Kanoslalomster Wegman naar halve finale

Martina Wegman in actie tijdens de slalom op de Olympische Spelen.
Martina Wegman in actie tijdens de slalom op de Olympische Spelen. Foto Koen van Weel/ANP

Kanovaarster Martina Wegman heeft zondag zonder problemen de halve finale bereikt op het onderdeel slalom. De 32-jarige Wegman legde de twee heats over de wildwaterbaan in Tokio twee keer vrijwel foutloos af. Alleen in de eerste heat raakte ze een keer een poortje, wat haar twee strafseconden opleverde.

Wegman zette in die eerste heat de twaalfde tijd neer, in de tweede heat eindigde ze als tiende. De kanovaarster uit Schoorl, die voornamelijk in Nieuw-Zeeland verblijft, was toen zo’n vier seconden sneller. Ze gaf met haar tijd van 109,84 seconden ruim elf tellen toe op de Australische favoriete Jessica Fox. Van de 27 deelneemsters aan de voorronde vielen er slechts drie af. Dinsdag is de halve finale, de beste tien komen dezelfde dag nog uit in de finale.

Bij kanoslalom moeten de deelnemers een kunstmatige wildwaterbaan van 250 meter zo snel mogelijk afleggen. Onderweg moeten ze tussen 25 poortjes door. Wie de paaltjes van het poortje raakt, krijgt twee strafseconden. Een gemiste poort betekent vijftig strafseconden.

Kanoslalom maakt sinds 1992 deel uit van het olympische programma. De laatste keer dat Nederland in deze discipline meedeed, was bij Peking 2008 met Robert Bouten en Ariane Herde. Beiden haalden de finale. Bouten werd negende, Herde eindigde als zesde.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zilver Van Vleuten, Oostenrijkse Kiesenhofer zorgt voor grote verrassing