Nederlandse hockeymannen ontsnappen aan een blamage tegen Zuid-Afrika

Hockey Bij de Nederlandse hockeyers ging in hun eerste twee duels op de Olympische Spelen, met België (1-3) en Zuid-Afrika (5-3), meer fout dan goed.

Jorrit Croon namens Nederland, met de Zuid-Afrikanen Austin Smith en Nicholas Spooner.
Jorrit Croon namens Nederland, met de Zuid-Afrikanen Austin Smith en Nicholas Spooner. Foto Koen Suyk/ANP

Hun eerste wedstrijd verloren ze zaterdag met 3-1 van Groot-Brittannië. Een goede uitslag voor een van de zwakste deelnemers aan het olympisch hockeytoernooi bij de mannen. Zondag was Zuid-Afrika op weg naar een veel beter resultaat, een stunt zelfs. Tegen Nederland, dat zijn openingsduel met dezelfde cijfers had verloren van België, leidde de nummer veertien van de wereld na bijna twintig minuten spelen met 3-0. En als aanvaller Nqoli Ntuli zijn stick, oog in oog met doelman Pirmin Blaak, net iets beter tegen de bal had gekregen, was het verschil vier geweest.

Onverdiend was de ruime voorsprong zeker niet. En dat was grotendeels te wijten aan het spel van Nederland. De Europees kampioen stapelde verdedigend fout op fout en wist aanvallend bijna geen kansen te creëren. Ook nadat Mirco Pruyser en Thijs van Dam voor rust de stand op 3-2 hadden gebracht, bleef Zuid-Afrika de gevaarlijkere ploeg. Maar uiteindelijk wist de ploeg van bondscoach Max Caldas een blamage te voorkomen door doelpunten van Thierry Brinkman, Mink van der Weerden (strafbal) en opnieuw Pruyser: 5-3.

Caldas blij met zege

Caldas zei na afloop bij de NOS dat hij „heel blij” was met de overwinning. „Het oogde uitzichtloos bij 3-0 maar we bleven gewoon rustig, de jongens hebben het goed gedaan.”

Zijn positieve woorden ten spijt weet Caldas dat het een stuk beter moet, willen de Nederlandse hockeyers een serieuze kans maken op de eerste olympische titel sinds 2000. Tegen wereldkampioen België ging er zaterdag ook al heel veel mis: de eenvoudigste passes kwamen niet aan, de simpelste ballen werden niet gestopt. En in het vierde kwart stonden er ook nog eens twaalf Nederlandse spelers in het veld, wat aanvoerder Billy Bakker een tijdstraf opleverde.

Om een dergelijke, op topniveau zelden vertoonde situatie te voorkomen, reikten de spelers elkaar tegen Zuid-Afrika aan de zijlijn een rood hesje aan om er zeker van te zijn dat een wissel had plaatsgevonden.

Dinsdag is de wedstrijd tegen Canada, nummer tien van de wereld. „We moeten in het toernooi zien te groeien”, zei Caldas, in het besef dat daar bij een tweede overwinning ook tijd voor is; de beste vier in de groep plaatsen zich voor de kwartfinale.