Eerste skateboardgoud ooit op Spelen gaat naar Japan

Yuto Horigome in actie tijdens de finale.
Yuto Horigome in actie tijdens de finale. Foto Lucy Nicholson/Reuters

Gastland Japan heeft zondag de eerste gouden medaille ooit bij het skateboarden op de Olympische Spelen gewonnen. Yuto Horigome bleef op het onderdeel street de Braziliaan Kelvin Hoefler en de Amerikaan Jagger Eaton voor. Er deden op dit onderdeel geen Nederlanders mee.

Horigome slaagde er in de derde run van de finale in om vier van zijn vijf tricks goed af te ronden. Dat leverde hem een score van 9,50 op, waar tien het maximum is. Voor Horigome was de wedstrijd in het Ariake Urban Sports Park nagenoeg een thuiswedstrijd; hij groeide op in dezelfde wijk.

De Amerikaan Nyjah Huston was een van de favorieten voor de titel, maar hij kon het niet waarmaken en eindigde op de zevende plaats. Na afloop klaagde hij vooral over de warmte, die de sporters parten speelt. „Je kunt daardoor minder energie in de wedstrijd leggen dan normaal”, zei hij. „En je voeten beginnen op een gegeven moment te branden.”

De skateboardwedstrijd bij de dames wordt in de nacht van zondag op maandag verreden. Namens Nederland komen Roos Zwetsloot en Keet Oldenbeuving in actie. Candy Jacobs had zich ook geplaatst, maar kan vanwege een coronabesmetting niet in actie komen. (NRC/Reuters)

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlandse 3×3 basketballers winnen groepsduel van Japan