Hockeyers komen dramatische start te boven tegen Zuid-Afrika

Austin Smith en Nicholas Spooner van Zuid-Afrika in duel met Jorrit Croon.
Austin Smith en Nicholas Spooner van Zuid-Afrika in duel met Jorrit Croon. Foto Koen Suyk/ANP

De Nederlandse hockeyers hebben zondag nieuw puntverlies in de groepsfase van de Olympische Spelen weten te voorkomen. Tegen Zuid-Afrika kwam de ploeg van Max Caldas een dramatische start te boven. Nederland won het tweede groepsduel uiteindelijk met 5-3.

Het Nederlandse team begon onthutsend zwak aan het tweede duel deze Spelen, nadat het eerder al had verloren van België (3-1). Het laaggeklasseerde Zuid-Afrika kwam na een minuut spelen al op een 1-0 voorsprong en bouwde die, mede dankzij zwak verdedigen van Oranje, zelfs uit tot 3-0. Nog in het tweede kwart kwam Nederland terug tot 3-2, dankzij doelpunten van Mirco Pruyser en Thijs van Dam.

Ondanks een gemiste strafbal van Jeroen Hertzberger kwam Nederland al vroeg in het derde kwart terug tot 3-3, ditmaal via Thierry Brinkman. Weer Pruyser en een rake strafbal van Mink van der Weerden bezorgden Nederland uiteindelijk de eerste overwinning van het toernooi.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hockeyers komen dramatische start te boven tegen Zuid-Afrika