IOC roept medaillewinnaars op: knuffel niet en houd je mondmasker op

Het Internationaal Olympisch Comité heeft zondag nog maar eens herhaald dat knuffelen en het afzetten van het mondmasker op het podium niet gewenst is. Medaillewinnaars bij onder meer het zwemmen omhelsden elkaar en stapten samen op de hoogste trede van het podium voor een foto. Dit is tegen de strenge regels die de organisatie heeft opgesteld om verspreiding van het coronavirus tijdens de Spelen te voorkomen.

„We begrijpen de atleten, maar er zijn zaken waarin we helaas streng moeten zijn,” zei woordvoerder Mark Adams van het IOC volgens persbureau Reuters. Hij riep sporters op de regels na te leven. Tot nu toe zijn rond de Spelen 132 besmettingen geconstateerd onder deelnemers, personeel, mediavertegenwoordigers en vrijwilligers. De Japanse premier Yoshihide Suga en de gouverneur van Tokio Yuriko Koike ontmoetten elkaar volgens persbureau Reuters zondag om te spreken over de Olympische Spelen en de coronamaatregelen. Onduidelijk is wat de eventuele consequenties zijn van dit gesprek.

In het Nederlandse kamp werd eerder op de zondag een nieuwe besmetting geconstateerd. Vrouwenroeicoach Josy Verdonkschot testte positief en moet tien dagen in quarantaine. Hij zat niet in hetzelfde vliegtuig als waarin de andere tot nu toe vier besmette sporters en stafleden naar Japan reisden. Roeisters Roos de Jong en Lisa Scheenaard zeggen tegen persbureau ANP zich zorgen te maken over de verspreiding van het virus. Zij zaten recent nog, met mondkapje op, in de bus met Verdonkschot: „We gaan er nu helemaal paranoïde mee om. Nou, paranoïde is misschien overdreven, maar we gaan in ieder geval niet minder voorzichtig worden”, zegt Scheenaard. „Voor nu is het ‘fingers crossed’. Elke dag met een negatieve test is een goede dag”, aldus De Jong.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlandse 3×3 basketballers winnen groepsduel van Japan