18-jarige Tunesiër stunt met goud op 400 meter vrije slag

Zwemmer Ahmed Hafnaoui verraste zijn concurrentie en zichzelf met goud op de 400 meter vrije slag.
Zwemmer Ahmed Hafnaoui verraste zijn concurrentie en zichzelf met goud op de 400 meter vrije slag. Foto Attila Kisbendek/AFP

De Tunesische zwemmer Ahmed Hafnaoui heeft voor een grote stunt gezorgd door goud te winnen op de 400 meter vrije slag. De pas achttienjarige Hafnaoui liet Jack McLoughlin uit Australië en de Amerikaan Kieran Smith meer dan twee seconden achter zich. Het is de vijfde gouden medaille voor Tunesië in de geschiedenis van de Olympische Spelen. Op donderdag komt Hafnaoui ook nog in actie op de 800 meter vrije slag.

Chase Kalisz heeft de Verenigde Staten de eerste gouden medaille van de Spelen in Tokio bezorgd. De zwemmer won de 400 meter wisselslag, voor landgenoot Jay Litherland en de Australiër Brendon Smith. De Nederlander Arjan Knipping werd uitgeschakeld in de series, hij zette met 4.15,83 de zeventiende tijd neer.

Bij de vrouwen kroonde de Japanse Yui Ohashi zich tot olympisch kampioen op de wisselslag. De 25-jarige Ohashi won in 4.32,08 en hield het Amerikaanse duo Emma Weyant en Hali Flickinger achter zich.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Degenschermer Verwijlen uitgeschakeld in achtste finales