Geen medaille estafettezwemsters op 4×100 meter vrije slag

Femke Heemskerk, Kira Toussaint, Ranomi Kromowidjojo en Kim Busch in actie tijdens de 4x100 meter estafette zwemmen op de Olympische Spelen.
Femke Heemskerk, Kira Toussaint, Ranomi Kromowidjojo en Kim Busch in actie tijdens de 4x100 meter estafette zwemmen op de Olympische Spelen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Nederlandse zwemsters zijn op de 4x 100 meter vrije slag net naast het podium geëindigd. Net als tijdens de Olympische Spelen in Rio kwamen de zwemsters niet verder dan een vierde plaats. Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Femke Heemskerk en Kim Busch moesten Australië, Canada en de Verenigde Staten voor zich laten.

De vier zwemsters eindigden in een tijd van 3.33,70. „Vierde, dat is een stomme plek”, zei Kromowidjojo na afloop. „Aan de andere kant: we stonden er wel weer. We hebben alles gegeven, maar het was niet genoeg.” Vooraf werd aan een podiumplek gedacht, zeker nadat het Nederlandse team in de halve finale een tweede tijd noteerde. Toen lieten sommige toplanden echter hun beste zwemsters aan de kant.

De 33-jarige Heemskerk en de drie jaar jongere Kromowidjojo waren er ook al bij toen de estafetteploeg in 2008 olympisch goud won in Peking. In Londen, vier jaar later, werd op de 4×100 meter vrije slag zilver veroverd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlandse 3×3 basketballers winnen groepsduel van Japan