van 13,866 en moest zij alleen de Franse Mélanie de Jesus dos Santos met een klein verschil voor zich dulden (13,900).
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/gymnastics-oly-2020-2021-tokyo41433458.jpg|//images.nrc.nl/wvudrPuJUoRZ0rHqcLt4R9g_rVg=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/gymnastics-oly-2020-2021-tokyo41433458.jpg)
Sanne Wevers in actie tijdens de kwalificatie op de balk in Tokio. Foto Loic Venance/AFP
Badmintonduo Tabeling en Piek verliest ook tweede duel
Badmintonners Selena Piek en Robin Tabeling zijn er nog niet in geslaagd een wedstrijd te winnen in het gemengd dubbelspel. Het koppel verloor zondag van het Chinese duo Siwei Zheng en Yaqiong Huang, die de wereldranglijst aan voeren. Het werd 21-15 en 22-20 voor de Chinese opponent.
In de eerste game ging het tot 14-14 gelijk op, maar daarna namen de Chinezen de controle over de partij. In de tweede game pakten Piek en Tabeling een voorsprong van 20-18, maar het lukte het duo niet de game binnen te halen. De ervaren Zheng en Huang, ook regerend wereldkampioen, maakten het met 22-20 af.
Eerder gingen Piek en Tabeling in drie games onderuit tegen Seo Seung-jae en Chae Yu-jung uit Zuid-Korea. Piek en Tabeling sluiten de groepsfase af tegen het Egyptische koppel Hatem Adham Elgamal en Doha Hany, maar een plek in de kwartfinales lijkt niet meer haalbaar. Alleen de beste twee koppels van de poule plaatsen zich voor de laatste acht.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/tokyo-olympics-badminton41432843.jpg|//images.nrc.nl/jjSDisYG6uUV1MWrS14YwYDgvYE=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/tokyo-olympics-badminton41432843.jpg)
Robin Tabeling en Selena Piek zondag in actie. Foto Dita Alangkara/AP Photo.
Regerend kampioene Bouwmeester begint teleurstellend aan Spelen
Zeilster Marit Bouwmeester is haar jacht op een gouden medaille op de Spelen in Tokio teleurstellend begonnen. Na twee races staat de regerend olympisch kampioene in de Laser Radial-klasse achttiende in de tussenstand.
De 33-jarige Bouwmeester, bij de Spelen van 2012 van Londen al goed voor zilver, verloor na de start van de eerste race al snel de aansluiting met de snelste boten. In het water rond het eiland Enoshima kon ze haar achterstand niet meer goedmaken en kwam niet verder dan de 21e plaats. In de tweede race, die enige tijd moest worden uitgesteld vanwege gebrek aan wind, herstelde ze zich wel iets. Bouwmeester begon opnieuw niet goed, maar met een opmars kwam ze nog tot de veertiende plaats.
De Duitse Svenja Weger gaat na twee races aan de leiding in het klassement, gevolgd door de Deense Anne-Marie Rindom en de Kroatische Elena Vorobeva. In totaal zullen er elf races worden afgewerkt.
18-jarige Tunesiër stunt met goud op 400 meter vrije slag
De Tunesische zwemmer Ahmed Hafnaoui heeft voor een grote stunt gezorgd door goud te winnen op de 400 meter vrije slag. De pas achttienjarige Hafnaoui liet Jack McLoughlin uit Australië en de Amerikaan Kieran Smith meer dan twee seconden achter zich. Het is de vijfde gouden medaille voor Tunesië in de geschiedenis van de Olympische Spelen. Op donderdag komt Hafnaoui ook nog in actie op de 800 meter vrije slag.
Chase Kalisz heeft de Verenigde Staten de eerste gouden medaille van de Spelen in Tokio bezorgd. De zwemmer won de 400 meter wisselslag, voor landgenoot Jay Litherland en de Australiër Brendon Smith. De Nederlander Arjan Knipping werd uitgeschakeld in de series, hij zette met 4.15,83 de zeventiende tijd neer.
Bij de vrouwen kroonde de Japanse Yui Ohashi zich tot olympisch kampioen op de wisselslag. De 25-jarige Ohashi won in 4.32,08 en hield het Amerikaanse duo Emma Weyant en Hali Flickinger achter zich. Zwemmer Ahmed Hafnaoui verraste zijn concurrentie en zichzelf met goud op de 400 meter vrije slag. Foto Attila Kisbendek/AFP
Windsurfer Badloe na drie races derde in klassement
Windsurfer Kiran Badloe staat na de eerste dag in de RS:X-klasse derde in het algemeen klassement. Badloe, topfavoriet voor de titel, kende twee slechte eerste races. Daarin eindigde hij als vijfde en zevende. Door de derde race te winnen, herstelde hij zich van de twee mindere resultaten.
Na de drie races sprak Badloe van een „topdag”. „De eerste twee resultaten waren wat minder, ook vanwege de wind. Bij de laatste race ging de wind aan. Al met al een leuke dag met variërende omstandigheden”, aldus de 26-jarige Badloe.
Badloe wil in Tokio zijn voormalige trainingsgenoot Dorian van Rijsselberghe opvolgen als kampioen. Die veroverde in dezelfde RS:X-klasse het goud bij de Spelen van Londen in 2012 en herhaalde dat kunstje vier jaar later in Rio.
Verrassing tennistoernooi: Australische Barty in eerste ronde uitgeschakeld
De Spaanse tennisster Sara Sorribes Tormo heeft in de eerste ronde bij het vrouwenenkelspel voor een grote verrassing gezorgd. Ze won in twee sets (6-4, 6-3) van de Australische nummer een van de wereld Ashleigh Barty. Barty won twee weken geleden nog Wimbledon.
Op het hardcourt in Tokio deed Barty voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. De Japanse Naomi Osaka, de nummer twee van de plaatsingslijst, won wel makkelijk. Zij versloeg de Chinese Zheng in twee sets.
Kiki Bertens, die zaterdag in de eerste ronde verloor van de Tsjechische Vondrousova en daarmee haar laatste enkelspelduel ooit speelde, komt later op zondag nog in actie in het dubbelspel. Bertens speelt samen met Demi Schuurs tegen het Franse duo Caroline Garcia en Kristina Mladenovic.
Eerste skateboardgoud ooit op Spelen gaat naar Japan
Gastland Japan heeft zondag de eerste gouden medaille ooit bij het skateboarden op de Olympische Spelen gewonnen. Yuto Horigome bleef op het onderdeel street de Braziliaan Kelvin Hoefler en de Amerikaan Jagger Eaton voor. Er deden op dit onderdeel geen Nederlanders mee.
Horigome slaagde er in de derde run van de finale in om vier van zijn vijf tricks goed af te ronden. Dat leverde hem een score van 9,50 op, waar tien het maximum is. Voor Horigome was de wedstrijd in het Ariake Urban Sports Park nagenoeg een thuiswedstrijd; hij groeide op in dezelfde wijk.
De Amerikaan Nyjah Huston was een van de favorieten voor de titel, maar hij kon het niet waarmaken en eindigde op de zevende plaats. Na afloop klaagde hij vooral over de warmte, die de sporters parten speelt. „Je kunt daardoor minder energie in de wedstrijd leggen dan normaal”, zei hij. „En je voeten beginnen op een gegeven moment te branden.”
De skateboardwedstrijd bij de dames wordt in de nacht van zondag op maandag verreden. Namens Nederland komen Roos Zwetsloot en Keet Oldenbeuving in actie. Candy Jacobs had zich ook geplaatst, maar kan vanwege een coronabesmetting niet in actie komen. (NRC/Reuters) Yuto Horigome in actie tijdens de finale. Foto Lucy Nicholson/Reuters
Degenschermer Verwijlen uitgeschakeld in achtste finales
Degenschermer Bas Verwijlen is zondag in de achtste finales uitgeschakeld. De 37-jarige Brabander verloor in de achtste finales met 15-11 van de Fransman Romain Cannone. Verwijlen was het toernooi eerder op de dag begonnen met winst op de Zuid-Koreaan Youngjun Kweon (15-10).
Verwijlen startte slecht tegen Cannone, die in de eerste periode een voorsprong nam van 8-3. De Nederlander richtte zich daarna op en bracht de spanning in de tweede periode terug door de achterstand te verkleinen tot twee punten (11-9). De nummer 7 van de wereld moest de zege toch aan Cannone laten. Verwijlen reageerde na afloop teleurgesteld en ging nog even met de wedstrijdleiding in discussie. Uiteindelijk feliciteerde hij Cannone toch maar.
Het was de vierde keer dat Verwijlen aan de Olympische Spelen meedeed. In 2008 wist de degenschermer in Peking de kwartfinales te bereiken. In Londen (2012) was de achtste finales, net als nu, het eindstation. Vijf jaar geleden verloor Verwijlen in Rio de Janeiro al in de eerste ronde.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/fencing-oly-2020-2021-tokyo41432001.jpg|//images.nrc.nl/bn-_vbD-orRVx92e0anOtKiPYyw=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/fencing-oly-2020-2021-tokyo41432001.jpg)
De Fransman Romain Cannone viert zijn overwinning op de languit liggende Bas Verwijlen. Foto Mohd Rasfan/AFP
Geen medaille estafettezwemsters op 4×100 meter vrije slag
De Nederlandse zwemsters zijn op de 4x 100 meter vrije slag net naast het podium geëindigd. Net als tijdens de Olympische Spelen in Rio kwamen de zwemsters niet verder dan een vierde plaats. Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Femke Heemskerk en Kim Busch moesten Australië, Canada en de Verenigde Staten voor zich laten.
De vier zwemsters eindigden in een tijd van 3.33,70. „Vierde, dat is een stomme plek”, zei Kromowidjojo na afloop. „Aan de andere kant: we stonden er wel weer. We hebben alles gegeven, maar het was niet genoeg.” Vooraf werd aan een podiumplek gedacht, zeker nadat het Nederlandse team in de halve finale een tweede tijd noteerde. Toen lieten sommige toplanden echter hun beste zwemsters aan de kant.
De 33-jarige Heemskerk en de drie jaar jongere Kromowidjojo waren er ook al bij toen de estafetteploeg in 2008 olympisch goud won in Peking. In Londen, vier jaar later, werd op de 4×100 meter vrije slag zilver veroverd.
:strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/os-zwemmen-estafette-vrouwen41425509.jpg|//images.nrc.nl/RlbxS4NR0vagU8022gOZlyFwkEk=/1920x/smart/filters:no_upscale():strip_icc()/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/os-zwemmen-estafette-vrouwen41425509.jpg)
Femke Heemskerk, Kira Toussaint, Ranomi Kromowidjojo en Kim Busch in actie tijdens de 4×100 meter estafette zwemmen op de Olympische Spelen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Nederlandse handbalvrouwen winnen eerste wedstrijd tegen Japan
De Nederlandse handbalvrouwen hebben hun eerste wedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. Tegen Japan werd het 32-21. Lois Abbingh maakte zeven treffers tegen het gastland. Komende dinsdag speelt de ploeg tegen Zuid-Korea.
De wereldkampioen van 2019 stond bij rust al met 18-10 voor en gaf die voorsprong niet meer weg. Noorwegen, de grootste concurrent in de groep, neemt het morgen op tegen Zuid-Korea. De andere landen in de groep van Nederland zijn Angola en Montenegro, zij nemen het maandagnacht tegen elkaar op.
De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade wordt beschouwd als een van de kanshebbers voor Olympisch goud. Op de laatste Olympische spelen in Rio werden de handbalvrouwen vijfde. Enkele belangrijke speelsters, zoals Estavana Polman, zijn niet aanwezig vanwege blessures.
Coach Verdonkschot test positief op coronavirus
Opnieuw heeft een lid van de Olympische roeiploeg in Tokio positief getest op het coronavirus. Het gaat om Josy Verdonkschot, trainer in de Nederlandse vrouwenroeiploeg. Verdonkschot moet nu tien dagen in quarantaine. Eerder testten een ander staflid van de roeiploeg en de skiffeur Finn Florijn ook al positief, naast skateboardster Candy Jacobs en taekwondoka Reshmie Oogink.
In tegenstelling tot de andere besmette gevallen zat Verdonkschot niet in de KLM-vlucht van Amsterdam naar Tokio waar andere deelnemers mogelijk besmet raakten. Verdonkschot kreeg de positieve uitslag op zaterdagavond. Momenteel wordt onderzocht met welke teamleden hij nauw contact heeft gehad.
In een eerste reactie op de positieve test zei Verdonkschot volgens persbureau ANP dat het „niet om mijn persoonlijke gevoelens” gaat. „Het gaat erom dat onze roeisters in staat zijn te doen waarvoor ze hier zijn. Daar hebben we afgelopen jaren naar toegewerkt. Ons programma zit goed in elkaar. We weten van elkaar wat we kunnen en moeten doen. Het wegvallen van de coach heeft op dit moment geen invloed meer. Mijn vertrouwen in mijn staf en mijn sporters is eindeloos. Zij zullen dit karwei afmaken.”
Hetzelfde zei chef de mission Pieter van den Hoogenband. „Dit is een topcoach die onmiddellijk zijn plannen klaar had. Hij parkeert zijn eigen emotie, had een plan en weet dat zijn sporters in goede handen zijn. Natuurlijk incasseren we een teleurstelling, maar ik zie de afgelopen dagen alleen maar sporters en staf die vastberaden doorgaan met hun grote doel. Dat doet me goed en daar heb ik grote bewondering voor. Het tekent de mentaliteit van TeamNL.”
Welkom in een nieuw blog – zondag 25 juli
De redactie van NRC houdt elke dag de belangrijkste resultaten en andere ontwikkelingen in de Zomerspelen van Tokio bij. Op zaterdag werden veel kwalificatie- en seriewedstrijden afgewerkt. Turner Epke Zonderland en tennisster Kiki Bertens geraakten niet door die voorrondes in hun toernooien; twee Nederlandse grootheden voor wie deze Spelen al sowieso de laatste waren. Voor Bertens was haar verlies zaterdag ook een definitief einde van haar enkelspelcarrière; zij komt wellicht later in Tokio nog wel uit in de dubbel- of gemengde toernooien. In het turnen haalde Bart Deurloo wel de rekstokfinale.
/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/07/web-2407buiepke2-1.jpg)
Na zaterdag zijn elf onderdelen afgerond – met daarbij ook de knappe zilveren medaille voor de handboogschutters Gabriela Schloesser en Steve Wijler. Zij bezorgden de Nederlandse olympische ploeg de eerste medaille van het toernooi. Bekijk hier de medaillespiegel tot nu toe, en de beste prestaties van de Nederlandse ploeg van zaterdag.
Deze zondag komen in het wielrennen de vrouwen in actie op de weg. De estafettezwemsters zitten in de finale van de 4 x 100 meter vrije slag. Na de mannen gaan nu de vrouwen de kwalificaties turnen. In de hippische sportdressuur is de tweede en afsluitende dag van de Grand Prix, de kwalificatie voor de kür. En in het mannenhockey treft Nederland in de groepsfase Zuid-Afrika.
Hieronder het hele toernooiprogramma van het Nederlandse equipe: